Noradrenaline is een stof die door het lichaam bij acute stress wordt aangemaakt. Het lichaam komt daardoor in de actiestand, gericht op overleven bij gevaar. De bloeddruk gaat omhoog, spieren krijgen meer energie, het hart gaat sneller kloppen, de hersenen zorgen voor alertheid.
De belangrijkste effecten van noradrenaline zijn: • Toename van de bloeddruk; • Verminderde doorbloeding van organen, spieren en huid; • Effecten op het hart (o.a. een langzamere hartslag); • Effecten op de stofwisseling (alleen bij hoge doseringen); • Toegenomen ademhaling.
Adrenaline laat het zenuwstelsel sneller werken en bronchiën in de longen verwijden waardoor er meer zuurstof kan worden ingeademd. Het tweede stresshormoon Noradrenaline is ook een neurotransmitter die in de bijnieren wordt aangemaakt. Dit hormoon heeft ongeveer dezelfde effecten als adrenaline heeft op het lichaam.
Noradrenaline wordt per infuus toegediend bij hypotensie (lage bloeddruk) ten gevolge van een shock. Het mag echter niet worden geïnjecteerd wanneer als anestheticum cyclopropaan of halothaan is gebruikt. Bij depressie kunnen medicijnen gebruikt worden die de werking van noradrenaline stimuleren, zoals MAO-remmers.
Dopamine speelt een belangrijke rol bij het plannen van denkprocessen en doelgericht handelen en bij het reguleren van emotie en motivatie. Noradrenaline helpt je om in actie te komen en is nauw verbonden met stress en het normaal functioneren van het immuunsysteem.
De belangrijkste zijn: serotonine, noradrenaline en dopamine. Serotonine speelt een rol bij de regulering van stemming, slaap en emotie.Noradrenaline speelt een rol bij alertheid, stemming en motivatie. Dopamine speelt een rol bij het ervaren van positieve ('belonende') gevoelens en de motoriek (bewegen).
Bloeddrukverhogende werking: i.v. snel. Werkingsduur: tot 1–2 min na einde infuus.
De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen worden alle drie afgegeven door de bijnier.
Lusteloosheid, vermoeidheid, geheugenverlies en concentratieverlies zijn symptomen van een tekort aan dopamine. De coronamaatregelen zijn een goed voorbeeld van het creëren van een dopamine tekort bij een grote groep Nederlanders. 4 miljoen Nederlanders met een potentiële burn-out, 100.000 depressieve studenten.
Catecholaminen: adrenaline, noradrenaline en dopamine
Het kan ook zo zijn dat jouw voorkeur uitgaat naar het bloedonderzoek. Dit kunnen we ook direct doen. Bij inconclusieve uitslagen kunnen we dan het urineonderzoek aanraden. Een diagnose wordt niet alleen met de test gesteld.
Serotonine staat bekend als hét gelukshormoon. Dit komt omdat er een sterk verband is tussen de hoeveelheid serotonine in je lichaam en je gemoedstoestand. Bij mensen die redelijk veel serotonine aanmaken hebben van nature veel zelfvertrouwen en tevredenheid over zichzelf.
Het veroorzaakt perifere vasoconstrictie wat leidt tot een stijging van de systolische en diastolische bloeddruk. Noradrenaline heeft ook effect op β1-receptoren in het hart wat leidt tot een positief inotrope- en aanvankelijk positief chronotrope werking.
Noradrenaline is de neurotransmitter van het sympatische zenuwstelsel.
Het bijniermerg produceert de hormonen adrenaline en noradrenaline. Adrenaline wordt vrijwel uitsluitend in de bijnier geproduceerd. Noradrenaline wordt vooral geproduceerd door het sympathische zenuwstelsel, een relatief klein deel is afkomstig uit de bijnier.
Wanneer tijdens je menstruatiecyclus het oestrogeen hormoon minder wordt en het progesteron hormoon opkomt, kun je te maken krijgen met het premenstrueel syndroom (PMS). Hierdoor kun je last krijgt van angsten, stemmingswisselingen, kramp en pijn.
Maar als de hersenen de gelukshormonen dopamine, endorfine en oxytocine onvoldoende aanmaken of verstoord worden door een toestroom van blokkerende stoffen, wordt je ongelukkig.
De hersenen functioneren iets anders bij ADHD. Er lijkt een tekort aan zogeheten neurotransmitters (dopamine en noradrenaline), want de medicijnen die voor ADHD effectief zijn die verhogen deze stoffen in de hersenen.
Cortisol is een belangrijk hormoon bij stress. Je maakt het bijvoorbeeld aan als je ziek of bang bent, of bij spanning. Bij stress maakt de bijnier extra cortisol wat via het bloed verder in het lichaam komt. Door kanker in de bijnier kan de bijnier extra veel cortisol gaan maken.
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
Gebruikelijke dosering voor volwassenen
Een gebruikelijke startdosering is 0,05 tot en met 0,15 microgram/kg/min noradrenaline per infusie. Daarna wordt de infusiesnelheid (de snelheid waarmee het medicijn in uw bloedvat wordt toegediend) aangepast op basis van uw bloeddruk.
Duloxetine en venlafaxine remmen zowel de heropname van serotonine als noradrenaline. Bupropion remt de heropname van noradrenaline en dopamine. Mianserine en mirtazapine beïnvloeden zenuwcellen die voor de prikkeloverdracht afhankelijk zijn van serotonine en noradrenaline.
Sommige van de beste serotonine boosters zijn natuurlijke voedingssupplementen die rijk zijn aan tryptofaan zoals 5-HTP, een aminozuur dat het lichaam nodig heeft om stofje aan te maken. Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat niet door uzelf kan worden aangemaakt en daarom uit voeding moet worden verkregen.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met ADHD een tekort aan dopamine hebben. En dat is lastig, want dopamine heb je nodig voor concentratie, focus, motivatie, goede stemming en productiviteit. Dit tekort is dus een enorm struikelblok voor mensen met ADHD.
Sommige voedingsmiddelen helpen bij het aanmaken van dopamine in de hersenen. Eet daarom meer van de volgende dingen en bezorg niet alleen je buik een goed gevoel, maar ook je brein: Denk aan aardbeien, bananen, appels, avocado's, watermeloenen. Of aan groene groenten, bieten, koffie of thee.