Hoewel een koe van nature wel vijfentwintig jaar oud kan worden, gaan melkkoeien na vier of vijf jaar in de melkindustrie al naar de slacht.Ze zijn dan minder vruchtbaar, geven minder melk en hebben gezondheidsproblemen.
Naarmate koeien minder melk geven of 'droog staan' (geen melk geven), produceren ze automatisch meer vlees, omdat het voer dat ze vreten niet meer gebruikt wordt voor melkproductie. Het voer wordt dan benut voor de groei van spierweefsel en vet. Het vet levert smaak en rijp vlees.
Een deel van de vrouwelijke kalfjes die op de melkveebedrijven geboren worden, dient om later ingezet te worden ter vervanging van opgebruikte melkkoeien. Het overschot aan vrouwelijke kalfjes en alle mannelijke kalfjes worden verkocht aan vleeskalverenbedrijven, waar ze worden vetgemest voor de slacht.
Hoe oud wordt een melkkoe? Een koe kan van nature wel twintig jaar oud worden. In de vee-industrie niet: daar gaan melkkoeien bij verminderde vruchtbaarheid, een lagere melkproductie of toenemende gezondheidsproblemen al op jonge leeftijd naar het slachthuis. Gemiddeld zijn ze dan slechts zes jaar oud.
Antwoord. Door het niet melken verhoogt de druk in de uier tot deze zo hoog wordt dat er geen nieuwe melk meer geproduceerd kan worden. De melkgifte valt dus stil. Dit is pijnlijk voor de koe en daarom gaan koeien erg loeien wanneer de boer vergeet ze te melken.
Nog altijd worden de 130 koeien (met een gemiddelde productie van 9.200 kilo melk) gemolken in een 2x10-stands 50-graden-melkstal van DeLaval. „Het artikel sprak me meteen aan. Als je je duim in de bestaande tepelbeker deed, deed het na twee minuten zeer. Melken doet dus vaak pijn”, constateerde Bakker.
'Je moet je bedenken dat koeien alleen melk geven als ze een kalfje hebben. En om melk te blijven geven, moet een koe bijna elk jaar een kalf krijgen. Nu heeft het natuurlijk geen zin als die kalfjes zelf de melk opdrinken. Dus halen boeren ze zo snel mogelijk bij de moeder vandaan', zegt Bovenkerk.
Koeien die een goede voeding en verzorging krijgen, kunnen zo'n 15 tot 25 jaar oud worden. Meestal halen ze die leeftijd echter niet. De gemiddelde Nederlandse melkkoe wordt slechts vijf jaar oud, de gemiddelde zoogkoe (voor vleesvee) tien jaar oud.
Ongeveer 60% van de Nederlandse rundvleesproductie komt van uitgemolken koeien uit de melkveehouderij. Als ze afgedankt worden als melkkoe gaan ze direct naar het slachthuis, of worden ze nog enige tijd vetgemest. Het vlees van deze dieren is vooral bestemd voor producten als gehakt en tartaar.
Gangbare melkkoeien worden doorgaans 4 of 5 jaar oud. Door de hoge melkproductie zijn gangbare koeien na hun 3e of 4e zoogperiode economisch niet meer rendabel. Biologisch(dynamisch)e koeien geven bijna 20% minder melk en leven daarom meestal langer.
Het verschilt per koe hoeveel melk ze geeft en er is een verschil tussen biologische koeien en koeien in de gangbare melkveehouderij. Een biologische koe op onze boerderij geeft ongeveer 20 liter melk op een dag; iets meer dan 10 liter in de ochtend en iets minder dan 10 liter in de middag.
Het merendeel van deze kalfjes is een 'restproduct. ' De stiertjes geven tenslotte geen melk en groeien niet snel genoeg om er biefstuk van te maken. Dus worden zij vetgemest en geslacht voor kalfsvlees, na een kort leven zonder moeder.
Waarom vroeg scheiden? Het scheiden van koe en kalf kort na de geboorte zou de kans op overdracht van pathogenen van koe op kalf verminderen. Pasgeboren kalveren hebben immers een beperkte immuniteit en zijn dus gevoelig voor ziekten.
Koeien van vleesrassen zijn gemiddeld 5 of 6 jaar oud als ze geslacht worden. Ze hebben dan 3 of 4 kalveren gehad. Koeien van vleesrassen worden niet gemolken. Ze geven van nature veel minder melk dan melkrassen en bovendien dient de melk om de kalveren te voeden die bij de moeder blijven.
Het is normaal dat ze hechte banden vormen met twee tot vier andere koeien uit hun kudde. Als ze de keuze hebben, slapen ze graag bij hun vrienden en familie voor bescherming. Koeien zijn dol op spelen. Als ze de ruimte hebben, zullen ze met elkaar rennen, elkaar achtervolgen en met ballen spelen.
Het produceren van 8000 kilo melk per jaar kost een koe net zoveel energie als het voor een mens zou kosten om 8 uur per dag hard te lopen. En vaak produceren melkkoeien zelfs meer dan 8000 kilo per jaar. Het gevolg hiervan is dat koeien gezondheidsproblemen krijgen en uitgeput raken.
Op een aantal biologische bedrijven blijft het kalf bij de moeder. De periode varieert van 2 maanden tot wel een half jaar. De kalveren lopen dan tussen de melkkoeien en kunnen zowel bij de eigen moeder als bij andere koeien zuigen. Sommige veehouders vinden dat lastig en laten de kalveren bij een pleegmoeder drinken.
De maaltijd die koeien krijgen, noemen we het rantsoen. Zoals mensen per dag zo'n 2500 calorieën nodig hebben, zo heeft een koe per dag ongeveer 5400 vem nodig. Daarbij is de melkproductie nog niet meegerekend. Voor elke liter melk heeft een koe nog zo'n 440 vem extra nodig.
Mannelijke kalfjes geven geen melk en zijn daarom 'nutteloos' voor de melkveehouder. In Nederland worden ze meestal op een apart bedrijf vetgemest voor hun vlees. Daarom worden ze ook wel vleeskalveren genoemd. In sommige landen worden de mannelijke kalfjes direct na de geboorte gedood.
De realiteit is echter veel minder mooi. Melkkoeien worden elk jaar kunstmatig zwanger gemaakt om de melkproductie op gang te brengen. Net zoals vrouwen pas moedermelk produceren na een bevalling, maken koeien pas melk aan na een kalving. Een koe “geeft” dus niet zomaar melk, maar produceert die voor haar kalfje.
Harmke 309 is deze maand 25 jaar geworden en is daarmee voor zover bekend de oudste koe van Nederland. Verzorger Harry Sol in Zuidveen is trots op haar.
World's Oldest Cow Died In Kerry At 49 Years Old. and Rared 39 Calves During Her Life.
Rectificatie en schadevergoeding
In het vonnis bevestigt de rechtbank Midden-Nederland dat Dier&Recht mag zeggen dat zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt.
De meeste vleeskalveren in Nederland – de witvleeskalveren – worden al op de leeftijd van zes maanden geslacht.Rosékalveren worden geslacht als ze acht à negen maanden oud zijn. Het kalfsvlees is grotendeels bestemd voor de export.
De conclusie is dat deze produkten, waar 75% van de melkproduktie ingaat, rond de 25 cent per liter melk opleveren voor de boeren. Je kunt ook afleiden dat de andere 25% per liter rond 60 a 65 cent per liter opbrengt. Gemiddeld krijgt een boer ongeveer 35 cent per liter.