In het algemeen zijn andere antibiotica, zoals penicilline of doxycycline, eerste keus. Alleen als deze middelen niet kunnen worden gebruikt of als de bacterie er ongevoelig voor is, zal de arts een cefalosporine-antibiotica voorschrijven. Voorbeelden zijn cefaclor, cefalexine en ceftibuten.
Er bestaat geen genezing tegen chronische bronchitis, maar er zijn verschillende soorten medicijnen die helpen om de ontsteking onder controle te houden en de klachten te verlichten.
schrijft je geen antibiotica voor, want: een bronchitis wordt meestal veroorzaakt door een virus en geneest vanzelf; ze werken niet tegen virussen, alleen tegen bacteriën.
Symptomen acute bronchitis
U heeft last van pijnlijke droge hoest die over gaat in hoest met slijm. Ook bent u moe, heeft u een piepende adem, bent u benauwd, heeft u een drukkend gevoel op uw borst en heeft u koorts. U kunt ook acute bronchitis hebben zonder koorts.
Bij een bronchitis zakt het virus van de hogere naar de lagere luchtwegen. Bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Je hebt eerst last van een droge hoest, maar later hoest je ook slijm op. Vaak klinkt het hoesten niet fijn: je hoest diep en/of piepend.
Siroop op basis van acetylcysteïne voor het vloeibaar maken van slijmen en voor het behandelen van chronische bronchitis.
Chronische bronchitis begint met hele lichte klachten. Bij sommige mensen worden de klachten in de loop van de jaren steeds erger en deze kunnen zelfs zo ernstig worden dat ze het leven van de patiënten bedreigen. Chronische bronchitis gaat vaak gepaard met andere longaandoeningen, zoals longemfyseem.
Meestal komt dit door een virus, maar bacteriën kunnen ook de oorzaak zijn. Acute bronchitis ontstaat meestal na een griep of verkoudheid. Het virus of de bacterie die een verkoudheid of griep veroorzaakte, is bij acute bronchitis dieper in de longen binnengedrongen. Daarom zijn de longen ontstoken.
1. Bronchitis: hoe de koorts verlagen. De arts kan een koortswerend middel voorschrijven om de koorts te verlagen. Meestal geniet paracetamol de voorkeur boven niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen (NSAID's) zoals aspirine en ibuprofen.
Fluimucil breekt taai, vastzittend slijm af. Je kunt het gebruiken bij slijmhoest zoals bij luchtwegaandoeningen als astma, bronchitis en taaislijmziekte. Fluimucil is verkrijgbaar als capsule, tablet, bruistablet, zuigtablet, poeder, drank of inhalatievloeistof.
Meestal kiest de arts in eerste instantie voor een inhalatie met een luchtwegverwijder, zoals salbutamol. U kunt dat dan bij een aanval gebruiken. Heeft u bijna elke dag een aanval, dan schrijft de arts meestal ook een inhalatie met een luchtwegbeschermer voor. Die moet u dan dagelijks gebruiken.
Een kop koffie, of een andere drank met cafeïne kan een gunstig effect hebben. Cafeïne staat bekend als een milde bronchodilator: het opent de luchtwegen. Er zijn aanwijzingen dat het gunstige effect op de luchtwegen wel 4 uur lang aan kan houden.
Dit virus kan verspreid worden door het inademen van druppeltjes speeksel wat in de lucht komt door hoesten en niezen. Bacteriële bronchitis is ook besmettelijk. Als de bacterie in uw longen zit kan deze naar buiten komen wanneer u hoest. Als iemand dit dan inademt kan deze persoon ook ziek worden.
De luchtpijp is een stevige buis waarin kraakbeenringen zitten, zodat de buis altijd open is. Die splitst zich in twee takken: de bronchiën. Aan de uiteinden van de kleinste bronchiën zitten de longblaasjes.
De zeurende hoest kan nog wel weken duren. Je kunt ook last hebben van pijn bij het hoesten en vermoeidheid.
Bronchitis is een ontsteking in de buisjes in uw longen. U hoest vaak veel en u kunt ook benauwd zijn. Mensen met astma of COPD en mensen die roken hebben vaker bronchitis. Bronchitis gaat meestal vanzelf weer over.
Probeer keelschrapen te vermijden, een slokje water of thee kan helpen om het slijm weg te slikken, zuigen op een snoepje en het gebruik van honing kunnen ook helpen.
Prednison kan uw longaandoening niet genezen, maar wel rustiger maken. Het werkt al binnen 24 uur, maar het duurt vaak langer voordat u hier iets van merkt. Afhankelijk van uw aandoening en klachten krijgt u het middel kortdurend (een tot enkele weken als stootkuur) of voor een langere periode voorgeschreven.
Een lekker, warm kopje kruidenthee helpt om hardnekkig slijm op te lossen. Het gaat echter niet alleen om de warmte. Ook de samenstelling is van tel. Bij vastzittend slijm zijn muntthee, tijmthee, kamillethee en Echinacea-thee een goede optie.
Met een röntgenfoto kan de arts het verschil zien tussen bronchitis en een longontsteking. Met een slijmkweek onderzoekt de arts een beetje van je opgehoeste slijm. Hij kijkt of er bacteriën in zitten. Zo kan de arts je de juiste behandeling geven.
Behandeling bronchitis en longontsteking
Acute bronchitis gaat vaak vanzelf weg, vaak binnen ongeveer 2 weken. U hoeft hiervoor niet thuis te blijven. Wel is het slim om te stoppen met roken, genoeg rust te nemen en genoeg te eten en te drinken.