Toch staan we weinig stil bij hoe papier gemaakt wordt en wat er mee gebeurt nadat we het weggooien. In China worden jaarlijks 10.000 bomen gekapt om wenskaarten van te maken [3]. Wereldwijd worden elk jaar naar schatting 15 miljard bomen gekapt [4].
Als mijn bron klopt: Er zitten dus 8.333 velletjes kopieerpapier in een boom. Voor 1000 A4 blaadjes heb je dus 1/8e boom nodig.
Het maken van papier begint bij de aanvoer van hout. Papier wordt namelijk van verschillende houtsoorten gemaakt. Van 65 % esdoornhout, 25 % berkenhout en 10 % populierenhout. Om 1000 kilo papierpulp te maken heb je 2000 kilo hout nodig.
Per persoon gebruiken we gemiddeld 150 kilo papier en karton per jaar. Of het nu gaat om een boek of wc-papier: je bespaart waardevolle grondstoffen door minder papier te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door slimmer te printen op kantoor en thuis reclamedrukwerk te weigeren.
De papierindustrie is de op vier na grootste energieverbruiker ter wereld. Niet alleen omdat er bomen worden gekapt om papier te maken, maar ook omdat er fossiele brandstof en chemische stoffen nodig zijn om papier te produceren.
Papier lijkt een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal dan plastic. Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is bovendien hernieuwbaar. Maar voor papier heb je wel productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in.
Er zijn veel verschillende soorten bomen die uiteindelijk geschikt zijn voor de papiersector. Fijnsparren, Dennebomen , Berken, Populieren, Beuken en Eucalyptus bomen.
Om van hout papier te maken wordt er eerst een pulp gemaakt. Er worden hele kleine houtsnippertjes vermengd met water. Omdat hout natuurlijk materiaal is moet het ook eerst uitgebreid gewassen worden. De pulp wordt steeds dunner gemaakt en uiteindelijk door een hele fijne zeef gedrukt.
De papier-, pulp- en kartonindustrie is een energie-intensieve sector met een hoog waterverbruik. Om één vel A4-papier te maken, is gemiddeld zo'n 10 liter water nodig.
U kunt in uw berekening uitgaan van de volgende gegevens: per 1000 liter container kunt u ongeveer 1 m3 papier kwijt. In gewicht staat dit gelijk aan zo'n 0,8 kilogram papier. Bij twijfel over welk formaat container geschikt is voor uw bedrijf, vindt u onderaan dit artikel onze contactgegevens.
Toch is er teleurstellend nieuws, want per jaar worden er ook zo'n 15 miljard bomen gekapt. Om dit enorme aantal iets behapbaarder te maken: dat zijn 41 miljoen bomen per dag, 1,7 miljoen bomen per uur, 29.000 bomen per minuut en bijna 500 bomen per seconde.
Voor niet geïntegreerde productie (virgin vezels): 8,7 GJ per ton geproduceerd papier. Voor geïntegreerde productie (gerecyclede vezels): 8,8 GJ per ton geproduceerd papier.
In 'Hoeveel bomen? ' wordt er niet alleen over bomen gesproken. Via grote en kleine dieren ervaren kinderen ook in dit boek spelenderwijs dat iemand die hard roept niet automatisch gelijk hoeft te hebben, maar dat iemand die over iets nadenkt en een zacht stemmetje heeft ook een goed antwoord kan geven.
Volgens veel bronnen is T'sai Lun de uitvinder van papier zoals we dat nu kennen. In 105 voor Christus ontdekte hij dat je papier kunt maken door vezels van verschillende producten, zoals boomschors, oude lappen en visnetten met water te mengen en te laten drogen.
Het gewicht varieert van 600 tot 8000 kilo, met een maximale kluitdoorsnede van ruim 2 meter. De prijzen zijn afhankelijk van leeftijd, soort en formaat en lopen uiteen van € 600,- tot € 8.000,- Bomencentrum Nederland heeft ruim 100 soorten grote bomen op voorraad.
Het woord papier komt van de Cyperus papyrus, een cypergrassoort die in Egypte langs de Nijl groeit.
"Bamboe is een snel groeiende grassoort die uitermate geschikt is om papier van te maken. Het is composteerbaar, recyclebaar en heeft een duurzame look."
Karton is eigenlijk niets anders dan heel dik papier. Voor de productie van papier en karton worden dan ook dezelfde grondstoffen gebruikt. Deze afvalstroom valt dan ook onder het oud papier en is heel goed te recyclen. In Nederland bestaat nieuw papier en karton voor ruim 80% uit oud papier.
Massief karton bestaat wordt gemaakt op een kartonmachine. Zo'n machine heeft een langer drooggedeelte dan een papiermachine. Elke zeef maakt een laagje papier. Vervolgens worden de diverse lagen papier op elkaar geperst.
Hoe zit het dan met blik? Blik is goed te recyclen inderdaad, maar ook blik kost ontzettend veel energie om te produceren en brengt zo veel CO2 in het milieu, een factor drie meer dan plastic.
Blik is de onbetwiste verliezer in het productieproces. Blikken verpakkingen bestaan voor 70% uit staal, de rest is van aluminium. Met name aluminium, waar je het erts bauxiet voor nodig hebt, is erg belastend voor het milieu.
Papier en karton hebben van nature een hoog aaibaarheidsgehalte. Consumenten weten dat het een natuurproduct is en geschikt voor recycling. De laatste jaren worden steeds meer papier en kartonsoorten ook nog eens gecertificeerd voor compostering, iets wat met een plastic verpakking van aardolie nooit gaat lukken.