Allereerst is zitten vaak problematisch, omdat we vaak in de verkeerde houding zitten: met gebogen rug en ingezakte schouders. Deze houding zorgt voor een langdurige belasting voor de rug die schade toebrengt aan de ruggengraat en de kapsels en spieren die de ruggengraat ondersteunen.
Zowel bij het zitten, staan als liggen is een correcte houding belangrijk om rugproblemen te voorkomen. Zorg vooral voor een rechte houding om de krommingen van de rug te respecteren. Een holle en een bolle rug moet je absoluut vermijden.
Langdurig onderuit gezakt zitten, achter je computer bijvoorbeeld, kan schouder-, nek- en rugklachten veroorzaken of verergeren. Let dus goed op je houding. Ga rechtop zitten met je voeten plat op de vloer, hou je schouders ontspannen en zorg dat je lichaam wordt ondersteund door de achterkant van de stoel.
Door (lekker) onderuit te zakken in stoel of bank wordt de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom niet optimaal ondersteund. Dit leidt tot langdurige plaatselijke overbelasting van de rug. In eerste instantie geeft deze manier van zitten de spieren rust, door de korte ontspanning.
Door recht te staan, veel te wandelen of intensief te sporten? Nee, door te zitten. Als je lang stilzit, kantelt je bekken naar achteren en staat je onderrug bol. Daardoor wordt de belasting van je spieren, gewrichtsbanden en tussenwervelschijven erg hoog.
Tijdens uw dagelijkse activiteiten zoals werk en sport neemt de druk op de tussenwervelschijf toe. Wanneer u te weinig drinkt, zal de vochtbalans van de schijf verstoord worden, wat invloed kan hebben op lage rugklachten. Daarom is het belangrijk om genoeg water te drinken wanneer u te maken heeft met rugklachten.
Liggen of zitten is net zo slecht of net zo goed. Het is net zo slecht, omdat je in beide gevallen niet beweegt. De mens is ook gemaakt om te bewegen. Indien je te veel zit of ligt, kun je lichamelijke klachten krijgen.
Bij het zitten leg je ook druk op je ledematen, vooral dan de spieren in je onderlichaam. Die druk snijdt je zenuwen en (slag)aders af waardoor het bloed niet voldoende circuleert. De spieren missen dus bloedtoevoer, voelen verdoofd en kunnen zelfs opzwellen. Als we onze spieren niet gebruiken, worden ze ook zwakker.
Aleve Select verlicht rugpijn tot wel 12 uur lang. Overdag en tijdens het slapen. Omdat er bij rugklachten vaak een ontstekingsreactie optreedt van het bindweefsel of de gewrichtjes in de wervelkolom, biedt Aleve een goede oplossing bij rugpijn: het werkt pijnstillend en ontstekingsremmend.
Ga met gestrekte benen op je rug op de grond liggen. Trek in een rustige beweging zo ver mogelijk één knie op richting je borst en houd dit een paar tellen vast. Strek de knie in een rustige beweging weer en doe hetzelfde met het andere been. Herhaal dit vervolgens tien keer.
Een langdurig slechte zithouding of langdurig incorrecte manier van staan geeft pijnklachten in de rug. Ter verduidelijking, wanneer men (langdurig) onderuitgezakt zit, bevindt de onderrug zich in een maximaal gebogen positie en de nek in een naar voren gerichte stand (protractie).
'Hoe meer je beweegt, hoe minder last,' zegt manueel geneeskundige Leo van Deursen. Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen.
Wandelen voorkomt en verlicht rugpijn
Het is een goede oefening, weinig belastend voor je rug en je verbrandt ongeveer 265 calorieën in 30 minuten. Het is wel belangrijk dat je niet te veel op oneffen terrein of beton loopt, om de impact op je gewrichten laag te houden en blessures te voorkomen.
Bewegen is goed voor je rug! Door in beweging te blijven zorg je ervoor dat je rug niet verstijft. Doordat je in beweging blijft, onderhoud je je spierkracht en conditie en daarmee verlaag je aanzienlijk de kans op chronische lage rugpijn!
Meer dan 90% van de mensen met rugpijn ondervindt een pijnstillende werking van warmte. Logisch, want warmte verbetert de bloedcirculatie en maakt pijnlijke, verkrampte rugspieren en gewrichten opnieuw soepel.
De verwarmende pleister werkt pijn verlichtend en is ontwikkeld met de originele extracten van traditionele kruiden. De Tijger Balm warmtepleisters (met het originele logo) zorgt voor langdurige, rustgevende verlichting bij stijve nekspieren en spierpijnen, schouderpijn, rugpijn en spiervermoeidheid.
Er is bijna altijd sprake van pijn in de rug, aan een specifieke rug- of nekwervel of een ledemaat. De pijn kan deze heel langzaam (zelfs gedurende jaren) ontstaan. Kenmerkend bij een tumor in de rug is nachtelijke pijn die veroorzaakt wordt door de liggende houding en verdwijnt bij het opstaan.
Rugslapers adviseren we een hoofdkussen dat in de nek iets hoger is dan bij het achterhoofd. Zo krijgt de nek de juiste ondersteuning en zorg je voor een goede houding. Een bamboe hoofdkussen en een Tencel hoofdkussen zijn beide bij uitstek geschikt voor rugslapers.
Er is nog geen norm vastgesteld hoeveel je maximaal mag zitten per dag. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat mensen die dagelijks 8 tot 11 uur zitten een grotere kans hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.
Lager opgeleiden zitten minder
De lager opgeleiden zitten gemiddeld 7,6 uur ten opzichte van 9,5 uur bij hoger opgeleiden. Dit verschil is vooral zichtbaar op doordeweekse dagen. Hoger opgeleiden zitten dan gemiddeld 10,1 uur en lager opgeleiden 7,7 uur. Zitten op het werk speelt hier met name een rol.
45,6% van de Nederlanders zit gemiddeld 7 uur of meer per dag; In Duitsland zitten de mensen gemiddeld 5,8 uur per dag; In België brengen de mensen gemiddeld 5,7 uur per dag zittend door; De Roemenen bewegen het meest, zijn zittend gemiddeld maar 3,2 uur per dag.
Hij onderzocht jarenlang de gevolgen van ons zitgedrag. Zo blijkt uit zijn onderzoek dat veel zitten de kans vergroot op hart- en vaatziekten en Diabetes type 2. Het grote verschil tussen zitten en staan, is het gebruiken (of juist niet gebruiken) van de grootste spieren in ons lichaam: de grote beenspieren.
De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden. Heb je vlak voor het slapengaan nog wat gegeten? Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen.
Hoe lang mag je per dag zitten
Volgens Sielhorst is het een kwestie van tijd voordat er een norm komt van de wereldgezondheidsorganisatie WHO: "Mensen moeten niet meer dan 30 minuten tot een uur onafgebroken zitten. Vier uur per werkdag zitten is ongezond.