Wonden alleen in het mondslijmvlies of lippenrood hebben in principe geen behandeling nodig. Wonden die vanuit het lippenrood naar de huid doorlopen of >1 cm breed of diep zijn, moeten worden gesloten (gehecht/gelijmd/geplakt).
Druk een paar minuten met duim en wijsvinger een steriel gaasje op de bloedende lip. Was je handen na het verlenen van eerste hulp. Neem in de volgende gevallen contact op met de huisarts: Wanneer het wondje groter is dan 1 cm en misschien een hechting nodig is.
Dit kan wel 2 tot 5 weken duren. Soms is niet alleen de mondhoek kapot, maar ook de huid eromheen. De huid kan dan wit en zacht worden en in sommige gevallen ontstaan er korstjes. Hoe gemakkelijk en snel de gescheurde mondhoeken te genezen zijn, is vooral afhankelijk van de mate waarin deze zijn geïrriteerd.
Een klein oppervlakkig wondje kunt u spoelen, drogen en daarna met een pleister afdekken. Laat andere wonden door de huisarts beoordelen. De huisarts zorgt er zoveel mogelijk voor dat de wondranden tegen elkaar aan liggen. Dan stopt het bloeden sneller en geneest de wond sneller.
Voor een blijvend resultaat zijn er na drie maanden herstel behandelingen nodig.
Hete dranken kunnen naast je tong ook je lippen verbranden. Hierdoor kunnen er blaren en littekens ontstaan en dat is wel het laatste wat je wilt.
Besteed na lip fillers met hyaluronzuur extra aandacht aan: Geen warme dranken of voedsel gedurende de eerste 4 uur. Geen lippenstift/lipverzorging tot de volgende dag. 24 uur niet zoenen.
Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband.
Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.
Vaseline. Gebruik minstens 5 dagen lang vaseline om de gewonde huid vochtig te houden. Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt.
Meestal zijn uw ogen, lippen of andere plekken binnen een paar uur weer normaal. Soms duurt het langer, tot 3 dagen. Binnen 4 weken zijn bij de meeste mensen de klachten helemaal verdwenen en blijven ze weg. Bij sommige mensen duren de klachten langer of komen ze steeds weer terug.
Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
Gebruik in alle omstandigheden een lipverzorging; u mag er zelfs aan verslaafd raken! Het beste wat u kunt doen om droge gebarsten lippen te behandelen en te voorkomen is ze te beschermen met een verzachtende, milde lippenbalsem of gloss.
Er blijkt geen verschil tussen wondlijm en hechtingen in cosmetisch resultaat. Sluiten met wondlijm gaat wel sneller en zowel kinderen als volwassenen rapporteren minder pijn. Het risico op loslating of infectie bij het gebruik van wondlijm en hechtingen is verwaarloosbaar (circa 1% van alle gesloten wonden).
Diepe snijwonden (veroorzaakt door lange, dunne, scherpe objecten zoals spijkers of een mes) kunnen bedrieglijk zijn omdat de wond vaak aan de oppervlakte klein is, terwijl er wel ernstige schade aan onderliggende weefsels kan zijn.
Huidlijm is - net als hechten - een manier van wondsluiting. De behandeling met huidlijm is vrijwel pijnloos en geeft een mooi resultaat. Na behandeling hoeft de wond niet afgedekt te worden met een wondbedekker of pleister. De huidlijm sluit de wond volledig af.
De arts spreekt met u af wanneer u de hechtingen kunt laten verwijderen. Maak hiervoor een afspraak bij de assistente. Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. Als uw wond is geplakt, laat de lijmkorst na 5-10 dagen vanzelf los.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Bepanthen Wondgel is zeer huidvriendelijke hydrogel, bevat geen parfum, kleurstoffen en parabenen en is geschikt voor jong tot oud. Het product kan gebruikt worden voor kleine snijwonden, schaafwonden, brandwonden (brandwond), huidkloven en verbranding door de zon.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Sudocrem kan kleine wondjes helpen genezen
Zoals we al zeiden, ondersteunt Sudocrem het herstellend vermogen van de huid; het zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen. De benzylbenzoaat en benzylcinnamaat in Sudocrem hebben sterke genezende eigenschappen.
Vanaf het moment dat u een fillers behandeling bent ondergaan en vanaf het moment dat u besluit te stoppen met fillers is het natuurlijke verouderingsproces gewoon doorgegaan. Het kan daarom lijken dat u door te stoppen met fillers ouder lijkt te zijn geworden terwijl dit zonder fillers ook was gebeurd.
UV straling breekt de filler erg snel af. Het resultaat hiervan is dat de filler er niet mooi uit gaat zien. Vooral wanneer je fillers in je lippen of bij de plooi hierboven hebt kan UV straling een negatief effect hebben. Dit zijn gebieden in je gezicht waarbij de injectie niet erg diep is.
Liggen en/of slapen mag direct na de behandeling. Voorkom de eerste week directe zon op het behandelde gebied. Gebruik daarnaast een sunblock met minstens SPF 30. Wij raden je aan om de eerste week na een behandeling met fillers niet onder de zonnebank te gaan.