Soms: kriebelingen, jeuk of tintelingen zonder dat daar aanleiding voor is, lage bloeddruk, roodheid, smaakstoornissen, gestoorde spijsvertering met als verschijnsel een vol gevoel in de bovenbuik, pijn in de maagstreek, boeren, misselijkheid, braken en zuurbranden, winderigheid, huiduitslag met hevige jeuk en vorming ...
Je hebt met je arts afgesproken hoe vaak je een ijzerinfuus moet krijgen. Dat kan variëren van één keer tot meerdere keren per jaar.
Het duurt enkele weken tot maanden tot de hoeveelheid ijzer in uw bloed weer normaal is. Neem ferrofumaraat bij voorkeur in de ochtend. Dan werkt dit medicijn het beste.
Je wordt behandeld vanwege hartfalen en je hebt een tekort aan ijzer (ijzergebrek). IJzer komt voor in voeding en is nodig voor de aanmaak van bloed en spieren. Een tekort aan ijzer kan vervelende klachten veroorzaken zoals forse vermoeidheid. Om de klachten te verminderen, krijg je een infuus met ijzer (Ferinject®).
Als het ijzer infuus ook niet helpt, dan is er (ook) een probleem in het aanmaken van rode bloedcellen. Hoe dan ook (en nogmaals: niet helemaal mijn expetise): ik denk dat het goed is dat er een internist met expertise op het gebied van bloed een keer met je oncoloog meedenkt (een hematoloog).
Dit merkt u aan pijn in uw spieren en gewrichten en soms krijgt u koorts. Dit verdwijnt meestal na 2-4 dagen. Het wel of niet hebben van bijwerkingen is niet van invloed op de werking van het medicijn. Het Ferinject-infuus bevat een hoge dosering ijzer.
IJzer dat via een infuus wordt gegeven kan allergische (overgevoeligheid) reacties veroorzaken. Bij sommige patiënten kunnen deze allergische reacties ernstig of levensbedreigend worden (ook wel anafylactische reactie genoemd).
U ernstige bloedarmoede wanneer u veel van klachten heeft of uw Hb-gehalte lager is dan 6,2.
Minder zuurstof in het lichaam zorgt voor de klachten bij bloedarmoede. Met bloedonderzoek kan het Hb gemeten worden: Mannen hebben bloedarmoede als het Hb lager is dan 8,5 mmol/l. Vrouwen hebben bloedarmoede als het Hb lager is dan 7,5 mmol/l.
Als u een ijzertekort heeft, is het belangrijk om via voeding meer ijzer op te nemen. Sommige producten bevatten veel ijzer, zoals: Vlees. Peulvruchten, bijvoorbeeld bruine en witte bonen, linzen en sojabonen.
Bij voorkeur innemen met drank of voedingsmiddelen die vitamine C bevatten (bevordert de absorptie door het zure milieu), en niet binnen 2 uur voor of 4 uur na inname van koffie, thee of melkproducten innemen, omdat deze producten de absorptie van ijzer verminderen.
Het ijzertekort wordt aangevuld via een infuus. De toediening van het ijzerinfuus duurt 30 minuten. Tijdens de toediening worden uw bloeddruk en pols regelmatig gecontroleerd. Ervaart u een ongemak; geef dan meteen een seintje aan de verpleegkundige.
Alcohol en bloedarmoede:
Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken. Maar ter vergelijking: vitamine C bevordert de ijzeropname in hogere mate dan alcohol. Er is verhoudingsgewijs meer ijzer te vinden in rood vlees en lever dan in wijn en Guinness-bier.
Het infuus wordt gegeven voor het behandelen van bloedarmoede. Het bevat ijzer in de vorm van ijzerkoolhydraat. Dit ijzerpreparaat wordt gebruikt indien tabletten of andere middelen met ijzerpreparaten niet snel genoeg werken en/of niet kunnen worden gebruikt.
Je ferritinegehalte is grotendeels genetisch bepaald, dus je hebt er niet veel invloed op. Toch kan een aanpassing in je voedingspatroon soms helpen het gehalte op peil te houden. In bepaalde voedingsmiddelen zit veel ijzer zoals vlees, vis, aardappelen, groenten, bonen, peulvruchten en granen.
Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.
Stress kan namelijk ook een ijzertekort veroorzaken doordat het lichaam om meer ijzer vraagt. Soms is er een andere behandeling van ijzertekort nodig. Kortom, door bloedarmoede aan te pakken, zorg je voor een betere weerstand en meer energie!
Waarde van de Hb-meting
Zodra het circulerend bloedvolume is hersteld, verhoogt transfusie van een erytrocytenconcentraat het Hb met circa 0,6 mmol/l. In een stabiele situatie is een bepaling van het Hb 15 minuten na toediening betrouwbaar.
Thee en koffie bevatten looizuur, dat ijzer ongeschikt voor opname maakt. Kalk en fosfor uit melkproducten maken maagsap minder zuur. Geef of neem daarom bijvoorbeeld geen bakje vla of yoghurt na een ijzerrijke maaltijd. Hierdoor wordt ijzer niet omgezet naar de actieve vorm die nodig is voor opname.
3 De sterftekans neemt bij zowel mannen als vrouwen toe naarmate de Hb-waarde lager is. Dit is het duidelijkst voor Hb-waarden die onder de WHO-grenswaarden voor anemie liggen: 8,0 mmol/l en lager bij mannen, en 7,5 mmol/l en lager bij vrouwen (zie figuur 1).
Voor mannen is een ijzerwaarde tussen de 14 en 35 micromol per liter normaal, voor vrouwen is het normaal om tussen de 10 en 25 micromol per liter ijzer in het bloed te hebben.
Hemoglobine normaalwaarde
Een normaal hemoglobinegehalte ligt bij mannen tussen de 8,5 en 11 millimolen per liter en bij vrouwen tussen de 7,5 en 10 millimolen per liter. Bij zwangere vrouwen mag de waarde na 30 tot 32 weken zwangerschap 6,3 millimolen per liter zijn.
Ferinject is een ijzerpreparaat, u krijgt dit via een infuus toegediend. De toedieningstijd is ongeveer 20-30 minuten. Hierna moet u nog 30 minuten nablijven om eventuele bijwerkingen te observeren. In totaal bent u ongeveer 1,5 uur op de afdeling.
Ferricarboxymaltose is een vorm van ijzer. Het is nodig voor de rode bloedcellen. U gebruikt het bij bloedarmoede door ijzertekort. Uw arts of verpleegkundige geeft u dit medicijn via een injectie, een infuus of een dialyseapparaat.