De functie van ontsteking is het verwijderen van de oorspronkelijke oorzaak van celbeschadiging, het opruimen van afgestorven (necrotische) cellen en weefsels die door de oorspronkelijke beschadiging én het ontstekingsproces zelf beschadigd zijn geraakt, met als laatste onderdeel het starten van weefselherstel.
Bij een ontsteking wordt de doorbloeding verhoogd waardoor de huid rood en warm wordt.Er worden dan witte bloedlichaampjes naar die plek gestuurd om ziekteverwekkers 'aan te vallen'. Er zijn verschillende oorzaken van een ontsteking, bijvoorbeeld: Beschadiging door een scherp voorwerp.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf.
Een ontsteking is klinisch te herkennen aan 5 klassieke tekenen: rubor (roodheid), calor (warmte), tumor (zwelling), dolor (pijn) en functio laesa (functieverlies).
Bij een ontsteking in een gewricht wordt dit gewricht pijnlijk en dik. En meestal ook warm of rood. Als dit door een bacterie komt, is er meestal 1 gewricht ontstoken. Je voelt je hier ziek bij.
'Ja!Onze onderzoeksresultaten laten zien dat het de ontstekingen zijn die de vermoeidheid veroorzaken.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
In dit laatste geval is een ontsteking niet de oorzaak maar kan een ontsteking wel het gevolg zijn. Een ontsteking gaat nooit vanzelf over. Vaak wordt in het begin gezocht naar huismiddeltjes maar dit helpt niet om de ontsteking weg te halen. Wel kunnen huismiddeltjes de pijn verminderen.
Ontstekingen kunnen verschillende klachten geven zoals pijn, warmte, roodheid, zwelling en verlies van functie. Een ontsteking kan ook in het lichaam aanwezig zijn zonder dat u dit merkt. Als het bloed dan geanalyseerd wordt kan de ontsteking vaak in het bloed wel worden aangetoond.
Deze continue, lichte mate van ontsteking is continu bezig met het beschadigen van weefsels: bloedvaten, spieren, gewrichten, organen… Op den duur ontstaan hierdoor de meeste moderne aandoeningen, die slecht met reguliere geneeskunde te behandelen zijn: de zogenaamde 'chronische niet overdraagbare aandoeningen'.
Wat is niet gezond? Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Het zijn als het ware ontstekingen zonder koorts.
chronische pijnklachten, bijvoorbeeld in knie of schouder. hormonale klachten als PCOS, menstruatie- en overgangsklachten. luchtwegaandoeningen als chronische verkoudheid, astma en bronchitis. allergische reacties als hooikoorts, pinda-allergie en zonneallergie.
Stress verergert bovendien de ontstekingen die er al zijn. Ook een tekort aan cortisol (door jarenlange stress bijvoorbeeld) kan voor ontstekingen en/of een 'ontremd' immuunsysteem zorgen. Ontremming van het immuunsysteem kan leiden tot onder meer allergieën en auto-immuunziekten.
Een chronische ontsteking kan ervoor zorgen dat de wanden van je bloedvaten worden aangetast. Het resultaat? Een vergroot risico op een hoge bloeddruk, een beroerte en/of een hartaanval.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je in een later stadium toe als na de acute fase de herstelfase aanbreekt.
Tussen 1-3 mg/l: Licht verhoogd risico op het ontwikkelen van een hart- en/of vaatziekte. Groter dan > 3,0 mg/l: Hoog risico op het ontwikkelen van een hart- en/of vaatziekte.
U kunt bijvoorbeeld een sepsis krijgen bij een blaasontsteking, longontsteking of hersenvliesontsteking. Bij een sepsis krijgt u ernstige klachten. U bent zo ziek dat uw organen beschadigd raken, bijvoorbeeld de longen of de nieren. Als een sepsis niet goed behandeld wordt, kunt u eraan overlijden.
Een ontstoken wond herkennen
Je ziet pus of vocht in de wond. De omringende huid voelt warm aan. In en rond de wond zie je een rode kleur. Je hebt last van koorts of een temperatuursverhoging.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Verschil tussen een ontsteking en infectie
Er is sprake van een infectie wanneer een ziekteverwekker het lichaam binnendringt en zich vermenigvuldigt. Een ontsteking ontstaat als gevolg van een reactie op lichaamsvreemde stoffen of een weefselbeschadiging.
Een ontsteking is dus een gezonde reactie van een immuunsysteem dat flink aan het werk is. Bij een laaggradige ontsteking is er ook sprake van een ontsteking, alleen is er geen acute wond en ook geen virus. En je voelt je ook niet 'echt' ziek – zo heb je geen koorts en heb je ook weinig tot geen pijn.
Koude kan zo'n ontsteking helpen afzwakken. Hoe? Eerst en vooral dankzij het fenomeen vasoconstrictie: door de koude verkleint de diameter van de bloedvaten waardoor er minder bloed naar de ontstoken zone stroomt. Een ontsteking ontstaat immers wanneer de bloedvaten verwijd zijn.