U vraagt dan schriftelijk uitstel van betaling aan. In uw brief doet u een voorstel voor een betalingsregeling en geeft u aan wanneer u de termijnen van uw schuld uiterlijk gaat betalen. Let op! Een betalingsregeling kan maximaal 12 maanden duren.
Als u de erfbelasting niet kunt betalen omdat het geld vastzit in uw eigen huis, dan kunt u uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst. Soms kunt u dan een betalingsregeling treffen. Schrijf hierover een brief aan de Belastingdienst.
Uw aangifte erfbelasting moet bij ons binnen zijn vóór de datum die in de aangiftebrief staat. Deze datum ligt 8 maanden na de overlijdensdatum. Lukt dit niet? Dan kunt u uitstel aanvragen.
Als je de kosten voor een erfenis wil betalen, kan je in principe eenvoudig een persoonlijke lening afsluiten, maar als je een woning hebt geërfd is het meestal interessanter om een hypothecaire lening af te sluiten. In dat geval blijft de woning van jou. Tenzij er mede-eigenaars betrokken zijn natuurlijk.
Uw notaris kan u adviseren over erfbelasting. Hij helpt u graag met de aangifte.
De aangifte en betaling van de erfbelasting wordt verplicht gedaan door de executeur van de nalatenschap. Deze kan hiervoor een belastingadviseur inschakelen. Als de overledene een testament heeft, staat daar meestal in wie deze executeur is.
Met een goed testament kun je in veel gevallen erfbelasting ontwijken. Een testament en levenstestament zijn belangrijke documenten die ervoor zorgen dat jouw wensen met betrekking tot de nalatenschap worden gerespecteerd en dat er zo min mogelijk belasting hoeft te worden betaald.
Hoeveel erfbelasting u moet betalen, hangt af van uw relatie met de overledene. En van het bedrag dat u erft. Als de waarde lager of gelijk is aan een bepaald bedrag, betaalt u geen erfbelasting (een vrijstelling). Daarnaast zijn er nog een aantal bijzondere situaties waarin u geen of minder erfbelasting betaalt.
Ieder kind mag € 22.918 belastingvrij van u erven. Erven de kinderen meer dan dit bedrag, dan betalen zij hier erfbelasting over.
De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.
Uitstel voor 5 maanden keuren wij altijd goed
Dan krijgt u wel uitstel, maar maximaal 5 maanden vanaf de inleverdatum die op de aangiftebrief erfbelasting staat.
Uitstel erfbelasting
U kunt maximaal 5 maanden uitstel aanvragen.
De schulden van de nalatenschap gaan bij aanvaarding van de nalatenschap over op de erfgenamen, behalve de begrafeniskosten. Het gaat over de schulden die vóór het overlijden zijn aangegaan of ontstaan en nog bestaan op het moment van het overlijden. De schulden moeten ook zeker en definitief zijn.
Uw aangifte erfbelasting moet bij ons binnen zijn vóór de datum die in de aangiftebrief staat. Deze datum ligt 8 maanden na de overlijdensdatum.
We sturen de aangiftebrief naar 1 van de erfgenamen, meestal de partner of het oudste kind van de overledene. Tenzij is doorgegeven dat een andere erfgenaam contactpersoon is.
U moet de aangifte binnen 8 maanden na het overlijden indienen. Het kan verstandig zijn de aangifte eerder te doen of om een voorlopige aanslag te vragen.
Wie betaalt de erfbelasting? De langstlevende ouder betaalt meestal de erfbelasting voor de kinderen. Dat vermindert dan de schuld van die ouder aan de kinderen.
Een aangifte erfbelasting mag je zelf doen. Hiervoor heb je in principe geen notaris nodig. Toch kan het verstandig zijn om de aangifte te laten doen door een notaris.
Hoe vraag ik een nabestaandenmachtiging aan? Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.
Elke erfgenaam doet voor zichzelf aangifte. Sommige erfgenamen doen samen aangifte en andere alleen voor zichzelf. De erfgenamen kiezen samen wie aangifte doet voor álle erfgenamen.
Over de erfbelasting moet u belastingrente betalen aan de Belastingdienst. Dit geldt ook als u zich houdt aan de door de Belastingdienst genoemde termijnen voor aangifte en betaling. In het verleden lag deze verschuldigde rente rond de 2,5 procent, maar sinds 1 april 2014 bedraagt de belastingrente 4 procent.
Nee, bij de verdeling van een nalatenschap is in beginsel geen notaris nodig.