Vanaf 1 september 2021 zal burenhinder sowieso tot de bevoegdheid van de Vrederechter behoren. Hiertoe wordt onder artikel 591 Ger.
Het concept "burenhinder" vindt zijn oorsprong in het burgerlijk wetboek en is kan zowel plaatsvinden in het dagelijkse leven als in geval van bouw- of renovatiewerken die op een of andere manier hinder veroorzaken voor de buurt.
Er is één vredegerecht per gerechtelijk kanton. Een kanton bestaat uit één of verschillende gemeenten, behalve in de grote steden. Daar bestrijken de verschillende kantons elk een deel van de stad. Elke vrederechter is bevoegd over zijn kanton, dat gemiddeld 50 000 inwoners telt.
-de bevoegdheid voor alle geschillen tussen (uitsluitend) handelaars, is sinds 1 juli 2014 overgedragen aan de rechtbanken van koophandel (ongeacht het bedrag, dus ook onder de €2.500).
De burgerlijke rechtbank behandelt alle geschillen omtrent bedragen van meer dan 5.000 euro, behalve de bij de wet voorziene uitzonderingen.
U kunt op de website Rechtspraak.nl zien onder welke rechtbank de gemeente valt waarin u woonachtig of gevestigd bent. Maar als u weet welke rechtbank bevoegd is, weet u nog niet bij welk gerechtsgebouw uw zaak behandeld wordt.
Onder andere voor: geschillen over huur of verhuur: gewone huur, woninghuur, handelshuur, landpacht met voorkooprechten. geschillen over het gemeenschappelijk gebruik, genot, onderhoud, behoud of beheer van appartementsgebouwen. geschillen i.v.m. erfdienstbaarheden (vb.
Onder rolrechten verstaan we een soort vergoeding om het dossier bij de rechtbank te openen. Voor de vrederechter bedragen de rolrechten 50 euro. Het is de verliezende partij die op het einde van de rit voor de rolrechten moet opdraaien. De overheid zal ervoor zorgen dat die kosten geïnd worden.
De politie kan worden ingeschakeld om 's nachts of overdag een eind te maken aan geluidshinder en om overtreders te beboeten. Indien geen overeenstemming kan worden bereikt, kunnen beide partijen een beroep doen op een bemiddelaar om tot een wederzijds bevredigende overeenkomst te komen.
Enkel bovenmatige burenhinder, zijnde nabuurschade of burenhinder die de gewone burenlasten overschrijdt, is juridisch relevant. Artikel 544 BW vereist dus dat er hinder wordt veroorzaakt die de grens van de normale lasten uit nabuurschap te boven gaat en derhalve het evenwicht tussen de naburige erven verstoort.
Er bestaat geen specifieke reglementeringen met betrekking tot burenlawaai en de zondagsrust, zoals lawaaihinder veroorzaakt door grasmaaiers. Een uitzondering hierop is nachtlawaai: alle lawaai dat hoorbaar is op de openbare weg tussen 22.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's morgens.
Je stapt zelf naar de griffie van het vredegerecht en je vraagt de oproeping van je huurder of verhuurder. Dit kan per brief maar je doet het best mondeling. Er is geen advocaat nodig en je hebt geen kosten op de griffie. Komt er een akkoord uit voort, dan wordt er een document opgesteld.
Voor bepaalde zaken kunt u bij de griffie van het vredegerecht een verzoekschrift indienen: u legt de betwisting uit, zet de redenen van uw verzoek uiteen en geeft de identiteit van de betrokken personen. Alle partijen ontvangen een gerechtsbrief waarin hen gevraagd wordt om voor de vrederechter te verschijnen.
Gerechtskosten. De rechtbank beslist in het vonnis wie de gerechtskosten moet betalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten van dagvaarding, rolrecht en attesten. Meestal is het de verliezende partij die moet betalen.
- Aanspreektitels: “Uedele”, “Edelachtbare” enz. zijn voltooid verleden tijd. Een vredegerecht is géén “baronie” of “klein koninkrijk”, wat bepaalde pers daar ook moge over vertellen. “Aan de vrederechter” of “Geachte vrederechter” volstaat.
De kosten voor een procedure bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken betaalt u meestal zelf. Behalve als de rechter beslist dat de verliezende partij deze kosten betaalt. Een strafzaak kost u geen geld. Maar het kost wel geld als u een advocaat inschakelt.
Betaalt uw klant u na een vonnis nog niet, dan kunt u het vonnis door een gerechtsdeurwaarder laten betekenen met een bevel tot betalen. Helpt ook dat niet, dan kan uw gerechtsdeurwaarder beslag leggen op vermogensbestanddelen van uw klant.
De kantonrechter behandelt binnen het civiel recht: civiele zaken tot een bedrag van € 25.000, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Ook bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of (beneficiair) aanvaarden van een erfenis zijn onderwerpen waar de kantonrechter over gaat.
Art. 99 Rv bepaalt dat de rechtbank in de woonplaats van de gedaagde in beginsel bevoegd is om uitspraak te doen. Indien er geen bekende woonplaats is, is de rechtbank in de feitelijke woonplaats bevoegd.
Er zijn 4 gerechtshoven. Ze behandelen strafzaken, civiele zaken (zoals scheiding), kantonzaken (zoals ontslag) en belastingzaken.
Gemeenschappelijke defensie
"Indien een lidstaat op zijn grondgebied gewapenderhand wordt aangevallen, rust op de overige lidstaten de plicht deze lidstaat met alle middelen waarover zij beschikken hulp en bijstand te verlenen overeenkomstig artikel 51 van het Handvest van de Verenigde Naties.
Impliciete externe bevoegdheid
Betreft het bevoegdheden die de EU door middel van interne wetgeving al heeft uitgeoefend, dan is er altijd sprake van impliciete bevoegdheden van de EU op het externe vlak.
Europees Hof van Justitie
De Europese wetten - het gemeenschapsrecht - moeten in alle lidstaten hetzelfde worden uitgevoerd. Het Hof van Justitie ziet er verder op toe dat het EU-recht in alle lidstaten op dezelfde manier wordt toegepast.
Lukt het u of de bemiddelaar niet het conflict niet zelf oplossen? Dan kunt u naar de bevoegde rechtbank stappen (vredegerecht, rechtbank van eerste aanleg, ondernemingsrechtbank of arbeidsrechtbank). Op juridat.be vindt u de rechtbanken bevoegd voor uw regio ((opent in nieuw venster)).