U mag een voorlopige aanslag inkomstenbelasting en voorlopige aanslag vennootschapsbelasting die u krijgt in het jaar waarover de belasting gaat, in termijnen betalen. U moet deze voorlopige aanslagen dan in gelijke maandelijkse termijnen betalen. Het totale bedrag moet uiterlijk op 31 december op onze rekening staan.
Dan kunt u bij de FOD Financiën een 'afbetalingsplan' vragen. Dit wil zeggen dat u voor de betaling van uw belastingen, eventueel in meerdere keren, een termijn kunt vragen (maximum 12 maanden). U kunt deze termijn het makkelijkst en het snelst vragen via MyMinfin (externe link).
Het totale bedrag dat u moet betalen, deelt u zelf door de overgebleven maanden van het jaar. Dit is het maandbedrag dat u moet betalen. Het 1e maandbedrag betaalt u uiterlijk 1 maand na de datum van uw voorlopige aanslag. De volgende betalingen doet u telkens een maand later.
Kunt u uw belasting niet op tijd betalen? Dan kunt u een betalingsregeling vragen met het formulier 'Verzoek betalingsregeling voor particulieren'. Wilt u kwijtschelding van belasting en/of premie? Dan kunt u kwijtschelding vragen met het formulier 'Verzoek Kwijtschelding van belasting en/of premie voor particulieren'.
Heeft u niet genoeg geld om uw aanslag te betalen? Dan kunt u (gedeeltelijke) kwijtschelding van uw belastingschuld krijgen. De Belastingdienst berekent daarvoor uw inkomsten en uitgaven. Bij de Belastingdienst kunt u zelf uitrekenen of u kwijtschelding kunt krijgen.
Een betalingsregeling mag niet langer duren dan 12 maanden.
Als dusdanig kan hij in principe niet gedwongen worden een gedeeltelijke betaling (of afbetalingsplan) te aanvaarden. Hierop is slechts één uitzondering, met name wanneer de rechter de schuldenaar een afbetalingsplan toekent. De rechter zal dan ook de modaliteiten bepalen.
Ik kan geen uitstel of een betalingsregeling krijgen
Voor hulp bij het aflossen van uw schulden kunt u zich melden bij uw gemeente. U kunt daar bijvoorbeeld terecht voor een advies of een aanvraag voor schuldbemiddeling of schuldsanering. De gemeente kijkt vervolgens hoe ze u verder kan helpen.
Met deze betalingsregeling betaalt u elke maand een deel van uw toeslag terug. Dit doet u maximaal 24 keer, totdat u uw hele toeslag hebt terugbetaald. U kiest er zelf voor of u uw toeslag terugbetaalt in maximaal 24 maanden. Wilt u deze betalingsregeling?
Lukt het niet om uw toeslag in maximaal 24 maanden terug te betalen, omdat u anders te weinig geld overhoudt om van te leven? U kunt dan vragen om een persoonlijke betalingsregeling. Met deze regeling mag u een lager bedrag per maand terugbetalen.
Er worden geen transacties doorgegeven door banken, tenzij het ongebruikelijke transacties betreffen ( de zogenaamde wet MOT: melding ongebruikelijke transacties). De belastingdienst kan natuurlijk altijd transacties opvragen bij de banken, maar dit doen ze alleen als daar aanleiding toe is.
Vraag dan vóór 1 juli 2022 uitstel aan. U krijgt dan uitstel tot 1 november 2022. Gebruik hiervoor het formulier Aanvraag uitstel aangifte inkomstenbelasting.
Dan krijgt u een verzuimboete van € 385. Doet u vaker te laat aangifte, dan kan deze boete zelfs oplopen tot € 5.514. Daarnaast kunnen wij de uitbetaling van uw toeslagen en uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting stopzetten.
U mag een voorlopige aanslag inkomstenbelasting en voorlopige aanslag vennootschapsbelasting die u krijgt in het jaar waarover de belasting gaat, in termijnen betalen. U moet deze voorlopige aanslagen dan in gelijke maandelijkse termijnen betalen. Het totale bedrag moet uiterlijk op 31 december op onze rekening staan.
inkomsten hebt waarover u nog geen belasting hebt betaald, zoals bijverdiensten. te weinig loonheffing hebt betaald via uw werkgever. een te laag bedrag hebt betaald via een eerdere voorlopige aanslag.
Betalingsregeling niet verplicht
Een betalingsregeling afspreken is niet verplicht. Dat betekent dat een debiteur niet kan afdwingen dat er een betalingsregeling wordt afgesproken. U bent dus niet verplicht om een betalingsregeling te accepteren en mag dus een betalingsvoorstel van uw debiteur weigeren.
U kunt 4 maanden uitstel krijgen van betaling vanaf de uiterste betaaldatum van de aanslag als u voldoet aan alle volgende voorwaarden: U hebt altijd op tijd, juist en volledig aangifte gedaan. U hebt geen openstaande aanslagen waarvoor u een dwangbevel hebt gekregen.
U kunt bijvoorbeeld afspreken dat u binnen een bepaalde periode uw schulden in termijnen betaalt. Gaan uw schuldeisers akkoord met uw voorstel? Dan is er sprake van een zogeheten minnelijk akkoord of minnelijke schuldregeling. Voor hulp kunt u terecht bij uw gemeente.
De schuldeiser kan echter weigeren om u een afbetalingsplan toe te kennen. Een gerechtsdeurwaarder zal zoveel als mogelijk proberen om tot een oplossing te komen en har- de maatregelen, zoals verkoop van uw inboedel of uithuiszetting, te vermijden.
Onder niet-fiscale schuldvordering wordt onder meer begrepen elke som van niet-fiscale aard verschuldigd aan de Staat of aan Staatsinstellingen in hoofdsom en bijbehoren, waarvan de invordering wordt verzekerd door de administratie van de Federale Overheidsdienst Financiën belast met de inning en de invordering van ...
Wanneer u een aanslag niet of niet op tijd betaalt, krijgt u een aanmaning en als u vervolgens nog niet hebt betaald een dwangbevel. U moet dan extra kosten betalen, de zogenaamde vervolgingskosten.
Normaal wordt er bij een schuld 2% van het totale bedrag genomen. Dit bedrag wordt afgetrokken van de maandlasten die je kunt dragen op basis van je inkomen. Met deze nieuwe maandlasten kun je dan weer berekenen hoeveel je voor de hele hypotheek mag lenen.
Om toelating tot de schuldsanering te krijgen moet uw schuld dusdanig hoog zijn dat er voor u geen uitweg meer mogelijk is. Een exact bedrag hoeveel schuld u moet hebben is daarom niet te noemen dit is namelijk geheel afhankelijk van uw maandelijkste inkomsten en de hoogte van uw schuld.
Kwijtschelden van schulden
U kunt uw schuldeisers vragen uw schulden kwijt te schelden. Alleen uw schuldeisers kunnen hierover beslissen.