Indonesië is lange tijd een Nederlandse kolonie. Na de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog roepen nationalisten de Indonesische onafhankelijkheid uit op 17 augustus 1945. Met twee militaire campagnes in 1947 en 1948 probeert Nederland de voormalige kolonie te heroveren.
Indische Nederlanders, ook afgekort tot "Indisch" of "Indische", zijn etnische Nederlanders met een familiegeschiedenis in het voormalige Nederlands-Indië, het huidige Indonesië.
Indisch Zwijgen is een documentaire van 32 minuten waarin drie kunstenaars het generatielange zwijgen over het Nederlands-Indisch verleden in hun familie proberen te doorbreken. De documentaire is geregisseerd door Sven Peetoom en Juliette Dominicus en geproduceerd door Stichting There Will Be Film.
Indonesiërs zijn volbloed mensen uit Indonesië.” “Een deel van de groep Indo-Europeanen die erkend waren, en dus een Nederlands paspoort kregen, zijn tussen 1945 en de jaren 60 naar Nederland geëmigreerd. Zij voelden zich niet meer veilig of thuis in Indonesië en gingen 'terug naar hun vaderland'.
Indische Nederlanders zijn Nederlanders van Nederlands-Indische afkomst. Tot de Indische Nederlanders behoren niet alleen de 'mengelingen' oftewel de Indo-Europeanen, maar ook de volbloed Europeanen/Nederlanders (totoks) die in Nederlands-Indië zijn geboren of opgegroeid zijn in de Nederlands-Indische cultuur.
Indonesiërs zeggen bijvoorbeeld 'Agresi Militer', Militaire Agressie. Dat is hun term voor wat in Nederland 'Politionele Acties' wordt genoemd. Het is de term waarmee Indonesiërs zijn opgegroeid: het Nederlandse 'Politionele Acties' komt in hun geschiedenisboeken niet voor.
De Indische cultuur is een gemixte cultuur, dat is ontstaan vanuit de kolonie. Zo is een rijsttafel een typisch Indisch ding, dat komt in Indonesië bijna niet voor. Net als spekkoek. Ook zijn de Indo-Europeanen vaak protestants of katholiek, terwijl in Indonesië de meerderheid moslim is.
Dus voor de duidelijkheid: met 'Indisch' verwijzen we dus niet naar inwoners van het land 'India', waar veel mensen het wel mee verwarren. Als laatste hebben we 'Indonesisch'. Met deze term hebben we het over de oorspronkelijke bevolking, zoals Javanen, Sumatranen en Balinezen.
Indonesisch: afkomstig van, uit Indonesië. Indisch, Indische Nederlanders: afkomstig van, uit (Nederlands) Indië de voormalige kolonie. Bestaande uit de Indo-Europeanen en Totoks. Indo-Europeanen, ook wel afgekort tot Indo's, zijn mensen geboren uit een Europese ouder en een Aziatische ouder en hun nakomelingen.
De 'blauwe jongens', die na de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië naar Nederland kwamen. Het verhaal gaat dat zij 'blauw' werden genoemd omdat hun zwarte haar in het strijklicht een blauwe glans zou hebben. Aannemelijker is dat het verwijst naar de blauwe geboortevlek boven het stuitje van Aziatische baby's.
Dit is de zogeheten Eerste Politionele Actie. Het doel is om de Republik Indonesië tot politieke inschikkelijkheid te dwingen. Maar ook om de belangrijkste productiegebieden op Java en Sumatra in handen te krijgen en de economie weer op gang te brengen.
Nederland heeft Indonesië nooit gekoloniseerd. Indonesië bestond nog lang niet in de tijd dat de Nederlanders een aantal eilanden in de Oost koloniseerde. Het idee dat deze eilanden een eenheid vormen en bij elkaar horen is kunstmatig en gecreëerd door Nederlandse kolonisten.
Uit cijfers van de Britse ontwikkelingsorganisatie Oxfam blijkt dat de ongelijkheid in Indonesië ongekend groot is. Vier miljardairs in het land hebben bij elkaar meer vermogen dan de 100 miljoen armsten bij elkaar. Vorig jaar hadden de Indonesische miljardairs een gezamenlijk vermogen van 23,7 miljard euro.
Is Indonesisch leren moeilijk? In vergelijking met andere Aziatische talen is het leren van het Indonesisch een stuk makkelijker. Dit komt doordat Bahasa Indonesia gespeld wordt met het Latijnse alfabet, net zoals het Nederlands dus. Voor praktisch gebruik is Indonesisch best makkelijk om te leren.
De filmcompilaties Hoe Indisch ben jij? vormen een opmaat naar de jaarlijkse Indiëherdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag. Dan herdenkt Nederland de capitulatie van Japan in Nederlands-Indië. Hiermee kwam er definitief een einde aan de Tweede Wereldoorlog.
Onder Indonesisch eten worden de authentieke gerechten uit Indonesië verstaan. Ieder eiland van de archipel heeft haar eigen specialiteiten. De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische en Europese keuken.
Indonesiers komen uit indonesie, in het algemeen. Molukkers van de molukken, een specifiek deel: De Molukken (Maluku) is een eilandengroep in het oosten van de Indische Archipel, gelegen tussen (met de klok mee) Celebes, de Filipijnen, Nieuw-Guinea en Timor.
In 1814 werd de term Nederlands-Indië ingevoerd. In 1922 werd het begrip Indonesië geïntroduceerd. Deze term werd gebruikt door Indonesische nationalisten, die wilden laten zien dat Nederlands-Indië een natie was die onafhankelijk diende te zijn.
De Japanners sluiten vrijwel alle Nederlanders op, in totaal gaat het om ongeveer 80.000 mannen, vrouwen en kinderen. De 280.000 'Indische Nederlanders', mensen van een gemengde Indische en Europese afkomst, blijven grotendeels buiten schot.
De Molukkers hadden op 25 april 1950 hun eigen republiek (RMS) uitgeroepen, maar Indonesië had inmiddels het gezag hersteld. Omdat de KNIL-soldaten en hun families daar niet langer veilig waren zag de Nederlandse regering geen andere optie dan de Molukkers tijdelijk naar Nederland te brengen.
Ruim 450 jaar strijden Engelsen, Portugezen en Nederlanders om de macht op de Indische eilandengroep. Inzet is het alleenrecht op de handel in dure specerijen als kruidnagel en nootmuskaat. De Nederlanders worden in 1816 uiteindelijk de baas; de kolonie Nederlands-Indië is een feit.
Nederlands-Indië werd onder andere aangevallen vanwege de grote hoeveelheid grondstoffen, zoals tin en aardolie, die van cruciaal belang waren voor de Japanse oorlogsindustrie. Japan zag zichzelf ook als bevrijder van de honderden miljoenen Aziaten die gebukt gingen onder vreemde overheersing.
Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld: ca. 90% van de ruim 245 miljoen Indonesiërs hangt dit geloof aan. Daarnaast heeft het land een grote diversiteit in geloof (10% Christen, 1,7% Hindoe, 0,7% Boeddhist en 0,5% andere geloven), etniciteit en culturen.
Nasi Goreng
Als een van de nationale gerechten van het land, mag nasi goreng niet vergeten worden. De gebakken rijst wordt verrijkt met groenten, garnalen, kip, vis, of jouw persoonlijke keus. Vergeet de kroepoek niet!