Het gevoel van pijnlijke menstruatiekrampen in onderbuik (ook wel: dysmenorroe) treedt meestal op voordat de cyclus begint of tijdens de eerste paar dagen. Deze kramp wordt veroorzaakt door het samentrekken van de spieren van de baarmoeder.
Er is helaas geen vaste tijdlijn voor hoe lang menstruatiekrampen kunnen aanhouden. Vaak begint het op de eerste dag van je menstruatie en wordt het na een paar dagen minder. Het kan ook zijn dat je net een uurtje of misschien wel je hele menstruatie last hebt van menstruatiekrampen.
Ovulatie
Wanneer je ovuleert, komt er prostaglandine vrij, een hormoon waardoor je lichaam pijn aankan. Je kan dan pijn voelen bij je baarmoeder, terwijl je nog niet ongesteld bent. Bij het vrijkomen van dit hormoon kunnen je baarmoederspieren samentrekken, waardoor je kramp in je onderbuik krijgt.
Deze fase noemen we ook wel de PMS week (pre-menstrueel-syndroom). Het is de periode tussen je eisprong en menstruatie en meestal de langste periode van je cyclus. Je lichaam 'onderzoekt' in deze periode of het eitje bevrucht is of niet. Na de ovulatie reist de eicel via de eileider naar de baarmoeder.
Het kan moeilijk zijn om het verschil te voelen tussen innestelingspijn en menstruatiekrampen, omdat ze beide gepaard gaan met gevoelens van spasmen of een dof maar constant kloppend gevoel rond je onderbuik. Toch is innestelingspijn meestal iets milder en duren ze niet zo lang.
Tijdens een menstruatie hebben veel last van diverse klachten, zoals een opgezwollen buik of menstruatiekrampen. Het hebben van een opgezwollen buik is niet alleen een menstruatieklacht, maar ook een symptoom dat je zwanger bent. Doordat je kindje groeit houd je meer vocht vast en werken je darmen trager.
Menstruatiepijn kan ook een vroeg teken van zwangerschap zijn. De pijn begint wanneer de baarmoeder begint te groeien en de ligamenten rond de baarmoeder losser beginnen te worden.
Als je zwanger bent kun je klachten hebben. In de eerste weken ben je vaak moe of misselijk.Je poept minder vaak of je moet vaker plassen.Je kunt pijn hebben in je rug of bekken.
De klieren in de borsten zijn gevoelig voor die hormonen. Bij mastopathie lijken de borstklieren extra gevoelig voor veranderingen van de hormonen. Daardoor zijn uw borsten vaak gespannen als u ongesteld bent. Vlak voor u ongesteld wordt krijgt u pijn in uw borsten.
De symptomen tijdens de ovulatie die je kunt ervaren
Je voelt bijvoorbeeld een milde pijn in de onderbuik, vaak iets minder heftig dan menstruatiepijn. Je afscheiding is doorzichtig en elastisch, en soms verlies je ook wat meer afscheiding dan normaal.
Bij het premenstrueel syndroom (PMS) heb je last van geestelijke en lichamelijke klachten voorafgaand aan je menstruatie. Ongeveer 5% van alle vrouwen hebben in hun vruchtbare periode last van PMS. Met een klachtenkalender die je gedurende twee maanden bijhoudt, kun je erachter komen of je PMS hebt.
Menstruatiekramp wordt veroorzaakt door het samentrekken van de spieren van je baarmoeder. Je baarmoeder maakt bepaalde stofjes aan (prostaglandinen) die er voor zorgen dat je baarmoeder samentrekt. Er zijn medicijnen die de werking van prostaglandinen tegengaan waardoor de menstruatiekramp minder wordt.
Wanneer de eicel vrijkomt, komt ook het vocht uit de follikel vrij in je buik.Je buikvlies kan hierdoor wat geprikkeld raken, wat een menstruatie-achtige pijn kan veroorzaken. Hierbij kan je ook een klein beetje bloed verliezen, wat door een open gesprongen bloedvaatje kan komen bij het opengaan van de follikel.
Een echte wee heeft meestal een duidelijk begin en een duidelijk einde.Dat is anders dan menstruatiepijn, die vaak langdurig en zeurderig kan zijn. Een wee komt en gaat als een golf. Als een wee is weggeëbd, voel je meestal niets meer, tot de volgende zich aandient.
Bij de inwendige echo kijken we met een echo apparaat naar je vagina, baarmoeder, eileiders, eierstokken, blaas en endeldarm. We kijken op al deze plekken of we sporen zien van endometriose.
"Menstruatiekrampen kunnen soms even erg aanvoelen als een hartaanval," argumenteert John Guillebaud, professor reproductieve geneeskunde.
De perfecte borst heeft 45% volume aan de bovenkant, tegen 55% aan de onderkant. Verrassend is dat uit het onderzoek blijkt dat een geheel ronde borst, met aan boven en onderzijde evenveel volume, als minder mooi worden bevonden. Voornamelijk mannen vinden de totaal ronde borsten minder aantrekkelijk.
Sommige vrouwen ervaren ook lichte rugpijn of steekjes in hun baarmoeder. Als je precies wilt berekenen wanneer je de innesteling plaats vond dan kan dat via berekenen.nl. De innesteling vindt ongeveer een week plaats voor de dag waarop je volgende menstruatie zou beginnen en dus ongeveer 8 dagen na je ovulatie.
Een à twee weken na de bevruchting kunnen de borsten gevoelig worden. Dit komt door de aanmaak van de hormonen progesteron en oestrogeen. Hierdoor zwellen de klieren in de borsten op, de borsten kunnen zwaarder aanvoelen en gevoeliger zijn voor aanrakingen.
Met name de banden die aan de zijkant van je baarmoeder lopen. Door de spanning die op je banden komt te staan kun je bandenpijn ervaren. Dit kan aanvoelen als een zeurende of scherp stekende pijn in je onderbuik. Ook bandenpijn in de zwangerschap is nog geen reden tot zorgen.
Je hebt pijn in je onderbuik
Daardoor voel je soms steken in je onderbuik. Het uitrekken van deze banden begint al vrij snel na de innesteling van de bevruchte eicel. Wanneer je last hebt van pijn in je onderbuik zou dit dus een van de vroege symptomen van zwangerschap kunnen zijn.
Tijdens het innestelingsproces kan je bevruchte eicel een bloedvaatje raken.Hierdoor is het mogelijk dat je bloed verliest en lijkt het erop dat je ongesteld en zwanger bent. De innestelingsbloeding is niet zo extreem als ongesteld zijn en duurt vaak ook korter.
Menstruatieachtige krampen vaak een goed teken
En die groei is juist goed. Later in de zwangerschap kun je last krijgen van pijn aan de zijkant van de buik. Deze pijn wordt veroorzaakt door de lange banden.
Krampen. Het lijkt of je ongesteld wordt. De pijn die je ervaart lijkt namelijk een beetje op menstruatiepijn, maar dat word je natuurlijk niet als je zwanger bent. Deze krampen worden veroorzaakt door een groeiende baarmoeder.
Veel vrouwen merken in de vroege zwangerschap dat hun borsten veranderen, dat is in feite vaak het eerste teken dat je zwanger bent. Door de snelle toename van hormonen en een verandering in de borststructuur kunnen je tepels en borsten al vanaf drie tot vier weken gevoelig en pijnlijk zijn.