Zonnepanelen zetten licht om in energie en brengen dus ook in het winterlicht wat op, zelfs bij een grauwe hemel. In de periode van april tot en met september leveren zonnepanelen zo'n 70% van hun rendement. Het overige rendement van 30% komt dus uit de winterperiode.
De opbrengst van jouw zonnepanelen hangt sterk samen met het seizoen. Van de totale jaaropbrengst wordt er gemiddeld maar 10% opgewekt in de wintermaanden. Toch doen de regen en sneeuw iets goed voor je zonnepanelen. De opbrengst mag dan lager zijn, de panelen leveren nog steeds hun werk.
In totaal kan de piekproductie van zonnepanelen bij licht bewolkt weer tot wel 22 procent hoger liggen dan op dagen met helder weer. Het onderzoek laat zien dat de algemene opvatting 'hoe zonniger, hoe beter voor de zonnepanelen' niet opgaat.
Gemiddeld over het jaar produceert een zonnepaneel 0.7 kWh per dag. Op een pikdonkere regenachtige dag wordt vrijwel geen energie geproduceerd. Op een zonnige dag produceert een zonnepaneel 2.1 kWh. Op een zonnige dag wordt daarom ongeveer 3 keer zo veel zonne-energie geoogst dan gemiddeld over het jaar.
Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op. Met 15 zonnepanelen kan je een elektrische auto van Amsterdam naar Maastricht laten rijden. Of 30 keer de wasmachine of vaatwasser laten draaien, of 60 uur stofzuigen. Tijdens een zonnige winterdag kan de opbrengst ook ineens pieken.
Opbrengst zonnepanelen door het jaar heen
Een gemiddelde installatie van 12 zonnepanelen van 410 Wattpiek levert 4.231 kWh per jaar op. Rekenen we dit om naar een maandelijkse opbrengst, dan komt dit neer op een opwek van 353 kWh per maand.
De minste maanden om stroom op te wekken
Je zonnestroomsysteem haalt dan niet de maximale opbrengst. Reken op een vijfde of een zesde deel daarvan. Maar toch, ook in de winter wekken je zonnepanelen stroom op door de lichtinval op de panelen. Minder zonuren en een laagstaande zon zorgen dus voor een lagere opbrengst.
Produceren zonnepanelen 's nachts energie? Technisch gezien niet. Zonnepanelen produceren 's nachts geen energie. De fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen moeten zonlicht hebben om elektriciteit op te wekken.
Tips gebruik zonnepanelen
Je kan de stroom die zonnepanelen overdag opwekken dan opslaan en 's avonds gebruiken.
In principe is de ideale hellingshoek voor zonnepanelen 30 à 35 graden. In de winter is 40 à 45 graden evenwel beter. Bij een grote hellingshoek zal de sneeuw, als de vorsttemperatuur niet te laag is, namelijk vanzelf van de panelen schuiven. Hoe groter de hellingshoek, hoe meer je de zwaartekracht een handje helpt.
Zonnepanelen zijn in de herfst en winter absoluut rendabel. Wel is er in de winter minder licht en staat de zon in een lagere hoek op de panelen. Daarom zal de totale opwek in de wintermaanden altijd lager zijn dan in de lente en zomer.
Een lagere opbrengst in de winter
Het klopt dat zonnepanelen minder opbrengst leveren in de winter. In december gaat het zelfs maar om circa 2 procent van de totale jaaropbrengst en in januari en februari om 3 procent (bron: weeronline).
Kortom, overweeg je om zonnepanelen nemen, wacht dan niet te lang. Nu kun je ze nog in gemiddeld 7 jaar terugverdienen.Vanaf 2025 loopt de terugverdientijd van zonnepanelen op tot gemiddeld 9 jaar in 2030.
Met een thuisbatterij lever je minder stroom aan het net. Dat vermindert de overbelasting van het elektriciteitsnet een klein beetje. Maar het voordeel is klein: het net voor huishoudens raakt alleen plaatselijk soms kort overbelast.
In de winter raden we een hellingshoek van tenminste 40 en het liefst 45 graden aan. Op deze manier zakt de sneeuw vanzelf van de zonnepanelen af. Dankzij deze hellingshoek zal ook het rendement hoog blijven. Dat heeft te maken met de stand van de zon.
Met voorschakelapparaten kun je de wasmachine, droger en vaatwasmachine ook automatisch aan laten gaan bij veel zonnestroom. Je moet dan natuurlijk wel 's ochtends zorgen dat deze apparaten gevuld zijn met was of vaat.
Ter vergelijk: een gemiddeld gezin in Nederland draait 208 wassen per jaar. Met een zuinige wasmachine kost dit totaal ongeveer 168 kWh. Met andere woorden: één zonnepaneel is dus al genoeg om de energiekosten van deze wasmachine af te dekken.
Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
Als er te veel huizen in een klein gebied (straat/wijk) veel zonnepanelen hebben, kan er op zeer zonnige dagen overbelasting van het elektriciteitsnet ontstaan. We noemen dit met een moeilijk woord netcongestie. Er wordt dan meer stroom geleverd dan het elektriciteitsnet aankan.
Schade aan Zonnepanelen
Daarnaast kan thermische overbelasting optreden als de panelen te veel energie produceren en niet voldoende kunnen afvoeren. Netwerkstoringen kunnen ook schade veroorzaken doordat de ongecontroleerde teruglevering van stroom het elektriciteitsnet kan overbelasten.
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je jaarlijkse stroomverbruik op te wekken hangt af van een aantal factoren zoals je energieverbruik, het vermogen van de zonnepanelen en de ruimte op je dak. Verbruik je jaarlijks ongeveer 6000 kWh? Gemiddeld heb je dan 18 zonnepanelen nodig.
Beste rendement zonnepanelen: glas-glas
De nieuwste generatie zonnepanelen heeft namelijk een andere opbouw: met twee lagen glas. Daardoor worden de zonnecellen veel beter beschermd. Ze zijn bestand tegen weer en wind.
Hieronder zie je hoeveel panelen ongeveer benodigd zijn om de warmtepomp gedurende het jaar te voorzien van stroom: Huishouden met verbruik van 2.000/2.500 kWh: je hebt ongeveer 6-8 gemiddelde zonnepanelen nodig. Gemiddeld huishouden 3.000 kWh: hiervoor zijn ongeveer 10 gemiddelde zonnepanelen nodig.