Als u nuchter moet verschijnen voor het bloedprikken, dan mag u de avond daarvoor vanaf 22.00 uur niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen gewoon blijven innemen en u mag ook een beetje water drinken. Wilt u in het ziekenhuis bloed laten prikken, dan vragen wij u hiervoor een afspraak te maken.
Nuchter zijn betekent:
Dat u minimaal 10 uur van te voren, dus vanaf de avond voor het onderzoek tot het moment van de bloedafname de volgende ochtend, niet mag eten of drinken; U mag wel water, thee of koffie drinken, mits zonder suiker,zoetje en/of melk. U mag geen vruchtenthee drinken, hier zit suiker in.
U heeft een operatie op de OK (onder anesthesie), regels voor eten en drinken. Eet zes uur voor uw operatie niets meer.
Nuchter zijn betekent dat u niet mag eten of drinken. We tellen vanaf de tijd dat u in het ziekenhuis moet zijn (de opname-tijd). Vanaf 6 uur voor de opname-tijd mag nu niet meer eten.
Uw maag moet leeg zijn wanneer u onder verdoving, narcose gaat. De narcose voor de operatie verdooft ook uw maag, waardoor deze stopt met werken. Een maag zonder knijpkracht, in combinatie met het horizontaal liggen op de operatietafel, vormen een risico voor het teruglopen van zure maaginhoud richting slokdarm.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.
Wat moet u doen. Als u nuchter moet verschijnen voor het bloedprikken, dan mag u de avond daarvoor vanaf 22.00 uur niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen gewoon blijven innemen en u mag ook een beetje water drinken.
Als je onder narcose bent kun je niet uit jezelf wakker worden. De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen gaat geven.Hij zorgt voor jou als je onder narcose bent en zorgt ervoor dat je weer wakker wordt als de ingreep klaar is. We noemen hem ook wel de slaapdokter.
Uw maag moet leeg zijn voor de operatie.Als u toch eet, wordt er maagzuur aangemaakt.Onder anesthesie kan dit maagzuur in de longen komen.Dit kan een ernstige longontsteking veroorzaken.
Naar huis. Bij een operatieve ingreep raden wij u ten sterkste aan, iemand te regelen die u komt afhalen en dat er thuis iemand is, op wie u de eerste 24 uur een beroep kunt doen. Ga niet met het openbaar vervoer naar huis en rijd ook geen auto, fiets of motor gedurende de eerste 24 uur na de operatie.
Wat kan ik wel eten? Licht verteerbaar is wit of bruin brood; witte rijst en pasta, groenten als broccoli, worteltjes en boontjes en mager vlees of vis.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling. U kunt hier meer lezen over pijnbestrijding na de operatie.
Eiwitten zijn bouwstoffen en zijn nodig voor de opbouw en behoud van de spieren en het bloed, de weerstand en voor de wondheling. Bij een operatie zijn eiwitten de belangrijkste voedingsstoffen voor het herstel. Neem voldoende melkproducten, groenten en fruit!
Voorbereidingen thuis. Voor de eerste bloedafname moet u nuchter zijn. Dit houdt in dat u op de dag voorafgaand aan het onderzoek na 23.00 uur niets meer mag eten, drinken of roken. Een slokje water om medicijnen in te nemen of bij het tanden poetsen is wel toegestaan.
Dit is nodig omdat ze dan je bloedwaardes nauwkeurig kunnen bepalen. Dit geldt mogelijk ook voor periodieke controles bij diabetes. Voor onderzoeken naar je glucose (bloedsuikerspiegel) mag je sinds kort wel weer gewoon eten en drinken. Vaak kunnen de niet-nuchtere waardes goed met elkaar worden vergeleken.
Niet-nuchter prikken zou vanaf nu de standaard mogen zijn, zeggen experts in European Heart Journal. Tot nu toe wordt geadviseerd om een lipidenprofiel, oftewel 'het cholesterol' na 8 uur vasten te bepalen. Meestal komt dat neer op een nuchtere ochtendbepaling.
Het voorkomen van pijn begint al voor de operatie op de ochtend van de operatie wanneer u thuis pijnstillers inneemt. Ook na de operatie schrijft de anesthesioloog voor welke medicijnen u tegen pijn toegediend krijgt. Bij kleine operaties kan paracetamol voldoende zijn.
Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt.Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen, afhankelijk van de grootte van de operatie. Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven.
Een narcose wordt vergeleken met een diepe slaap, maar dat klopt dus niet. In feite ben je in een diepe coma want het ademcentrum in de hersenen is uitgeschakeld. Sedatie kan je met een diepe slaap vergelijken want dan blijf je wel spontaan ademen.
Tijdens een gewone slaap zijn de hersenen, in tegenstelling tot tijdens een narcose, juist wel actief, waardoor je droomt. Dromen kan niet tijdens een narcose.
Met de huidige anesthesiemedicatie en -technieken is de kans dat men wakker wordt tijdens een operatie zeer, zeer klein. De moderne bewakingsapparatuur helpt de anesthesist om te bepalen hoe diep de narcose is. Indien nodig zal hij extra medicatie toedienen zodat de patiënt diep genoeg in slaap blijft.
Nadelen van narcose
Narcose kan bij sommige patiënten misselijkheid veroorzaken. In het algemeen hebben patiënten die narcose hebben gekregen, na de operatie meer pijn dan bij een plaatselijke verdoving. Vooral bij een grotere operatie kan dit nogal wat verschil maken.
Als u 's middags wordt geopereerd (tussen 12 en 17 uur)
Daarna mag u tot de operatie niets meer eten. De dag van de operatie mag u tot 10.00 uur heldere vloeistoffen drinken: water, thee, zwarte koffie en ranja.
Hierbij is uw hele lichaam verdoofd en bent u buiten bewustzijn. U merkt niets van de operatie en kunt er zich ook later niks van herinneren. De slaapmiddelen krijgt u via een infuus. U wordt beademd en uw hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte en diepte van de anesthesie worden in de gaten gehouden.