Maar kan iedereen zichzelf goed openstellen? Het antwoord is ja, maar het vergt oefening en bewustwording. Het openstellen van jezelf begint met zelfreflectie en het begrijpen van je eigen emoties en gedachten. Als je jezelf niet goed kent, is het moeilijk om jezelf open te stellen voor anderen.
Jasmijn: 'Je emotioneel openstellen gaat grofweg over het kenbaar maken van twee soorten emoties en gevoelens: de positieve en de negatieve. Met het uiten van die positieve emoties hebben we meestal geen problemen, maar met negatieve emoties ligt dat lastiger.
Volgens psychotherapeut Megan Bruneau kan iemand moeite hebben zich open te stellen als hij of zij zich emotioneel gezien niet veilig voelt om zich te uiten of bepaalde ervaringen en gedachten eerst voor zichzelf een plekje moet geven.
Als je opzoek bent naar een nieuwe partner is het belangrijk om jezelf open te stellen. Wanneer je alles binnen houdt en je je gedachten compleet voor jezelf houdt, kan de ander je niet goed leren kennen. Hierdoor zullen ze ook niet weten of je goed bij elkaar past.
Liefde is samen zijn, liefde is voor altijd, liefde is elkaar de ruimte geven, elkaar accepteren, respecteren en er voor elkaar zijn in goede en slechte tijden. Een mix van hard werken en dingen vanzelf laten gaan, dat is echt liefde! Maar ook voor iemand anders dan je partner kun je onvoorwaardelijke liefde voelen.
Vaak komt een gesloten houding voort uit een gevoel van onveiligheid. De persoon in kwestie heeft op een bepaald punt in zijn of haar leven een link gelegd tussen kwetsbaar zijn en gekwetst worden. Die link is vaak, bewust of onbewust, zwaar beladen met angst en kan daardoor niet zo makkelijk worden uitgewist.
Onzekerheid en angst over wie we zijn, wat we kunnen en welke waarde we brengen is een grote oorzaak van onszelf conformeren. Het is makkelijker om mee te gaan met wat iedereen doet. Het is veiliger om je continu aan te passen. Dicht bij jezelf blijven betekent eigenlijk breken met wat 'normaal' is.
Iemand die narcistisch gedrag vertoont, wordt een narcist genoemd. De ernstigste vorm ontstaat als het gedrag zich ontwikkelt tot een narcistische persoonlijkheidsstoornis, de pathologische vorm van narcisme.
Mensen met bindingsangst herkennen vaak de meeste van onderstaande kenmerken: Het moeilijk vinden om langdurig een verbinding aan te gaan met een ander. Moeite hebben met intimiteit. Moeite hebben met het vertrouwen van anderen.
Narcisme betekenis
Het woord narcisme is afgeleid van de figuur Narcissus uit de Griekse mythologie. Het verhaal gaat dat de man alle romantische avances afwees, als straf daarvoor werd hij veroordeeld tot het verliefd worden op zijn eigen spiegelbeeld. Narcisme is een vorm van gedrag.
De liefde van je leven moet jou een gevoel van waardering geven, precies voor wie jij bent. Daarnaast klinkt het misschien voor de hand liggend, maar respect is een vereiste. De ware respecteert niet alleen jou, maar ook je familie, vrienden en alles wat jou gelukkig maakt in het dagelijks leven.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Als je je aangetrokken voelt tot iemand en je vertoeft in het gezelschap van die persoon, dan worden je pupillen groter. Dit komt door een spontane reactie van het zenuwstelsel. Maar niet alleen liefde en genegenheid maken de pupillen groter. Als je schrikt, dan verwijden de pupillen ook.
Het meest voorkomende antwoord op de vraag waarom ik aan hem denk, zijn vaak onopgeloste gevoelens of de gevoelens die je voor die persoon hebt. Of het nu gaat om aanhoudende romantische gevoelens of onopgeloste conflicten, deze gevoelens kunnen iemand levend houden in je geest.
Verliefd worden op jezelf betekent dat je een bewonderende en liefdevolle innerlijke stem cultiveert. Eentje die je niet afkraakt, maar die alle moedige stappen die je zet, al het innerlijke werk dat je doet, alle liefde die je geeft, benoemt en erkent.