Was je oksels tot tweemaal daags met PH-neutrale zeep. De waslotion van Dermalex, bijvoorbeeld, zorgt dat de bacteriën die zweetgeur veroorzaken, worden verwijderd. Zo voorkom je in ieder geval stinkende oksels!
Zweetgeur uit kleding verwijderen, doe je door de oksels voor het wassen in te sprayen met HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar. Daarna was je de kleding in de wasmachine volgens het waslabel en voeg je een scheutje natuurazijn toe naast je gebruikelijke wasmiddel.
Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Was je dagelijks met een milde pH-neutrale gel of zeep. Gebruik niet te veel zeep, dat tast de natuurlijke balans van de huid aan. Spoel zeepresten goed weg en droog je oksels zorgvuldig af. Wanneer je veel zweet, verfris je dan af en toe met een doekje met lauwwarm water.
Daarom douch je beter niet elke dag en beperk je het beter tot een wasbeurt om de twee tot drie dagen." Als je je toch vuil voelt, kun je je behelpen met een washandje en een klein beetje zeep. Denk aan het gezicht, oksels, de zone onder de borsten en geslachtsorganen. Trek ook elke dag versgewassen ondergoed aan.
Het gaat pas ruiken wanneer de bacteriën (een bacterie bekend als corynebacterium op de huid) in aanraking komen met zweet en oliën, waardoor een geur ontstaat die we kennen als 'lichaamsgeur'. Dat is waar okselverzorging, van grondige reiniging en exfoliëren tot een verfrissende deodorant, kunnen helpen.
Alcohol, sigaretten, gefrituurd eten, koffie en suiker: allemaal kunnen ze je lichaam uit balans brengen en een slechte lichaamsgeur veroorzaken. Spicy voedsel met veel ui en knoflook kan er ook voor zorgen dat de geurtjes regelrecht via je bloedbaan bij je zweetklieren belanden.
Als je op zoek bent naar een deodorant die effectief werkt tegen zweetgeur, dan is een deodorant met aluminium de beste optie. Aluminium werkt door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren, waardoor je minder gaat zweten. Dit helpt om de geur van bacteriën die in zweet groeien te verminderen.
Normaal hebben beide oksels evenveel bacteriën, maar het kan zijn dat je ene oksel er meer heeft dan de andere. Het kan ook dat je rechter oksel meer zweet produceert dan je linker. Hierdoor kan er dus een verschil in geur zijn."
Heb je een zweetlucht in je kleding van natuurlijke materialen, dan is het extra belangrijk om een wasmiddel van hoge kwaliteit, zoals OMO, te gebruiken. Breng het wasmiddel direct aan op de zweetvlekken en was het zoals normaal met een wasverzachter.
Ze leven en groeien in een vochtige en voedselrijke omgeving: zoals onder onze oksels dus. Bacteriën voeden zich met ons zweet en verteren dit waardoor ze bijproducten produceren met een heel specifieke geur: zoals azijn, kaas of ui.
Azijn – je kunt azijn op dezelfde manier gebruiken. Doe het in de wasmachine met je wasmiddel of week je kleren een nachtje in een mengsel van drie delen water met één deel azijn voordat je ze wast.
Baking soda neemt vocht op zonder je zweetklieren te verstoppen. Je zweet dus wel, maar omdat de baking soda vocht opneemt, blijven je oksels droog. Door het vocht op te nemen, worden ook bacterien weggenomen. Hierdoor voorkom je smelly armpits.
Het is belangrijk voor je huid om dode huidcellen te verwijderen. Een van de grootste oorzaken van een oneffen okselhuid zijn opgehoopte dode huidcellen. Voor de verwijdering van dode huidcellen kun je het beste een scrub gebruiken.
Wel is het zo dat je met een roller contact maakt met de huid waardoor er bacteriën in je deodorant terecht kunnen komen. Een spuitbus is dan ook iets hygiënischer, omdat die niet in aanraking komt met de huid.
Geen deodorant of anti-transpiratiemiddelen dragen kan voor- en nadelen hebben, afhankelijk van hoe jij en anderen denken over je natuurlijke lichaamsgeur. „Als je stopt met het dragen van deodorant of anti-transpirant, kun je na verloop van tijd een sterkere geur ontwikkelen”, volgens dermatoloog Amanda Doyle.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Hormonen & zweetklieren
Ook tijdens je menstruatie zijn je hormonen anders en kan je zweet meer stinken. Zweet wordt geproduceerd door de ecocriene zweetklieren. Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid.
Als we gestresst zijn, lijken we wel extra gevoelig voor stank. Wetenschappers hebben nu aangetoond dat we, als we gestresst zijn, geuren extra negatief ervaren. Stress blijkt een bijzonder effect te hebben op hoe we ruiken.
Phillips aan Women's Health. “Dat zorgt dan weer voor een grotere kans op bacteriële infecties.” Bovendien erg belangrijk: “als je een dagje niet doucht, zorg dan wel dat je gezicht, oksels, schaamstreek en voeten gewassen zijn, want dat zijn de lichaamsdelen waar zich heel veel bacteriën bevinden.”
Huid wordt minder droog als je stopt met douchen
'Alles wat je eraf wast onder de douche, is binnen een paar uur weer hersteld', zegt Zeeuwen. Ook als je wel doucht, is je huid vrijwel altijd van top tot teen bedekt met microben. Stoppen met douchen zorgt niet dat de huid voller met bacteriën gaat zitten.
"Je te vaak wassen doet meer kwaad dan goed", vertelt dermatoloog Katherine Ashenburg. "Het droogt je huid uit en zorgt voor irritaties. Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen.