Veel mensen vrijen ook om zich meer verbonden te voelen met hun partner. Dat is iets wat aseksuele mensen niet herkennen. Bij hen helpt vrijen niet om zich dichter bij hun partner te voelen. ' 'Iemand die aseksueel is kan ook niet opeens seksueel worden.
Een gebrek aan libido kan verschillende oorzaken hebben, zoals trauma, stress, medicatie of hormonale anticonceptie. Andere mensen hebben gewoon 'zomaar' nooit zin in seks. Ook dat is helemaal normaal. Ongeveer één procent van de mensen is aseksueel, en een nog groter aantal mensen zit ergens op het aseksuele spectrum.
Dit zouden bijvoorbeeld mensen boven de vijftig kunnen zijn die zich wel seksueel aangetrokken voelen tot een ander maar niet zo zeer behoefte hebben aan seks. Er zit geen leeftijd verbonden aan aseksualiteit en ook niet aan de categorieën die er onder vallen.
Hoewel er aseksuele personen zijn die geen seks of seksuele handelingen willen, zijn er ook aseksuele mensen die om verschillende redenen wel seks hebben of bepaalde seksuele handelingen wel doen. Dit is bijvoorbeeld om kinderen te verwekken, voor hun partner of om omdat ze daar zelf van genieten.
Er zijn verschillende vormen van aseksualiteit. Zo kunnen sommige aseksuelen toch seks hebben. Ook voelt de ene aseksueel zich nog wel romantisch aangetrokken tot anderen, en een ander niet. Aseksuelen voelen geen seksueel verlangen naar een ander.
Zij voelen dus meestal geen seksuele aantrekking, maar zijn toch niet asekueel. Aseksuele mensen zijn niet automatisch aromantisch. Er zijn dus aseksuele mensen die verliefd worden en romantische relaties willen.
Aseksualiteit is aangeboren
Hoe dat precies zit weten wetenschappers niet precies. De hormonen van aseksuele mensen zijn niet afwijkend van die van hetero-, homo- of biseksuele mensen. Wat ze wel weten is dat aseksualiteit is aangeboren. Het is een geaardheid, net als homoseksualiteit.
Sommige mensen ervaren wel seksuele aantrekkingskracht, maar willen hier niets mee doen.Of genieten wel van seks en hebben hier behoefte aan, maar slechts heel beperkt. Deze mensen gebruiken vaak de termen grijs-aseksueel of 'grijze A'.
Dat betekent dat het aantal volwassenen (14 miljoen) dat je aseksueel kunt noemen tussen 0,5 en 1 procent ligt. Rond de honderdduizend Nederlanders voelt niets lichamelijks voor een ander.
Demiseksualiteit is een vorm van seksualiteit die voorkomt bij personen, die doorgaans enkel een seksuele drift ervaren wanneer zij een emotionele band met een partner hebben. De term wordt vaak gerelateerd aan aseksualiteit, dat naast hetero-, bi- en homoseksualiteit een seksuele geaardheid is.
Halfseksuelen, bijvoorbeeld, ervaren geen seksuele aantrekkingskracht totdat zij een sterke emotionele band met iemand aangaan. Er wordt dan seksuele aantrekkingskracht en lust ervaren ten opzichte van een specifieke persoon, we spreken dan van extreme vorm van monogamiteit.
Bij ongeveer 1 op de 20 jongens en 1 op de 8 meiden gaan ze ook over personen van hetzelfde geslacht. Gemiddeld hebben jongens de eerste gevoelens van seksuele opwinding als ze 13,4 jaar zijn.Voor meiden is dit bijna twee jaar later, met 15,1 jaar. De meeste pubers zeggen nog niet toe te zijn aan seks.
Als jij en je vriend of vriendin allebei 15 jaar oud zijn en jullie willen allebei seks met elkaar, dan is dat niet strafbaar. Voorwaarde is dat de seks tussen jullie vrijwillig is. Dus dat je geen van beiden iets doet wat je eigenlijk niet wilt.
Frigide, gevoelloos, geen zin, afkeer van seks, verminderd verlangen, hyposeksuele verlangensstoornis.
Type B is iemand die geen libido hebt en daarom geen zin in seks, maar zich wel romantisch aangetrokken voelt tot een ander. Als je deze vorm van aseksueel bent heb je bijvoorbeeld wel een liefdevolle relatie, maar heb je geen behoefte aan seks.
Het tegenovergestelde van aseksueel/romantisch is alloseksueel of alloromantisch. Alloseksueel/romantisch wil zeggen dat je seksuele/romantische aantrekking tot andere personen ervaart. Dit omvat dus de seksuele en romantische oriëntaties zoals homo, lesbisch, panseksueel/romantisch, biseksueel/romantisch,...
Alles waardoor je minder lekker in je vel zit of hormoonschommelingen kunnen de oorzaak zijn van minder of geen zin in seks. Andere mogelijke oorzaken van minder of geen zin in seks zijn stress, onzekerheid, lichamelijke klachten of een seksuele aandoening.
Het komt vaak door drukte, stress en weinig aandacht voor elkaar of voor uzelf. Meer aandacht geven aan uw relatie en aan seks kan dan helpen. U kunt er ook over praten met uw huisarts.
Je kunt ontdekken dat je lesbienne, homoseksueel of biseksueel bent. Als je voorkeur uitgaat naar een partner van hetzelfde geslacht, dan heb je een homoseksuele geaardheid. Val je op het andere geslacht, dan ben je heteroseksueel. Val je op beide geslachten, dan ben je biseksueel.
frigidus = koud) is het voortdurend ontbreken van lustgevoelens bij de vrouw tijdens het geslachtsverkeer. Een frigide vrouw is seksueel ongevoelig. Hoewel het ontbreken van lustgevoelens zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, is frigiditeit vrijwel altijd met vrouwen in verband gebracht.
Hoewel het percentage in verschillende onderzoeken anders is, wordt er geschat dat 1% van de bevolking aseksueel is. Dit percentage is gebaseerd op een onderzoek gedaan door Anthony Bogaert in 2004 op basis van een enquête die in 1994 in Groot-Brittannië is uitgevoerd.
Een aseksueel persoon is iemand die geen seksuele aantrekking voelt tot andere mensen.Wanneer je geen romantische aantrekking tot andere personen voelt, wordt dat aromantisch genoemd.
Naast al deze verschillende seksuele voorkeuren is er ook een groep mensen die zich helemaal tot niemand seksueel aangetrokken voelt. Het ontbreken van seksuele aantrekkingskracht wordt aseksualiteit genoemd. Ongeveer één procent van de mensen is aseksueel en ook aseksualiteit bestaat in allerlei vormen.
Ik raad jullie aan om naar de huisarts te gaan of direct een afspraak te maken met een gynaecoloog of seksuoloog om het medische aspect ervan te laten onderzoeken. Als jouw vriendin dat wil uiteraard. Want met aseksualiteit valt natuurlijk voor haar zelf goed te leven.
Polyamorie: een levenswijze waarbij wordt erkend dat het mogelijk is om van meer dan één persoon tegelijk te houden. Polygamie: een echtelijke verbintenis van één man met meer vrouwen (polygynie) of één vrouw met meer mannen (polyandrie). Polygamie heeft vaak een traditionele of religieuze achtergrond.