Gezondheid In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Beenham. Beenham kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Er zitten 127 kilocalorieën in 1 portie (100 gram) beenham. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'beenham'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Beenham verschijnt in verschillende gedaantes maar volgens de varkensboer en slager bestaat er maar een echte beenham. Dit komt van de achterste billen van een varken: de achterham. En maak je beenham, dan moet ook het bot erin.
Gezond genieten
In vleeswaren zitten ook gezonde stoffen zoals vitamine B1, B2, B6 en B12 en mineralen zoals ijzer, zink, fosfor en seleen. Lever(producten) als leverworst/paté zijn bovendien rijk aan vitamine A. De gezondste vleeswaren zijn magere vleeswaren zoals runderrookvlees, gegrilde achterham en rosbief.
Er zit 5 gram vet in 1 portie (100 gram) beenham, waarvan 1,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Serranoham is een gezond voedingsmiddel met een hoge voedingswaarde en eiwitgehalte, aanbevolen voor allerhande gezonde diëten en voor alle bevolkingsgroepen.
Wit vlees komt van kippen en ander gevogelte zoals bijvoorbeeld kalkoen. Er zijn geen aantoonbare negatieve effecten voor je gezondheid bij het eten van wit vlees. Verder is de milieu-impact beperkter dan bij rood vlees. Daarom wordt (onbewerkt) wit vlees als voorkeurs vlees geadviseerd.
Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong.
Ook achterham komt van de achterpoot van het varken en lijkt daardoor veel op beenham. Het verschil is dat beenham traditioneel aan het been wordt gezouten en gegaard.Bij achterham maakt dat niet uit. Het is dus geen ander vlees dan dat van beenham, alleen de bereiding kan verschillen.
MAGERE VLEESWAREN
Relatief gezien kwamen achterham, kalkoenfilet, rosbief, runderrookvlees en kipfilet als magerste uit de test.
Beenham is een soort ham met gezouten vlees van het dikke deel van de achterbil van een varken. De naam verwijst naar het feit dat het been nog aanwezig is in het vlees. Dit been, met het omliggende zwoerd, zal de beenham bij garing sappiger maken. Het bot wordt dan pas verwijderd na het koken.
Beenham zegt iets over het deel waar de ham van gemaakt is, namelijk het (achter)been van het varken. Boerenham is een benaming voor de verkoop zonder feitelijke betekenis en kan van het been of van de schouder zijn gemaakt.
Beenham gepekeld en gekookt
Bij pekelen wordt het vlees gemarineerd in een zoutwaterbad. Hierdoor krijgt het vlees een malse, meer intense smaak en is het bovendien langer houdbaar.
Beenham. Ambachtelijke beenham wordt gemaakt van het achterbeen van het varken. Het vlees wordt mét bot (vandaar de naam BEENham) gegaard.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie.
De Beenham wordt gesneden uit de bil van het varken, een prachtig stuk vlees dat bij een juiste bereiding erg smaakvol en sappig is!
Welk vlees kan mijn kind eten op zijn boterham? Al het onbewerkt vlees dat in de Schijf van Vijf staat is geschikt voor je baby, dreumes of peuter. Dat is bijvoorbeeld kipfilet of kalkoenfilet. Bewerkt vlees, zoals boterhamworst, gekookte ham, ontbijtspek en snijworst, staat niet in de Schijf van Vijf.
Gezond broodbeleg
Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, verse geitenkaas. Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout.
Voor de variatie kun je ook volkoren roggebrood kiezen, dat bevat ook veel vezels. Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham.
Rekening houdend met de milieu-impact van de verschillende soorten vlees, is gevogelte de beste keuze. Rund- en lamsvlees hebben de hoogste milieu-impact, want de veeteelt stoot veel broeikasgassen uit: slecht voor de opwarming van de aarde.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Rood vlees is een uitstekende bron van aminozuren voor spierontwikkeling. Rijk aan vitamine B12, zink en ijzer, is rood vlees ideaal voor atleten. Bovendien bevordert de inname van creatine in dit soort vlees de productie van energie en spierontwikkeling.