Kunnen gipspleisters in een badkamer toegepast worden? In geval van privé badkamers kan men zonder probleem traditionele gipspleisters (Knauf MP 75, ECOfin of andere) voorzien, indien het pleister niet wordt blootgesteld aan spatwater.
Vochtbestendige stucmortel: Deze stucmortel is bestand tegen vocht, maar mag niet direct in contact komen met water. Het is dus niet aan te raden om deze stucmortel te gebruiken voor de natte gedeeltes in de badkamer, zoals een inloopdouche.
Uw badkamer stucen kan geheel waterbestendig en is een goed alternatief van het betegelen van de badkamer wanden maar zeker stuk hygiënischer dan badkamertegels. De belangrijkste voordelen van een badkamer stucen in plaats van betegelen van badkamers zijn dan ook wel de hygiëne en de originaliteit.
Vochtwerend: vochtwerende gipsplaten zijn de beste keuze in natte ruimtes. Gebruik ze om je badkamerwand mee te bekleden of zelfs als ondergrond voor de tegels in de douche of omkadering van het bad. Ook in de keuken zijn deze platen, te herkennen aan hun groene kleur, erg geschikt.
Waterwerende gipsplaten zijn gipsplaten die gebruikt worden om wanden en verlaagde plafonds van vochtige ruimtes te beplaten. De groene gipsplaten zijn waterwerend, waardoor de toepassing hiervan in kamers waarin vocht heerst geschikt is. De waterwerende gipskartonplaten zijn herkenbaar aan de groene kleur.
De Powerpanel vloeren van Fermacell zijn geschikt voor warmwater- en elektrische vloerverwarming. Fermacell Powerpanel H2O pas je toe in: badkamers, wellnesruimten, douches, sauna's, zwembaden, industriële keukens en andere hoog vochtige ruimtes.
U kunt zelf stucwerk waterdicht verven of dit laten doen door een coatingspecialist. Als het stucwerk reeds is aangebracht dan kunt u het beste stucwerk waterdicht maken door er een waterafstotende coating over aan te brengen. Houdt er wel rekening mee dat dit nooit dezelfde waterdichte werking zal hebben als tegels.
Stucen is bijna de helft goedkoper per m2 dan tegelen. En dit kunt u makkelijk zelf schilderen.
Wanneer je een wand wilt plaatsen in de badkamer kies je voor waterbestendig materiaal. Want muren nemen vocht op en als je dan materiaal gebruikt dat daar niet tegen kan, gaat de muur schimmelen en verzwakken. Een goede optie zijn groene gipsplaten.
Omdat het materiaal geen poriën heeft, kan vuil zich er slecht aan hechten. In de meeste gevallen kun je alle vuil, zichtbaar en onzichtbaar, dus heel eenvoudig wegnemen met een microvezeldoekje en een sopje.
Mortex is duurzaam, waterdicht en kan daardoor op bijna iedere ondergrond geplaatst worden. Een Mortex vloer is in allerlei moderne en klassieke kleurtinten verkrijgbaar. Als u kiest voor Mortex in een grijze tint dan combineert u de uitstraling van beton ciré of tadelakt met het strakke effect van gepolijst beton.
Vochtbestendige stucmortel: dit is een speciale mortel die weliswaar bestand is tegen vocht, maar niet in direct contact mag staan met water. Je mag deze dus niet in de natte gedeeltes van de badkamer gebruiken, tenzij je tegels plaatst (de tegels vormen een barrière tegen het water).
De gemiddelde droogtijd van stucwerk is gemiddeld 1 dag per mm laagdikte. Lees hier meer informatie over het drogen van stucwerk…
Kimband gebruiken om de badkamer waterdicht te maken
Een belangrijke waterdichte laag achter de tegel is kimband. Kimband is een combinatie van een pasta en een soort tape. De pasta breng je ruim en dik aan in de hoeken van de ruimte. Daarna druk je de brede tape in de pasta.
Behang in de badkamer - het waterdichte alternatief
Er zijn speciale achtergronden die bestand zijn tegen vocht, stoom en hoge temperatuurschommelingen. U hoeft uw oude wandtegels niet te verwijderen. De achtergronden kunnen eenvoudig over de tegels worden geplakt.
Het stucen van je badkamer kost ongeveer tussen de €900,- en €3.000,-. Wil je weten wat het stucen van jouw badkamer precies gaat kosten? Vraag hier gratis offertes aan bij stucadoors, die jouw badkamer graag van stucwerk voorzien.
Het stucen over tegels heen is zeker mogelijk. Veel mensen kiezen ervoor als ze hun oude tegels zat zijn. Ook kan het een budgetvriendelijke manier zijn om de badkamer op te knappen. Door nieuwe tegels over de oude te stucen heeft je badkamer meteen een oude look.
Het materiaal waar pleisterwerk van gemaakt wordt is van nature vaak een poreus en zuigend materiaal. Het is dan ook zeer vatbaar voor water en vocht, maar ook voor micro-organismen als algen, mos en schimmels.
Voor de beste waterdichting van muren in en om huis kun je ze het beste behandelen met waterglas of een epoxy coating toepassen. Een buitenmuur kun je waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel, de gevel te voorzien van gevelbekleding of door deze te schilderen met vochtwerende verf.
Voor het schilderen van de badkamer gebruikt u speciale badkamerverf. Omdat badkamers vochtig zijn, ontstaan er al gauw schimmels. Met badkamerverf beschermt u uw muren en plafond tegen water, waarmee u schimmel voorkomt.
De fermacell® Powerpanel H2O is uitermate geschikt voor toepassing in ruimtes met hoge vocht- of waterbelasting. Deze cementgebonden wandplaat is honderd procent waterbestendig en voorkomt schimmelvorming.
Fermacell Powerpanel H2O is een uitstekende ondergrond voor tegelwerk op binnenwanden in vochtige ruimtes. De lineaire uitzetting van Fermacell Powerpanel H2O is 0,0011 mm per meter per °C. In de praktijk komt dit neer op een lengteverandering van bijv. 0,033 mm per m1 plaat bij een temperatuurverandering van 30° C.