Je kan het personeelsverloop berekenen met een algemene formule: het aantal vertrekkende medewerkers gedeeld door het gemiddeld aantal medewerkers, vermenigvuldigd met 100.
Als je het personeelsverloop over een bepaalde periode wilt berekenen, tel je het aantal medewerkers aan het begin van die periode en aan het einde van die periode bij elkaar op en die deel je door twee. De resultante is het gemiddelde aantal medewerkers in die periode.
Een gezond verloop onder je medewerkers zorgt voor een frisse energie binnen je organisatie. Een gemiddeld verloop van ca. 10% kan als 'goed' bestempeld worden. Een verloop van 10% kan als goed bestempeld worden.
Je kan een hoog of laag personeelsverloop hebben. We praten over een laag personeelsverloop wanneer een klein aantal werknemers je bedrijf binnen een bepaalde tijd verlaat. Een hoog personeelsverloop wil zeggen dat een groot aantal medewerkers je bedrijf binnen een bepaalde tijd verlaat.
Hoe bereken ik het gemiddeld totaalaantal fte? Berekenen van het gemiddeld totaal fte (Bedrijfsomvang) gedurende het peiljaar: totaal aantal gewerkte/verloonde uren die gedurende het peiljaar zijn gewerkt bij elkaar opgeteld: cao- uren: 52 weken.
Stel dat een bedrijf een fulltime-baan ziet als 40 uur. Dat betekent dat 40 uur 1 fte is. Dan staat 0,8 fte bij hen voor 32 uur (0,8 * 40 = 32 uur).
Personeelsverloop is de wisseling van medewerkers binnen een organisatie door (al dan niet gedwongen) vroegtijdig vertrek, ziekte en pensioen. Het begrip wordt uitgedrukt in het aantal medewerkers dat op jaarbasis je organisatie verlaat ten opzichte van het totale personeelsbestand.
Het verloop kan worden berekend door het aantal uitgestroomde medewerkers te delen door het totale personeelsbestand. Dit wordt vaak uitgedrukt in de vorm van een uitstroompercentage. Het totale personeelsbestand wordt berekend inclusief de vertrokken medewerkers.
Uit onderzoek blijkt dat het vervangen van een medewerker 21% van het bruto jaarsalaris van die medewerker kost. Voor organisaties met een hoog verloop, lopen zo ook de kosten dus snel op.
Hoe bereken je personeelsverloop? Je kan het personeelsverloop berekenen met een algemene formule: het aantal vertrekkende medewerkers gedeeld door het gemiddeld aantal medewerkers, vermenigvuldigd met 100.
Veel contactcenters vormen bijvoorbeeld een geschikte kweekvijver voor medewerkers die elders in de organisatie verder kunnen groeien. Uitstroom wordt echter ongewenst wanneer medewerkers te snel weer vertrekken, bijvoorbeeld direct na of zelfs tijdens hun inwerktraject.
Bij vrijwillig verloop ligt het initiatief daarbij bij de werknemer: hij/zij beslist zelf om de organisatie te verlaten. Onvrijwillig verloop gaat om verloop waarbij de werknemer niet zelf beslist om de organisatie te verlaten, denk maar aan ontslag, einde contract of pensioen van de werknemer.
In het geval van een dienstpercentage krijgt de werknemer een percentage van de omzet, het zgn. bedieningsgeld, met een forfaitair dagloon als minimum. Welke werknemers mag u op dienstpercentage betalen? Niet alle werknemers mogen op dienstpercentage betaald worden.
Gemiddeld 20 procent van een jaarsalaris
Om te kijken wat het kost als een medewerker vertrekt, wordt het onderzoek van Heather Boushey en Sarah Jane Glynn vaak genoemd.
Door gerichter verwachtingen te managen, te investeren in een onboardingsprocedure en vaker met personeel in gesprek te gaan, verklein je de kans dat talent jouw organisatie eerder verlaat. Hoe gepassioneerd en gedreven jouw werknemers soms ook zijn, iedereen kan tegen een burnout aanlopen.
het personeel
zelfst. naamw. Alle mensen die in dienst werken bij een onderneming.
Bied voldoende ontwikkelingsmogelijkheden
De meeste werknemers willen zich graag ontwikkelen. Het is dan ook niet verrassend dat een gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden kan leiden tot ongewenst verloop. Je kunt zorgen voor voldoende groeimogelijkheden door bijvoorbeeld training en opleiding te ondersteunen.
Een langdurig zieke medewerker kost ruim anderhalf keer meer dan organisaties denken. Er wordt uitgegaan van gemiddeld 143 euro per dag, maar in werkelijkheid kost een zieke medewerker dagelijks 250 euro, oplopend tot maar liefst 400 euro. Daarmee schat 71% van de organisaties de verzuimkosten te laag in.
Verloop is ook functioneel als slecht presterende medewerkers het bedrijf verlaten. Anders is het als verhoudingsgewijs grote aantallen sleutelfunctionarissen of goed presterende medewerkers het bedrijf verlaten. In dat geval is er sprake van disfunctioneel verloop.
Een van de grote oorzaken is vergrijzing, en dat die eraan zit te komen, weten demografen al jaren. Vergrijzing betekent dat er meer mensen met pensioen gaan dan er op de arbeidsmarkt bij komen. Sectoren met hoge vergrijzing zijn op dit moment onder meer de overheid, onderwijs en transport.
Rekenvoorbeeld in de zorg
Hij komt voor 32 uur in dienst. Uit de geldende cao blijkt dat hij voor een fulltime plaats een contract van 36 uur moet hebben. Het aantal fte dat voor hem ingevuld mag worden is dan: 32 / 36 = 0.89 fte.
Een alternatieve manier om het aantal FTE te berekenen is het werkelijk aantal gewerkte uren te delen door het standaard aantal uren. Werkt een medewerker bijvoorbeeld 5 dagen van 4 uur (20 uur) en bestaat een normale werkweek uit 40 uur dan is de werktijdfactor oftewel het aantal FTE: 20/40 = 0,5FTE.
Fte staat voor 'fulltime-equivalent'. Het is een rekeneenheid voor de omvang van een baan of voor de totale personeelssterkte. Eén fte is een volledige werkweek. Een functie van 0,6 fte bijvoorbeeld is – uitgaande van een werkweek van 40 uur – een functie van 0,6 x 40 = 24 uur.
Een werkweek van 32 uur is een echte parttime week. Je hebt een volle dag vrij en hoeft daar geen langere werkdagen voor te draaien. Steeds meer werknemers kiezen voor een 4-daagse werkweek.