Het embryo gaat vanuit de eileiders de baarmoeder binnen. Rond dag 20 hechten de embryo's zich in de baarmoederwand. Nu ontwikkelen de ogen en de rugwervels en het hoofdje krijgt vorm. De foetus groeit deze week tot ± 1,5 cm.
Gemiddeld groeit een pup 1,6 tot vier gram per 24 uur per kg van het te verwachten gewicht op volwassen leeftijd. Dus 1,6 gram voor een pup met een volwassen gewicht van 60 kg en vier gram voor een pup van vijf kg. Het geboortegewicht van een pup varieert tussen 100 - 500 gram, afhankelijk van het ras.
“De moederhond bepaalt het aantal pups dat zij draagt.”
Een keizersnede kan derhalve van moeder op dochter doorgegeven worden, een erfelijkheidsfactor!! (Het aantal pups kan echter wel beïnvloed worden door een te hoog inteeltcoëfficiënt als ook het immuunsysteem, waar wij als fokker invloed op uit kunnen oefenen).
Aan het eind van de vierde/ begin van de vijfde week kan een ervaren iemand (oa dierenarts of fokker) de pups voelen als bolletjes in haar buik. Al snel daarna is dat al niet meer mogelijk, het voelt dan als 1 massa… Een teefje die zwanger is draagt de pups gemiddeld 9 weken met zich mee.
Het binnenste vlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak. De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup.
Het navoelen van de baarmoeder is vaak erg onbetrouwbaar omdat deze door de dracht sterk verdikt is. Het wordt dat ook zeker aanbevolen om tijdens de zwangerschap een röntgenfoto te maken zodat het aantal pups geteld kan worden. Op deze manier kan met zekerheid het einde van de bevalling worden vastgesteld.
Het aantal puppy's in een buik is niet betrouwbaar vast te stellen met een echo. Met een echo kan wel gekeken worden of er levende pups aanwezig zijn door naar de hartjes te kijken. Maar het tellen van de pups is erg onbetrouwbaar; een pup kan makkelijk 2 keer geteld worden of helemaal niet geteld worden.
De hond komt ineens verdacht veel tegen je aan liggen, of wordt ineens heel beschermend. Heel veel zwangere vrouwen zijn er dan ook van overtuigd dat huisdieren de zwangerschap kunnen aanvoelen. Desondanks is hiervoor nooit hard bewijs gevonden.
Tepels zwellen op en worden beter zichtbaar rond 25 tot 30 dagen na de bevruchting. 1 maand na dekking is er soms vaginale uitscheiding. Buik zwelt op en dus ook een toegenomen gewicht. Gedrag van een drachtige hond kan veranderen; soms lijken ze depressief en eten ze niet.
Meestal volgt er een placenta na elke pup, soms worden er eerst 2 pups geboren en volgen dan pas de 2 placenta's. De meeste teven zullen de placenta's opeten. Dit kan geen kwaad. Echter als er veel pups geboren worden kan uw hond misselijk worden en dan is het verstandig de placenta's voor haar op te ruimen.
Als u hem te snel ophaalt, mist hij deze belangrijke leerperiode die zijn toekomstige fysieke en emotionele welzijn kan beïnvloeden. Maar als u hem veel later dan 10 weken bij de moeder en nestgenoten weghaalt mist u een groot deel van hun socialisatie-fase.
Pups moeten bij hun nestgenoten blijven totdat ze 8 weken zijn. Nestjes moeten regelmatig contact met mensen hebben vanaf 3 weken leeftijd. Pups moeten op 8 weken, als ze bij hun nestgenoten weggaan, meteen in een normale huissituatie geplaatst worden, en niet nog een tijd bij de fokker in de kennel blijven.
De dracht of zwangerschap van de hond
Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig, maar er bestaat een grote spreiding.
Zo'n dertig jaar geleden vonden fokkers en dierenartsen het vaak nog 'heel normaal' als er in een nest 1-2 pups of zelfs nog als er (in grotere nesten) 3-4 pups dood geboren werden of binnen enkele dagen na de geboorte stierven.
Een pup heeft een geboortegewicht van 500 gram. In de eerste 10 dagen tijd moet dit gewicht verdubbelen. De pup moet in 10 dagen dus 500 gram groeien. Dit is 50 gram per dag.
Vanaf de leeftijd van 3 weken is de werpkist, hoe ruim deze ook is, te klein voor de pups De pups moeten de kist zelfstandig uit kunnen en de wereld gaan ontdekken. De wereld buiten de kist moet veilig onderzocht kunnen worden.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Ook persoonlijkheid en ras spelen een rol
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
Antwoord. Neen, dit is niet mogelijk. De hond en de kat hebben als enige kenmerken gemeen dat het allebei carnivoren (=vleeseters) zijn en dat ze allebei huisdieren zijn.
De reu heeft aan het eind van zijn penis een zwellichaam, tijdens de dekking zal deze opzwellen en de teef zal de spieren in haar vagina licht samentrekken waardoor ze 'vast' komen te zitten aan elkaar. Op dat moment stapt de reu van de teef af en staan ze rustig rond te kijken.
Zorg ervoor dat de werpkist al enkele weken klaar staat, zodat ze aan de plek kan wennen. Een teef kan tijdens de bevalling altijd nog besluiten dat een andere plek geschikter is. Probeer haar dan niet op andere gedachten te brengen, want rust is in deze fase erg belangrijk!
teef kan zeker gedekt worden zonder vast zitten. Heb al van vele fokkers gehoord dat ze zonder vast zitte (koppeling) toch 10 pups hadden bijv. Echter heeft ze al 3 weken gebloed en toen 5 dagen niet of was ze precies op de dekrijpe dagen (dan vloeien ze ook minder volgens mij).
De gemiddelde kosten voor een echo bij een drachtige hond liggen rond de 70 euro. Vanaf ongeveer 28 dagen is het mogelijk om door middel van een echo dracht vast te stellen.
Tijdens de zwangerschap mag je teef niet alles eten. Sommige voedselbestanddelen bevatten schadelijke stoffen voor de ongeboren pups en zijn nadelig voor hun groei. Zo mag je teef geen rauw voedsel of slachtafval eten. Rauw voedsel dat ingevroren is geweest, mag wel.