Er zijn twee dingen waar gelatine absoluut niet tegen kan: koken en bevriezen. Als je gelatine meekookt ontstaat er een onaangename smaak. Zou je een gelatinegerecht in de diepvries doen, dan lekt er vloeistof uit bij het ontdooien.
Gelatine blijft een dierlijk product waarbij je best de houdbaarheidsdatum respecteert. Het zou zonde zijn om een recept te maken met oude gelatine die je gerecht misschien doet mislukken omdat het niet voor de juiste binding zorgt.
Los de pudding op een bord of schaal en zet hem tot gebruik terug in de koelkast. * Gelatine heeft minimaal 4 uur nodig om in de koelkast op te stijven. De opstijvende werking blijft tot wel 15 uur.
Gelatine is een eiwit en als een eiwit kookt zal het stremmen en verliest gelatine het geleer vermogen. Gelatine stijft ook nooit op als de temperatuur van de vloeistof nog te warm is en het is zaak om de gelei snel af te laten koelen.
Gelatine laat je vooraf weken in een beker met koud water. De blaadjes moeten nadien altijd opgelost worden in een (voldoende) warme vloeistof, waardoor klontering onmogelijk is. Deze warme oplossing wordt vervolgens meteen in de receptuur toegevoegd en vermengd.
Gelatine vermindert maagzuur, maagzweren en zure reflux na het eten. Gelatine levert een enorm hoog percentage aan eiwitten en mineralen per gram. Extra interessant voor sporters. Gelatine is, mede door het hoge eiwitgehalte, een goede vervanger voor je vlees inname.
Soorten fruit die vers niet werken met gelatine zijn onder andere papaya, vijgen, ananas en kiwi, maar ook gember kun je beter niet met gelatine mengen.
Gelatine heeft enkele uren nodig in de koelkast om op te stijven. Gelatine met stukjes fruit en grote puddingen 4 uur in de koelkast laten. Gelatine blijft nog vele uren, tot wel 15 uur, verder opstijven. Week gelatine 3-5 minuten in koud water kort voor gebruik.
Week de gelatineblaadjes in koud water tot ze helemaal zacht zijn. Dit duurt een paar minuten. Als de blaadjes zacht zijn, moeten ze goed worden uitgeknepen. De gelatine wordt vervolgens opgelost in een vruchtensap, bouillon of andere vloeistof.
Het grote verschil zit hem vooral in de structuur. Agar geeft een stevige vaste gelei en gelatine een flexibelere gelei. Ook kan Agar niet goed tegen een hoge zuurgraad, terwijl gelatine niet tegen bepaalde enzymen kan zoals die van ananas, papaya en kiwi. Een voordeel van Agar is dat het zijn bindkracht behoudt.
Nee, helaas. Taartina is GEEN vervanger voor gelatine (evenmin als klopvast), en daarmee kun je dus GEEN snijdbare massa van je kwark/slagroommengsel krijgen.
12 blaadjes op 1 liter, en ik had 500 ml kwark, 250 ml slagroom en en 250 ml vruchtensap.
Gelatine verwerken in koude gerechten
Eenmaal gesmolten kun je de gelatine gebruiken in koude gerechten zoals bijvoorbeeld een mousse of bavarois. Gebruik je de gelatine in een terrine of wil je het door room roeren, doe dit dan pas als de gelatine deels al is opgestijfd en lobbig is geworden.
Mengsels met gelatine kunnen weer vloeibaarder gemaakt worden door deze licht te verwarmen, bijvoorbeeld bij afdekgelei. Laat het in geen geval meer koken. In mijn recepten ga ik altijd uit van de gelatineblaadjes van 1,66 gram (12 blaadjes in een pakje van 20 gram).
Als de gelatine in een vloeistof afkoelt wordt het gelei. Afhankelijk van de hoeveelheid gelatine een dunne gelei of hele stevige.
Consumptie van gelatine stimuleert de lichaamseigen collageenproductie. Collageen zorgt voor de elasticiteit van onze huid en is essentieel voor onze gewrichten en beenderdichtheid.
In Dagelijkse kost gebruik ik gelatineblaadjes van een degelijke kwaliteit. Ze wegen zo'n 3,5 g per stuk. Gebruik je een ander merk, hou er dan rekening mee dat je in het totaal ongeveer evenveel gelatine hebt. 1 gelatineblaadje van ISFI is bijvoorbeeld ongeveer gelijk aan 2 blaadjes van Vahiné (1,9 g).
Vervolgens moet het gerecht weer afkoelen om daadwerkelijk op te stijven. Je kunt dus geen warme gerechten met gelatine laten opstijven. Weetje: gelatine begint pas met oplossen bij een temperatuur van 25 graden of hoger.
Ongeopende Jam kan op een droge, koele plaats langer dan 2 jaar bewaard worden, mits de deksel van de pot niet bol staat. Dit geldt ook voor de Confituur, Gelei en Marmelade. Geopende Jam kan in de koelkast tot 1 jaar bewaard worden. Dit geldt ook voor de Confituur, Gelei en Marmelade.
Meng het poeder met koud water. De verhouding is meestal 1 deel poeder op 5 delen water, maar controleer altijd de verpakking om zeker te zijn. Als het mengsel is ingedikt, voeg je het toe aan een warme vloeistof.
Kiwi (en ook ananas en papaja) bevat zulke enzymen. Als je een kiwi kapot maakt, komen die enzymen vrij. Als je dan de gelatine toevoegt, zullen de enzymen de peptidebindingen van de gelatine kapot maken waardoor het geen pudding meer kan vormen (figuur 1).
Waarom moet je hem weken en waarom mag je hem niet koken? Gelatine is een lijmstof verkregen door uitkoken van beenderen en visgraten. Gelatine heeft de eigenschap in warme vloeistof op te lossen en deze dan bij afkoeling tot gelei te doen stollen.
Gelatine geslacht uit rund is halal, indien geslacht volgens de islamitische wet. Collageen als supplement (poeder) uit vis zoals schol, kabeljauw en pollack is halal. Collageen als supplement uit islamitisch geslacht rund is halal.