Elk voedingsmiddel met vitamine C draagt dus bij aan onze gezondheid, maar welke bevat dan het meeste van deze vitamine? “Wat we zeker weten is dat respectievelijk de Acerola, de Guave-vrucht, de bekendere zwarte bes, kiwi's, aardbeien en sinaasappels het rijkst zijn aan vitamine C.
Naast citrusvruchten zijn granaatappel, kiwi's en bessen echte vitamine C-boosters. Het maakt overigens niet uit welke kleur de bessen zijn: ze bevatten allemaal vitamine C. Minder bekende fruitsoorten met veel vitamine C zijn onder andere papaja, guave en rozenbottel.
De meeste vitamine C vind je in guave, rode paprika en zwarte bessen. Hieronder een top 10. Als ergens de meeste vitamine C in zit dan is het wel in groenten, fruit en aardappelen.
Mandarijnen bevatten iets minder vitamine C, foliumzuur en vezels dan sinaasappels. Mandarijnen en sinaasappels staan in de Schijf van Vijf.
In mango, mandarijn, abrikozen en passievrucht zit bijvoorbeeld een redelijke hoeveelheid vitamine A. Aardbeien en sinaasappels bevatten relatief juist veel foliumzuur. Naast vitamines bevat fruit mineralen als magnesium en kalium.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Het zijn de pesticiden die eraan kleven die slecht zijn voor je gezondheid. Zo bevat een aardbei soms een pesticidecocktail van maar liefst 5 verschillende soorten. Dit maakt de aardbei dan ook het meest 'ongezonde' stukje fruit van alle fruitsoorten.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Een hoop mensen weten wel dat de kiwi nog net iets meer vitamine C heeft dan een sinaasappel (per 100 gram). Toch redt de kiwi het niet om het goede antwoord te zijn. Een kiwi bevat 79 mg vitamine C per 100 gram. Let wel, dat is dus grofweg nog steeds 55% meer vergeleken bij een sinaasappel.
Zespri kiwi: de kampioen van vitamine C
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Een paprika bevat bijna drie keer zoveel vitamine C dan een sinaasappel. Alle soorten fruit en groente bevatten vitamine C. Spruitjes, zwarte bessen, kiwi's, rode paprika's en ook koolsoorten, zoals boerenkool, bevatten allemaal veel vitamine C. Uiteraard ook sinaasappels.
Een vitamine C-tekort is vandaag de dag eerder zeldzaam aangezien onze voeding meestal voldoende van deze vitamine bevat. Wanneer een tekort zich toch voordoet, kun je dit merken aan symptomen zoals gewichtsverlies, een lage weerstand, vermoeidheid, een slechte genezing van blauwe plekken en wondjes en gewrichtspijn.
Welke vitamine C supplement neem je? De goedkoopste en meest gebruikte vorm van vitamine C is ascorbinezuur. De meeste mensen kunnen deze zure vorm van vitamine C goed verdragen. Als jouw maag ascorbinezuur niet goed verdraagt, kun je voor ontzuurde vitamine C kiezen.
Een banaan bevat veel vitamine B6. Ongeveer 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zelfs. Deze vitamine is onmisbaar in je spijsvertering, belangrijk voor je weerstand en zenuwstelsel en het houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Daardoor wordt je humeur ook beter.
Waarom is de kiwi gold goed voor je gezondheid:
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot!
Banaan: bevat veel kalium, veel vezels en weinig vitamine C. Aardbeien: bevat veel vitamine C, leveren weinig calorieën en levert relatief veel foliumzuur. Kiwi: bevat het meeste vitamine C van dit rijtje fruitsoorten, veel vezels en erg weinig calorieën.
Je kunt eigenlijk niet van één fruitsoort zeggen of het gezonder is dan een andere. Wanneer je bijvoorbeeld alleen bananen eet krijg je nooit alle mineralen en vitamines binnen die verschillende fruitsoorten kunnen bieden. Het is daarom belangrijk om door de week met verschillende fruitsoorten te variëren.
Dat doen bessen en bramen overigens ook.” Aardbeien zou hij dus niet bestempelen als het gezondste fruit. “Maar als je gezond wilt snacken en kijkt naar calorieën en suikers, kun je beter een handje aardbeien nemen dan een appel.” Dat wordt volgens hem trouwens ook geclaimd door zogenaamde superfoods.
Er zit ook drie keer zoveel beta-caroteen, vitamine A, in dan in een appel en ook meer kalium. Voor de rest zijn de mineralen en vitaminen in een peer en een appel ongeveer gelijk. Eigenlijk kun je dus veel beter een peer eten dan een appel om je gezondheid te verbeteren.
Boordevol vitamines
Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.
Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken, nectarines, kokosnoot en olijven. Pitfruit, zoals appels en peren. Citrusfruit, zoals sinaasappels, citroenen en mandarijnen. Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi's en ananassen.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink. Ook zijn er enkele studies gedaan en daaruit is gebleken dat mandarijnen de kans op verschillende ziektes doet verkleinen waaronder diabetes, aderverkalking, beroertes en leverkanker.