Een Rus is nergens zo verknocht aan als aan zijn wodka. Ideaal voor het eten, tijdens het eten, na het eten of om iets te vieren. Zoals een verjaardag, een nieuwe baan, een nieuwe liefde of gewoon het begin van de avond.
Russische wodka wordt steeds zeldzamer in de schappen van Nederlandse slijters. Waar de Russische merken Stolichnaya, Moskovskaya en Russian Standard eerder bij winkels van slijtersketen Mitra te vinden waren, zijn die flessen sterkedrank nu niet meer verkrijgbaar.
Ook goede wodka is koud goed te drinken, maar wil je drinken als een echte Rus, pak dan de wodka direct uit de kast en schenk het in kleine glaasjes. Kies een hoeveelheid tussen de 50 en 70 milliliter per glas.
Rusland gaat de nationale drank wodka opnieuw duurder te maken om de alcoholconsumptie tegen gaan. Een fles van een halve liter gaat vanaf 1 januari minimaal 199 roebel (4,40 euro) kosten. De huidige minimumprijs is 170 roebel (3,76 euro). Alcoholisme is een groot probleem in Rusland.
Na de Tweede Wereldoorlog werd wodka steeds populairder. Het is tegenwoordig nog steeds één van de meest populaire gedistilleerde dranken: per jaar wordt ongeveer 4.5 miljard liter wodka gedronken. Het populairst is de drank in Rusland, Oost-Europa en Scandinavië.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten. Everclear heeft geen smaak en geur, het kan dus overal mee gemixt worden.
Wodka verlaagt je cholesterolgehalte
Die nare LDL heeft een slechte invloed op je slagaderen, terwijl de HDL juist afgevoerd wordt naar de lever. Daar wordt het vervolgens afgebroken. Precies daar heeft wodka een goede invloed op, het levert namelijk veel HDL aan. Hartstikke goed voor dat goddelijke lijf van je!
Ook nu nog wordt er niet eens zoveel meer gedronken dan in Groot-Brittannië of Tsjechië, al kunnen die er ook wat van. Een volwassen Rus drinkt gemiddeld ongeveer vijftien liter pure alcohol per jaar, tegen zeven per volwassen Nederlander.
De Polen noemen het wodka en de Russen zeggen vodka. In Nederland wordt meestal wodka geschreven, maar vodka kan dus ook.
Wodka werd voor het eerst in het Rusland van de 15de eeuw gezien. De geschiedenis van wodka is echter veel ouder en vindt haar wortels in de Arabische wereld… Geïnspireerd door de werken van een Perzische wetenschapper over distillatie, ontwerpt de monnik Isidor van het Tsudovklooster in 1430 een recept voor wodka.
1. Belvedere. Terwijl er nog steeds veel gediscussieerd wordt over waar de Vodka nu daadwerkelijk echt afkomstig is, verdient deze Poolse Vodka een plekje in de top 5 beste Vodka keuzes van 2020. Deze Vodka is maar liefst viervoudig gedistilleerd en speciaal gemaakt van Dankowskie Goudrogge.
De meeste liefhebbers vinden dat wodka het beste puur gedronken kan worden. Wodka wordt vaak gemaakt door middel van fermentatie (gisting) van granen of groenten. Wodka op graanbasis heeft een vrij zachte, soms haast fruitige smaak, terwijl wodka op groentebasis erg sterk en medicinaal kan smaken.
Voor de productie van tequila wordt de agave gekookt, terwijl mezcal veelal wordt gerookt en hierdoor een rokerige smaak heeft. Daarnaast moet tequila gemaakt zijn van de blauwe Weber agaveplant, terwijl het voor mezcal niet uitmaakt welke agaveplant wordt gebruikt.
Gin is een populaire droge sterke drank gemaakt van granen. Aan de graanalcohol worden 'botanicals' (alles dat plantaardig en distilleer baar is) toegevoegd. Denk daarbij aan jeneverbessen, engelwortel, kardemom, karwij, kaneel, zoethout, citroen, sinaasappel of koriander.
Een standaard shot of mixdrank bevat meestal ongeveer 1,5 ons wodka. Om te krijgen tot die “matig dronken” fase voor onze gemiddelde persoon die met een bovengemiddelde snelheid van één drankje om de tien minuten drinkt, zou het waarschijnlijk ongeveer een uur duren om zich echt matig dronken te voelen.
Grey Goose is in het jaar 1997 ontstaan in het mooie Frankrijk. De Amerikaanse ondernemer Sidney Frank, onder wie onder meer Jägermeister groot geworden, promootte het merk Grey Goose met zeer veel succes. In juni 2004 wist hij Grey Goose namelijk te verkopen aan Bacardi voor maar liefst $2 miljard.
Wodka betekent in het Russisch letterlijk 'watertje'. Wodka en vodka zijn hetzelfde, het verschil zit hem in de geografische spelling. In Nederland is wodka over het algemeen de gangbare spelling, in het Engels spreek je van vodka (bijvoorbeeld Absolut Vodka).
Wodka heeft geen rijpingsproces zoals de meeste andere gedistilleerde dranken, maar komt direct uit de distilleerketel in een fles in de handel. De meeste wodka bevat uiteindelijk bijna niets anders dan ethanol en water, en smaakt en ruikt daarom zeer neutraal vergeleken met andere alcoholische dranken.
Russische mannen worden gemiddeld 64,3 jaar oud, vrouwen 76,1 jaar. Nergens anders in de wereld is dit sekseverschil in levensverwachting groter dan in Rusland.
Op 11 juni 2013 werd in sneltreinvaart de wet tegen 'homopropaganda' door het Russische parlement geloodst. De wet verbiedt de propaganda van niet-traditionele seksuele relaties – lees homoseksualiteit – gericht op minderjarigen. Individuen riskeren bij overtreding van de wet een boete van zo'n 120 euro.
Typische Russische specialiteiten. Veelgebruikte ingrediënten uit de Russische keuken zijn onder meer vis, vlees, honing, aardappelen, bieten, kool en dille. Ook ingelegde groenten (pickles) zijn een bekende in de Russische keuken; dit was immers een manier om oogst te bewaren tot in de koudere maanden.
Waar bier je alleen maar boller maakt (en wijn trouwens ook, hi suikers en calorieën), doet wodka het tegenovergestelde. Er zitten namelijk nauwelijks koolhydraten in pure wodka.
Door dit onderzoek konden de researchers vaststellen dat rode wijn en wodka allebei goed zijn voor het hart, maar wel om andere redenen. Rode wijn verwijdt bloedvaten en lijkt dus gezonder, terwijl wodka een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van bloedvaten die de taak van een groot bloedvat kunnen overnemen.
Het schadelijke effect wordt immers veroorzaakt door de alcohol (ethanol) in de dranken [1]. Er zijn wel indicaties dat met name sterke drank de risico's op long- (alleen bij mannen), alvleesklier- en maagkanker verhoogt [2 – 4]. Maar de bewijskracht is nog zwak; de meeste studies vinden geen verschil [1].