Wetenschappers maakten een kaart met de gebieden waar de Melkweg niet langer zichtbaar is vanaf de aarde. Ook in Nederland is het sterrenstelsel niet te zien. De wetenschappers gebruikten onder meer satellietbeelden om de lichtvervuiling in kaart te brengen.
Het eerste Europese Dark Sky Park was het Galloway Forest Dark Sky Park in Zuid-Schotland. Het bestaat sinds 2009. Ongeveer 7.000 sterren kun je er zien en natuurlijk de Melkweg in volle glorie.
Het centrum van de Melkweg bevindt zich in de zomermaanden in de late avonduren op ongeveer 15 à 20 graden boven de zuidelijke horizon. Natuurlijk is dit centrum erg fotogeniek en vrij makkelijk op de foto te zetten, maar het is zeker niet het enige interessante gebied van de Melkweg.
Vanaf de Aarde is de Melkweg te zien als een lichtende band die de hemel omspant, mits het donker genoeg is. Door lichtvervuiling is de Melkweg op sommige plaatsen moeilijk of niet meer te zien. De Melkweg bevat 200 tot 400 miljard sterren en is daarmee van gemiddelde grootte.
Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer! Licht heeft ongeveer 4,2 jaar nodig om de afstand naar de dichtstbijzijnde ster buiten ons zonnestelsel te overbruggen, daarom zeggen sterrenkundigen dat Proxima Centauri 4,2 lichtjaren van ons is verwijderd.
De Melkweg kan een donkere, zomerse hemel vullen met duizenden sterren. Hij is zo groot dat je hem met het blote oog kunt zien. Ga gewoon naar een donkere, afgezonderde plek. Als je op het noordelijk halfrond bent, kijk dan naar het zuiden.
Schiermonnikoog is de donkerste plek van Nederland! De mate van duisternis - bijzonder donkere nachten - wordt in Nederland bepaald door kunstmatige verlichting vanaf de grond. Het licht dat van steden naar boven straalt, kan in een straal van ongeveer 50 kilometer weer naar beneden komen en maakt de hemel helderder.
Friesland heeft namelijk de minste lichtvervuiling en ook hebben we de enige twee Dark Sky Parks in Nederland. Zin in avontuur? Er is geen betere plek om het donker te ontdekken dan in Friesland. Oktober en November staan in het teken van de duisternis, de sterren en de nacht.
Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek is de enige publiekssterrenwacht in Nederland met twee van dergelijke grote telescopen. Bij helder weer kan je door de telescopen kijken.
Over onze plaats binnen de Melkweg gesproken, we bevinden ons ver van het centrum ervan, wat goed nieuws is (tenzij je altijd al een enorm zwart gat in de buurt wilde hebben). Onze zon bevindt zich bijna 27.000 lichtjaar van de kern van de Melkweg, ofwel ongeveer halverwege tussen het centrum en de rand ervan.
In streken waar geen of nauwelijks lichtpollutie voorkomt, kan men met het blote oog makkelijk 3000 à 3500 sterren, en een indrukwekkende Melkweg zien. In België valt dit terug tot een gemiddelde van 600 sterren, terwijl er in steden als Brussel, Antwerpen en Gent zelfs geen 100 meer te zien zijn.
De Melkweg heeft de vorm van een reusachtige draaikolk die eens in de 200 miljoen jaar ronddraait. Ze bestaat uit ten minste 100 miljard sterren, naast stof en gas. De Melkweg is zo groot dat licht er 100 000 jaar over doet om van de ene kant naar de andere kant te gaan.
De donkerste plekken voor het bekijken van de nachthemel boven Nieuw-Zeeland vind je in het Mackenzie Basin, binnen het Aoraki Mackenzie Reserve. In dit reservaat vol gletsjers ligt ook de hoogste berg van het land, en het gebied is ideaal voor kamperen en bergbeklimmen.
Jupiter is op dit moment zichtbaar aan de nachthemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 20:45 uur, wanneer deze voldoende hoog boven de oostelijke horizon komt (de opkomst was al om 20:11 uur). De planeet is zichtbaar met het blote oog, het best rond 2:30 uur.
Orion is een van de opvallendste sterrenbeelden. Vooral Orions gordel, die bestaat uit drie heldere sterren op een rij, is makkelijk te herkennen. Orions gordel wijst recht naar de ster Sirius in het sterrenbeeld Grote Hond.
Bewolking. Uiteraard wil je het liefste volledig onbewolkt weer als je sterren gaat kijken. Het schoonste onbewolkte weer is er als de lucht hoger in de atmosfeer van oorsprong koud is. Er is dan vaak ook geen dunne hoge bewolking aanwezig.
In Nederland wordt het uitzicht op de Melkweg net als in de rest van Europa voor meer dan de helft van de bevolking ernstig vertroebeld door lichtvervuiling. Ons land wordt in de studie zelfs genoemd als één van de plekken waarvandaan je het verst moet reizen om een ongestoord uitzicht op de sterrenhemel te vinden.
Iedere maand (behalve in de zomermaanden) organiseert het sterrenkundig instituut van de Universiteit van Amsterdam een publieke sterrenkijkavond op een vrijdag waarop in ieder geval de maan de hele avond boven de horizon staat. Dat is het geval rond maanfase Eerste Kwartier.
De beste plekken om sterren te kijken, liggen ruwweg tussen het Bos van Formerum en de Boschplaat. Vanaf het fietspad langs de dorpen loop je 50 meter het duingebied in en je hebt de perfecte plek om van de sterrenhemel te genieten. In de bossen van Hoorn en Formerum is het zicht op de sterrenhemel ook fantastisch.
Let op: Wij verlenen uitsluitend toegang aan bezoekers die gebruik maken van de CoronaCheck-app. Testuitslagen via een GGD-teststraat, andere teststraat, een zelftest of een ander bewijs zijn dus niet geldig. Op deze website staat een actueel overzicht van alle testlocaties in Nederland.
In delen van Frankrijk en boven in de bergen in Zwitserland en Oostenrijk zijn genoeg plekken te vinden met weinig lichtvervuiling, maar ook op onze eigen Waddeneilanden kan je 's nachts prima de melkweg fotograferen. De Melkweg loopt in de zomermaanden een beetje schuin van het Zuid-westen- richting het Noord-Oosten.
Andere sterrenstelsels staan verder weg. Met een amateur sterrenkijker zijn ze zichtbaar tot op een afstand van een paar honderd miljoen lichtjaar. Met professionele sterrenkijkers is echter vast te stellen dat ze veel dieper het heelal in te zien zijn, tot meer dan 10 miljard lichtjaren hier vandaan.