Hier heb ik antwoord op gekregen en de volgende chips zijn niet geschikt voor mensen met een tarweallergie en de gevoelige coeliaken: Croky paprika, Bolognese en Bicky.
Hoewel chips over het algemeen glutenvrij zijn, zijn er ook veel varianten waar gluten aan toe zijn gevoegd. Aardappels, frituurvet en zout zijn immers van nature glutenvrij. Wanneer er kruiden aan zijn toegevoegd moet je goed kijken naar de ingrediëntenlijst want soms zit er dan stiekem wel gluten in.
Lay's/Cheetos paprika chips
De 'normale' paprikachips van Lay's zijn niet glutenvrij, alleen deze drie paprikavarianten wel!
Patat is glutenvrij.
Sommige cafetaria's of restaurants bakken in hetzelfde frituurvet niet glutenvrije kroketten of bitterballen. Hierdoor kan er kruisbesmetting ontstaan door het paneermeel van de kroketten (bitterballen) of gepaneerde aardappelkroketjes.
Dit maal in het glutenvrije Lidl assortiment: Kant-en-klaar glutenvrij pizzadeeg, brownie- en citroencake bakmix, kipnuggets, biologische proteïne pasta, quinoa en hummus chips, glutenvrije fusilli van kikkererwten of linzen en 3 soorten biologische glutenvrije broodjes.
De gedachte die is ontstaan dat Corona glutenvrij zou zijn, komt waarschijnlijk omdat de Corona die in Mexico wordt verkocht, gemaakt is op basis van mais en dit is wel een glutenvrij graan. Deze variant is echter niet in Nederland in de verkoop. Corona is dus niet glutenvrij omdat er gerst inzit!
De lekkerste (en enige glutenvrije?) Melba toastjes maak je gewoon zelf! En het is ook nog eens super makkelijk. Je snijdt de Ciabatta broodjes van Schär met een gekarteld mes in hele dunne plakjes (2 tot 3mm).
Chips is (meestal) glutenvrij.
Een standaard frikandel kan door paneermeel en/of sojasaus gluten bevatten. Door een specifieke bereiding en keuze van ingrediënten kan een frikandel het label glutenvrij krijgen. Het staat dan ook duidelijk op de verpakking. Onder andere leverancier Vanreusel heeft zo'n glutenvrije frikandel.
Staat het officiële glutenvrije logo vermeld? Zo zie je direct of een product glutenvrij is. Als het logo er niet op staat, bekijk dan de ingrediëntenlijst. Staat er expliciet onder de ingrediënten vermeld dat er gluten in zitten.
Chocolade op zichzelf is glutenvrij, maar in eindproducten van chocolade zitten toch vaak gluten of sporen van gluten verwerkt. Kies daarom altijd chocolade met het kenmerk 'glutenvrij', zo weet je zeker dat je ongestoord kan genieten!
Men zou denken dat aardappelchips en popcorn van maïs glutenvrij zouden zijn – maar als het om kant-en-klare producten gaat, kan men helaas niet zeker zijn. Omdat gluten vaak bij de productie als stabilisator en vooral als dragersubstantie van kruiden en aroma's ingezet worden, kun je er beter van afblijven.
Om de coeliakieklachten te voorkomen, is het belangrijk om helemaal geen gluten meer te eten. Neem dus geen graanproducten zoals brood, pasta, beschuit, crackers, koekjes, koek, cake, gebak, muesli en pizza. Lees het etiket op de verpakking goed voordat u een voedingsmiddel koopt of gebruikt.
Drankjes zoals champagne, cider, port, sherry, wijn en dergelijke zijn glutenvrij. Heldere gedestilleerde dranken, zoals brandewijn, jenever, rum, wodka, tequila, gin en whisky zijn glutenvrij, zelfs glutenvrij als een glutenbevattend graan is gebruikt.
Zowel een origineel Heineken® biertje als Heineken 0.0 zijn niet glutenvrij en hebben een glutengehalte van iets meer dan 20 mg per kg, dit is iets meer dan 0,002%.
De gluten veroorzaken bij mensen met coeliakie een overgevoeligheidsreactie in de darm. Door die overgevoeligheidsreactie raakt het slijmvlies aan de binnenkant van de darm beschadigd. Voedingsstoffen kunnen dan minder goed worden opgenomen. Er ontstaan darmklachten, zoals buikpijn en diarree.
Als je een glutenvrij dieet volgt, zul je merken dat producten zonder gluten een stuk duurder zijn. Gecertificeerde glutenvrije producten zijn dan ook duurder om in te kopen. Het kost tijd en geld om alles te controleren en officieel te certificeren.
De diagnose kan op verschillende leeftijden gesteld worden. In de meeste gevallen gebeurt dit bij kinderen tussen de 6 en 10 jaar of bij volwassenen tussen de 20 en 40 jaar. Het is nog onduidelijk of deze tweede groep mogelijk al langere tijd coeliakie heeft of dat de aandoening zelf op latere leeftijd ontstaat.
Lekker bij de barbecue, of simpelweg als tussendoortje tijdens de maaltijd! Qua smaak en structuur bijna niet te onderscheiden van de afbakbroodjes. Deze stokbroden kun je ook gebruiken om een heerlijke sandwich te maken!
Alle mayonaises van Remia Professioneel zijn glutenvrij!
Er is vanuit de markt een stijgende vraag naar glutenvrij eten. Ongeveer 1 procent van de Nederlanders heeft glutenintolerantie (coeliakie), dit zijn zo'n 170.000 mensen. Het is voor deze groep belangrijk dat ze glutenvrij eten.
McDonald's. De glutenvrije Hamburger, Cheeseburger en Quarter Pounder zijn bij ruim 171 restaurants van McDonald's verkrijgbaar. Via het icoon 'Lekker Glutenvrij'.
Top 5 frituursnacks van de Glutenvrijemarkt.com
VA Foods rundvleeskroketten: een klassieke snack die zich goed laat combineren met wat mosterd! VA Foods frikandellen: net als zijn frituurbroertje op nummer één een geliefde klassieker! Schär Diepvries Vissticks: vis in een lekker krokant jasje.