Tijdens de menstruatie moeten sommige vrouwen meer poepen en krijgen enkele van hen zelfs te maken met diarree. Deze diarree wordt ook wel menstruatie diarree genoemd en houdt in dat je ontlasting een lossere of meer waterige consistentie heeft dan normaal.
We kunnen je allereerst geruststellen, want het is volkomen normaal dat je tijdens je menstruatie wat langer op het toilet zit, en dat je last hebt van diarree tijdens je menstruatie. Het heeft alles te maken met je hormoonspiegel, die vooral in de eerste drie dagen van je rode feestweek anders is.
Deze hormonen zorgen ervoor dat glad spierweefsel samentrekt waardoor de baarmoeder het baarmoederslijmvlies uitstoot, menstruatie genaamd. Daarnaast zijn prostaglandines van invloed op het gladde spierweefsel in de darm, waardoor er vaak diarree wordt veroorzaakt.
Bij de meeste vrouwen gaat de menstruatie gepaard met een aantal van de volgende klachten: sneller geïrriteerd of emotioneel zijn, moeheid, pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, buikkramp, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en diarree.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Het kan beginnen in je onderbuik en doorstralen naar je (onder)rug en benen. Je kunt je duizelig of misselijk voelen en diarree krijgen of overgeven. Als dit het geval is, moet je je huisarts raadplegen. De meeste vrouwen voelen menstruatiepijn enkele uren voordat ze ongesteld worden.
Als je Premenstrueel syndroom (PMS) hebt, dan heb je last van lichamelijke en/of geestelijke klachten. Bijna alle vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid dat er sprake is van gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Dit is een normaal verschijnsel.
Endometriose komt vaak voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Vijftien procent van de patiënten is onder de dertig jaar.
De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn (extreme) menstruatiepijn, buikpijn en rugpijn. Maar ook blaasproblemen, darmproblemen en vruchtbaarheidsproblemen horen hier bij. Allen verschillend in ernst en hoeveelheid.
Ongeveer een op de vijf vrouwen in de vruchtbare levensfase heeft in meer of mindere mate last van endometriose. Klachten die kunnen optreden zijn: pijn tijdens de menstruatie, pijn diep in de buik tijdens het vrijen, pijnlijke of moeizame stoelgang, diarree, pijn bij het plassen.
Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een laagje slijmvlies. Als je endometriose hebt, zit er weefsel dat daarop lijkt ook buiten de baarmoeder. Het is een goedaardige aandoening, die niet vanzelf overgaat.
Inwendig echo onderzoek
Op een echo zijn ook organen in het kleine bekken te zien. Dit zijn de vagina, baarmoeder, eileiders en de eierstokken. Maar ook de blaas en de endeldarm. Omdat onze gynaecologen bekend zijn met endometriose herkennen ze de kenmerken op de echo.
Terwijl sommige vrouwen met endometriose heftige pijn in het bekken hebben, hebben andere helemaal geen symptomen of ervaren hun symptomen als simpelweg 'gewone menstruatiepijn'. Tijdens de overgang stopt de groei en afstoting van het slijmvlies. Ook de stukjes buiten de baarmoeder groeien dan niet meer.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
Downward Facing Dog helpt om menstruatiepijn te verlichten. Ga op handen en knieën staan en til je knieën tijdens je uitademing op. Til je heupen omhoog richting het plafond en trek je hielen en schouders naar achteren. Maak je geen zorgen als je hielen de grond niet raken.
Zeventig procent van de Nederlandse vrouwen heeft er wel eens last van: een opgeblazen gevoel tijdens haar menstruatie. Je hormonen zijn flink aan het schommelen deze week en er verandert een hoop in je lichaam. Je darmen gaan trager werken en doordat je lichaam vocht vasthoudt, onttrekt het vocht uit je darmen.
Voor- en nadelen van seks tijdens je menstruatie
Sommige vrouwen kunnen als ze ongesteld zijn en seks hebben, gemakkelijker klaarkomen dan buiten hun menstruatieperiode. Als je last hebt van menstruatiepijn of krampen, kan een orgasme verlichting geven aan de krampen en steken, omdat je je tijdens een orgasme ontspant.
Het premenstrueel syndroom (PMS) kan niet worden vastgesteld met bloedonderzoek. Om na te gaan of u PMS heeft is het belangrijk om te weten welke klachten u heeft en wanneer u klachten heeft. U kunt drie maanden lang elke dag in een dagboek opschrijven wanneer u klachten heeft en welke klachten u heeft.
Als er geen bevruchting plaatsvindt, zal door een sterke daling van de hoeveelheid progesteron in het bloed de baarmoeder het slijmvlies afstoten. Het slijmvlies verlaat het lichaam met bloed. Dit is je menstruatie.
Vruchtbaarheid bij meisjes
Omdat de eisprong voor de menstruatie plaatsvindt, kan een meisje al enkele weken voor de eerste menstruatie zwanger raken. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun tiende en vijftiende jaar. Gemiddeld zijn vrouwen tot hun vijfenveertigste jaar vruchtbaar.
In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand. De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken.
De eerste menstruatie vindt meestal plaats aan het einde van de groeispurt. Dit is gemiddeld op de leeftijd van 13,5 jaar. Daarna groeien meisjes nog gemiddeld 5 cm. … Kleine kinderen hebben over het algemeen een kleinere groeispurt dan grote kinderen.
Verklevingen in de buik kunnen aanleiding geven tot buikpijn, opgezette buik, verstopping, krampen, misselijkheid, vermoeidheid, diarree, onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, pijn bij gemeenschap, etc.
Patiënten met endometriose of adenomyose hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van eierstokkanker en baarmoederkanker.