Papiervezels kunnen tot 7 à 8 keer hergebruikt worden! 87% van het papier dat we in Nederland maken komt van gerecycled papier. Vuil papier, zoals zakdoekjes of pizzadozen met vetvlekken, hoort bij het restafval.
'We zien ze helaas veel bij het oud papier', laat DAR weten. Dit zorgt volgens de afvalinzamelaar voor extra risico's in de verspreiding van het coronavirus. De gebruikte papieren zakdoekjes moeten daarom bij restafval.
Oud papier dat je gescheiden inlevert moet schoon en droog zijn. Gebruikte tissues horen bijvoorbeeld niet in de papierbak, schone taart- en pizzadozen wél. Een enkel nietje, paperclip of kunststofvenster (van enveloppen) mag gewoon bij het oud papier. Bij het recyclen worden ze verwijderd.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Voorbeelden van vervuild papier dat niet bij het oud papier mag, zijn dus die pizzadozen met vetvlekken, vieze zakdoekjes en keukenpapier met voedselresten.
Uitzondering zijn de kassabonnen (ook een vorm van thermisch papier) die in Nederland worden gebruikt. Deze zijn zonder de stof BPA gemaakt en kunnen daarom bij het oud papier. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Gebaks- en pizzadozen mogen bij het oud papier als deze schoon en droog zijn. Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten. Zijn de dozen echt vervuild met etensresten en vet?
Restjes (tot 10 procent van een verpakking) van schoonmaakmiddelen, shampoo, doucheschuim, conditioner, tandpasta en andere producten die bij normaal gebruik door de gootsteen wegspoelen, mogen door de gootsteen. Lever de lege fles of lege tube gescheiden in bij de plastic- of glasinzameling.
Eigenlijk is de regel dan ook heel eenvoudig: oud papier dat schoon en droog is mag in de bak. Er mogen dus geen voedselresten, mogelijke bacteriële besmettingsbronnen en niet-papier materialen zoals kunststof en metaal op zitten.
Tip. Papier met een aluminiumlaagje kan niet bij het oud papier omdat dit het recyclingproces verstoort. Daarom hoort het bij het restafval. Soms kun je het papier en aluminiumlaagje van elkaar lostrekken.
Gooi bijzonder papier zoals vetvrij papier, stickerrugpapier en bakpapier weg bij het restafval. Zulk papier is bewerkt met een siliconen- of waslaagje.
Ongekleurd en onbedrukt keukenpapier, tissues en wc-papier waarmee je een pan hebt schoonmaakt, etensresten hebt opgeveegd of je neus in hebt gesnoten mag bij het gft. Gekleurd papier, papier met opdruk en servetten mogen niet in de biobak.
Nietjes, paperclips, plakband en vensterenveloppen kunnen gewoon in de papierbak.Als het papier en karton maar droog en schoon is. Dus geen vette pizzadozen. En geen drinkpakken, omdat daar een plastic en/of aluminium laagje in zit.
Papieren zakdoekjes zijn gemaakt van 100% chloorvrij, natuurvriendelijk wit papier en vallen onder de hygiënische papierproducten. Na gebruik worden de papieren zakdoekjes weggegooid, waardoor er minder kans is op verdere besmetting.
Staat er op de verpakking dat u het doekje gewoon kunt doorspoelen? Doe dit niet! Gooi vochtige doekjes in de vuilnisbak.
De volgende papierwaren mogen niet bij het oud papier. Dat komt omdat ze vaak plastic deeltjes of laagjes bevatten, die een makkelijke verwerking van oud papier tot nieuw papier in de weg staan. Gooi deze plastic-houdende papieren bij het restafval: Behang.
Een melkpak of ander drinkpak gescheiden weggooien is heel simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen. De ene gemeente haalt het op aan huis, bij de andere breng je het zelf naar de inzamelbak. Check bij je gemeente hoe het bij jou is geregeld.
Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval. Het materiaal bevat teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Dit moet ook bij het restafval.
Plastic bloembakjes, plantentrays en plastic verpakkingen van bijvoorbeeld bloemaarde horen thuis in de blauwe PMD-zak.
Doe de dop of deksel weer op de fles of pot, dan wordt je boodschappentas niet vies. Metalen deksels en doppen mogen mee de glasbak in, het metaal wordt later uit het glas gevist en levert het recyclingbedrijf geld op. Plastic deksels kun je ter plekke in de plasticbak gooien.
Etensresten kun je het beste in de groene kliko weggooien en niet op je eigen composthoop.
De prijs van oud papier en karton is sinds kort 150 euro per ton, dan wel 15 cent per kilo.
U kunt oud papier en karton in elke gemeente apart inleveren. U kunt bij uw gemeente navragen waar dit kan. De oud-papierbakken op straat zijn speciaal bedoeld voor huishoudens. U betaalt hiervoor via de reinigingsheffing.
Het is niet wenselijk dat deze privéinformatie in de handen van derden komt, daarom moet het weggooien ervan op een veilige manier gebeuren. Het is dan ook niet raadzaam is om uw bankafschriften bij het oud papier te gooien. Veiligere mogelijkheden om oude bankafschriften weg te gooien zijn: Versnipperen.
Je bent niet verplicht om ze te bewaren. Toch is het wel verstandig om je bankafschriften minimaal 5 jaar te bewaren. De Belastingdienst mag tot 5 jaar terug belasting navorderen. Dan is het handig als je je oude bankafschriften nog hebt.