In loondienst werkende Ménière- patiënten kunnen te maken krijgen met een bedrijfsarts of arbodienst als zij niet kunnen werken of als er aan- passingen nodig zijn om het werk te blijven doen. Ook kan de arts advise- ren over andere werkzaamheden die u nog wel kunt doen.
Cafeïne, zout en alcohol verergeren mogelijks de klachten, en kan u beter vermijden.
Gehoorverlies en oorsuizen zijn eerst tijdelijk, op den duur vaak blijvend. Een aanval duurt 20 minuten tot 12 uren, en komt zelden tot wekelijks terug. Probeer na een aanval uw bezigheden weer op te pakken.
Probeer bij andere activiteiten gas terug te nemen en zo veel mogelijk rust te nemen. Ontspanningsoefeningen kunnen daarbij helpen. Als u weet dat u 's ochtend bijvoorbeeld minder last heeft van oorsuizen, kunt u beter dan uw activiteiten plannen. U kunt het dan kalmer aan doen als het geluid in uw hoofd erger is.
De ziekte van Ménière ontstaat door een teveel aan endolymfe. Hierdoor neemt de druk in het binnenoor toe, en wordt ons evenwichtsgevoel ontregeld. De oorzaak hiervan is onbekend. Cafeïne, tabak, alcohol, zout en taurine zouden hierop een negatieve invloed kunnen hebben.
Bij de ziekte van Ménière treden vooral in het beginstadium plotseling aanvallen op van draaiduizeligheid met valneiging. Meestal gaan deze aanvallen gepaard met misselijkheid, braken, bleek zien en koud zweet.
Gehoorverlies en oorsuizen zijn eerst tijdelijk, op den duur vaak blijvend. Een aanval duurt 20 minuten tot 12 uren, en komt zelden tot wekelijks terug. Probeer na een aanval uw bezigheden weer op te pakken. Er zijn geen pillen die helpen tegen draaiduizeligheid; wel tegen de misselijkheid.
Wat te doen bij een Ménière aanval
Vaak schrijft de arts geneesmiddelen voor om de duizeligheid, de misselijkheid en het braken tegen te gaan om zo de symptomen te bestrijden. Tijdens een aanval is het verstandig fel licht te vermijden. Ook tv kijken en lezen wordt afgeraden.
De aanvallen van de ziekte van Menière en duizeligheidsmigraine (vestibulaire migraine) kunnen erg op elkaar lijken. Er wordt zelfs gedacht dat deze ziektes met elkaar te maken kunnen hebben. Bij mensen met de ziekte van Menière komt migraine namelijk veel vaker voor dan bij mensen zonder de ziekte van Menière.
De klachtencombinatie aanvalsgewijze draaiduizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen zonder aantoonbare oorzaak leidt vaak tot het stellen van de diagnose ziekte van Ménière. Ondanks jaren van uitgebreid onderzoek is nog steeds niet bekend wat de precieze oorzaak van de ziekte is.
Er zijn sterke aanwijzingen dat het probleem van de tinnitus vaak niet in de oren zit, maar in de hersenen, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het horen van geluiden. Als dit gebied verkeerd wordt aangestuurd, ontstaat er tinnitus.
Medicijnen tegen de misselijkheid bij ziekte van Meniere
Hiervoor wordt een zogeheten anti-emeticum voorgeschreven zoals domperidon of metoclopramide. Soms wordt een anti-allergiemedicijn zoals cinnarizine voorgeschreven, wat de prikkel van het braakcentrum remt. Dit medicijn kan wel slaperig maken.
Soms is een verkoudheid of oorontsteking de oorzaak van tijdelijk oorsuizen. Een verstopt oor kan soms tijdelijk oorsuizen veroorzaken. Stress kan ook een rol spelen bij oorsuizen.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”. Draaiduizeligheid heeft verschillende oorzaken en wordt op verschillende manieren behandeld.
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen) U kunt lichte maagklachten krijgen. In dat geval kunt u dit medicijn beter tijdens of vlak na het eten innemen. Als u last heeft (gehad) van een maagzweer is het mogelijk dat deze verergert of terugkeert.
Als alles draait en beweegt, komt dat vaak door een storing in de buisjes van het evenwicht in uw oor. Een licht gevoel in het hoofd komt vaak door snel opstaan uit een stoel, stress, angst of medicijnen.
Wetenschappers hebben ontdekt dat oorsuizen, oftewel tinnitus, niet een gehooraandoening is, maar zich afspeelt in de hersenen.
Advies bij draai-duizeligheid
Probeer rustig door te gaan met waar u mee bezig was. Als het zo erg is dat dat niet lukt, ga dan liggen en wacht tot het minder wordt. Misschien merkt u dat u sommige bewegingen of activiteiten liever niet meer doet. U bent bang dat u er weer duizelig van wordt.
In Nederland hebben naar schatting 17.000 mensen de ziekte van Ménière. Ongeveer 1 op de 5 patiënten houdt meer dan 10 jaar last van de ernstige ziekteverschijnselen, zoals aanvallen van draaiduizeligheid, misselijkheid, oorsuizen en slecht horen.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
Tinnitus of oorsuizen door nekklachten, is het horen van niet extern aanwezige geluiden in één of twee oren of het hoofd. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord tinnire: rinkelen. Tinnitus ontstaat niet alleen door geluid, maar kan ook ontstaan bij nekletsel en/of hoofdletsel.
Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen. De oorzaak van de overbelasting kan op het gebied van gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting liggen.
Graad 2 : De tinnitus is te horen in een minder lawaaierige omgeving maar verstoort je nachtrust niet. In slaap geraken is daarentegen wel moeilijk. Graad 3 : De tinnitus is constant hoorbaar, maakt slapen bijna onmogelijk en verstoort het leefpatroon heel grondig.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Tinnitus kan worden gemeld als beroepsziekte als de tinnitus last ernstig genoeg is en de blootstelling in het werk voldoet aan de criteria volgens de registratierichtlijn B002 (Tinnitus door beroepsmatige blootstelling aan lawaai of ototoxische stoffen).