Als je geld overmaakt naar een land buiten het SEPA-gebied dan heb je de BIC (Business Identifier Code), ook wel het SWIFT-adres, nodig. Elke bank heeft een unieke code. Staat deze BIC niet in de betaalopdracht, dan wordt de betaling niet geautomatiseerd verwerkt.
Vanaf 1 januari 2007 zijn BIC en IBAN verplicht bij overboekingen naar landen binnen de Europese Economische Ruimte. Dit is het gevolg van Europese bancaire regelgeving. Een correcte IBAN en BIC kun je alleen krijgen via de (bank van de) begunstigde.
Als je geld overboekt in euro's en de betaling binnen de SEPA-zone plaatsvindt, is de IBAN en de naam van de ontvanger voldoende. Als een land niet in de SEPA-zone valt, heb je een BIC/SWIFT code nodig voor internationale overboekingen.
Betalen met BIC buiten het SEPA-gebied
Dan heb je de BIC (Business Identifier Code) van de buitenlandse bank nodig. Dit wordt ook wel het SWIFT-adres genoemd. Elke bank heeft een unieke code. Vermeld je deze BIC niet in je betaalopdracht, dan wordt de betaling niet geautomatiseerd verwerkt.
BIC staat voor Bank Identification Code en is ingevoerd om banken makkelijker te identificeren bij internationaal betalingsverkeer. In tegenstelling tot IBAN verwijst hij dus niet naar een individuele rekening, maar wel naar een bank (bv. Nagelmackers). Elke bank heeft één BIC die altijd dezelfde is.
Log in op Mijn ING en klik bij 'Alles in Mijn ING' onder 'Betalen' op 'Mijn IBAN en BIC'.
Verschil BIC en IBAN-code
Sinds 1 augustus 2014 heeft iedereen in Nederland een langer rekeningnummer; de IBAN. Vaak worden de BIC en IBAN-code door elkaar gehaald. De codes hebben allebei de functie om het internationale betalingsverkeer soepeler te laten verlopen, maar zijn wel totaal verschillend.
De SWIFT/BIC-code van je bank is meestal terug te vinden op je rekeningafschriften.
Elke bank heeft een eigen BIC (Bank Identifier Code). De BIC van ABN AMRO is ABNANL2A. De BIC heette eerst SWIFT-code.
Via je bankrekening kan je, met een internationale bankoverschrijving, geld overmaken op een rekening bij een buitenlandse bank. Dat kan zowel in euro's als in vreemde valuta's. Andersom kan er met een internationale overschrijving ook geld gestort worden van een buitenlandse rekening op jouw bankrekening.
Hoe is een BIC-code opgebouwd en hoe ziet ze er uit? Een BIC-code is samengesteld uit een reeks cijfers en letters die elk wijzen op een bepaald onderdeel van de bank en zijn rekeningnummer. Een fictief voorbeeld van een BIC-code is: BBBBLLPPFFF.
Een BIC-code (of SWIFT-code) is een unieke code die wereldwijd gebruikt wordt om banken te identificeren. De begunstigde van de overschrijving kan u de juiste code bezorgen.
Antwoord. Beste, Je rekeningnummer is een gegeven van dezelfde orde als bijvoorbeeld je naam en adres. Deze informatie publiek maken houdt in principe geen gevaar in.
Uw eigen bank zal daar echter nooit via e-mail om vragen! Als die uw gegevens wil controleren, stuurt ze u een brief en dan moet u zelf naar de bank om het te regelen. Elke mail van uw bank, waarin uw gegevens worden opgevraagd, moet u dus wantrouwen, want de afzender klopt niet en is meestal een crimineel.
Het BIC nummer is een volgorde van letters en cijfers dat men gebruikt bij internationaal betalingsverkeer, om banken te identificeren. BIC staat voor Business Identifier Code. Vroeger werd het ook wel de SWIFT code genoemd.
De BIC is bedoeld om een bank te herkennen. De BIC telt 8 of 11 tekens en bestaat uit een bankcode (4 tekens), een landcode (ISO) (2 letters), een plaatscode (2 tekens) en kan voor bepaalde banken worden aangevuld met een kantoorcode (3 tekens). BIC staat voor Business Identifier Code.
IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number. Het is een individueel rekeningnummer dat sinds 2007 het vroegere nationale rekeningnummer vervangt. Het werd vooral in het leven geroepen om internationale transacties in de SEPA-zone te uniformiseren en vlotter te laten verlopen.
Je krijgt straks een IBAN-nummer omdat Europa een gezamenlijke betaalmarkt wil. Je kan dus straks makkelijker naar heel Europa geld overmaken. Deze betaalmarkt heet SEPA, wat Single Euro Payments Area betekent. Alle EU-landen zijn onderdeel van SEPA, net als Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Monaco.
De schrijfwijze van het IBAN nummer is als volgt: NL12 (spatie) BANK (spatie) 1234 (spatie) 1234 (spatie) 12. De afkorting van de bank zet je in hoofdletters. Het BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) nummer begint met de landcode NL, gevolgd door negen cijfers, met daarachter nog een toevoeging (bijvoorbeeld B01).
Bij de overstap naar SEPA zijn alle bestaande binnenlandse rekeningnummers vervangen door IBAN. Het IBAN is gebaseerd op je huidige rekeningnummer aangevuld met een aantal cijfers en letters. In Nederland bestaat het IBAN uit 18 tekens.
RABONL2U XXX BIC- / SWIFT-codes - RABOBANK Netherlands - Wise.
De BIC van ABN AMRO is ABNANL2A. Als iemand geld aan u wil overmaken, dan geeft u deze BIC door. De BIC heette eerst SWIFT-code.
Log in en ga naar 'Service' onderin beeld. Ga naar 'Je rekening' en klik op 'Daglimiet Mobiel Bankieren App' Schuif met je vinger over de balk tot het juiste bedrag verschijnt. Klik op 'Instellen' en wacht 4 uur (uit veiligheid) tot je limiet is aangepast.
Voor winkels geldt dat ze maximaal een bedrag van 3.000 euro aan mogen nemen. Stort je meer of betaal je in een winkel met meer dan 3.000 euro contant, dan is de bank en is de winkelier verplicht een melding te doen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.