Belangrijkste importproducten uit Duitsland waren voertuigen voor wegvervoer, elektrische apparaten, machines, medicinale en farmaceutische producten. De totale import uit Duitsland bedroeg in 2021 bijna 92 miljard euro.
Ook bij de export van voedingsmiddelen zoals groenten en fruit, zuivel en vlees staat Duitsland als afnemer op 1. In de eerste vier maanden van 2021 exporteerde Nederland voor 1,3 miljard euro aan kleding en toebehoren naar Duitsland, een derde van de totale export van kleding.
Duitsland is na de Verenigde Staten, China en Japan de vierde economie ter wereld met een bruto binnenlands product (bbp) van 3 346 miljard euro, zie onderstaande tabel.
Volgens het Duitse bureau voor statistiek, Destatis, werden in 2020 voor 88 miljard euro goederen uit Nederland naar Duitsland uitgevoerd (zonder wederuitvoer).
Typisch Nederlandse exportproducten
Daarmee is Duitsland de belangrijkste bestemming van Nederlandse bloemen. Nederland exporteert naar Duitsland verder vooral vlees, groenten en fruit, zuivelproducten en eieren, minerale brandstoffen, chemische producten, kantoor- en elektrische apparaten.
De belangrijkste exportgoederen zijn de machines en vervoermaterieel met een aandeel van bijna 30 procent van het totaal. Andere grote exportproducten zijn de chemische producten, minerale brandstoffen, voeding en levende dieren en de gefabriceerde goederen.
Wereldwijd toename van financiële activa met meer dan 7%
Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten. Zwitserland is de runner-up en Japan staat op een derde plek.
Daarnaast staat Duitsland natuurlijk bekend om zijn Nürburgring, de Zoo van Berlijn, Fantasialand, Europark Duitsland, het Oktoberfest en de vele kerstmarkten die er ieder jaar gehouden worden. Duitsland is bij veel toeristen erg geliefd om zijn prachtige natuurgebieden.
Volgens de laatste berekeningen van het Duitse instituut voor economisch onderzoek (DIW) is in Duitsland het verschil tussen arm en rijk het grootste binnen de eurozone. De mate van ongelijkheid wordt berekend aan de hand van de zogenaamde Gini-coëfficiënt, welke in Duitsland op 0,78 ligt.
Er worden veel luchtvaartproducten, motorvoertuigen, elektrische apparaten, grote machines, chemische producten en minerale brandstoffen geïmporteerd vanuit het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast worden ook veel kantoorartikelen, geneesmiddelen en andere medicinale en farmaceutische producten naar Nederland geïmporteerd.
In 2021 exporteerden Nederlandse ondernemers goederen ter waarde van ruim 133 miljard euro naar Duitse afnemers. Dit is 24,9% meer dan in 2020. Exportproducten waren vooral elektrische apparaten, toestellen voor telecommunicatie, groente en fruit.
1.1Inleiding. Duitsland is een erg belangrijke handelspartner voor Nederland en van groot belang voor de Nederlandse economie. Dit komt onder andere door de centrale ligging van Duitsland in Europa, de zeer grote omvang van de Duitse economie en het grote aantal buurlanden dat Duitsland heeft.
China: bbp van 14.723 miljard dollar. Japan : bbp van 5.049 miljard dollar. Duitsland: bbp van 3.803 miljard dollar. Het Verenigd Koninkrijk: bbp van 2.711 miljard dollar.
Naast olie en aardgas importeren Nederlandse bedrijven ijzer, staal, steenkool, koper, kurk en houtwaren uit Rusland. De Nederlandse export bestaat vooral uit medicijnen, bloemen, kunststoffen, vervoermiddelen, computerapparatuur en medische instrumenten en apparaten.
Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving. Daarom zijn ook in Nederland veel Duitse producten populair. “Made in Germany” producten zijn misschien wat duurder, maar gaan niet zo snel stuk.
Armste landen ter wereld
De meeste ontwikkelingslanden bevinden zich Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. De allerarmste landen bevinden zich in Afrika: Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, DR Congo en Burundi behoren tot de armste landen ter wereld.
Nederlanders hebben een gemiddeld nettovermogen van 87.980 euro. Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten, met een gemiddeld nettovermogen per Amerikaan van 177.210 euro. Belgen bezitten gemiddeld € 92.080.
Volgens het Human Development rapport scoort Noorwegen op vrijwel alle punten goed. Noorwegen is daarom door dit rapport jaren achter elkaar benoemd als het beste land om in te wonen. Ook Forbes magazine kan het niet laten om het land heel hoog te rangschikken in de lijst van meest gelukkige landen.
Naast machines en apparaten wordt er aan voedingsmiddelen en dranken het meeste verdiend. Aan benzine en stookolie wordt een stuk minder verdiend omdat dit van geïmporteerde ruwe olie uit het buitenland gemaakt wordt. Aan het gas uit eigen bodem verdienen we dan wel weer meer.
Rusland exporteert vooral graan (40%), diepgevroren vis en zeevruchten (18%) en plantaardige olie (13%).
De exportstructuur van de sector ziet er als volgt uit: gewassen (53,6%, -8% jaar-op-jaar), vetten en oliën (26,1%, +22% j-o-j), afgewerkte voedingsproducten (15,3%, +4% j-o-j) en levende dieren (5,4%, -7% j-o-j).