Volgens de Europese norm genaamd EN 343: 2003 is een product zoals een regenjas of een andere waterdichte jas met een waterkolom van 800 mm "waterdicht, klasse 2" en met een waterkolom van 1300 mm "waterdicht, klasse 3." Tussen deze twee aantallen wordt een jas dus waterdicht genoemd.
Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten. Een polyester jas heeft meestal lassen en tapes.
Hoe blijft je jas of broek waterdicht? Waterdichte of waterafstotende kleding heeft een speciaal membraan of coating die er voor zorgt dat de kleding waterdicht en ademend blijft. Door deze met normaal wasmiddel te wassen tast je deze kwaliteiten aan wat zonde is van je dure kledingstuk!
De beste regenjas is langs de buitenkant gemaakt met waterdichte stoffen zoals PVC of polymeer, maar heeft toch een ademend vermogen. Daarom zijn regenjassen met Gore-Tex, Euro-Tex of een ander ademend membraan ook aangeraden.
Een kledingstuk dat bestand is tegen de druk van een waterkolom van 1,3 meter (ofwel 1300 mm) wordt als waterdicht beschouwd (volgens de ISO 811-norm). Let wel op, want een jas met een waterdichte stof van 2000 mm schmerber zal je wel beschermen tegen de regen, maar misschien niet tegen buien of onweer.
Enkele van de beste en meest voorkomende zijn; Polyurethaan, Cementgebonden Coating, EPDM Rubber, Rubberen Asfalt, Thermoplastisch, Bitumineus Membraan, en PVC Waterdichtingsmembraan.
Hoe meer water er in de buis gegoten kan worden voordat de stof doorlekt, hoe hoger de waterkolom. Als er bijvoorbeeld 10.000 mm water in de buis gegoten is voor de stof het vocht doorlaat, betekent dat dus dat het materiaal zal doorlekken bij een belasting van 10 meter water.
Een parka is stijlvolle, wind- en waterdichte en warme jas met een capuchon die perfect is voor gelegenheden waar je er wat netter uit moet zien.
1: Waterdicht of waterafstotend
Simpel gezegd houden waterafstotende jassen korte tijd regen tegen. Waterdichte jassen doen dat voor een lange tijd. Ga je voor waterdicht, dan kun je kiezen voor een jas met een membraan (een laagje aan de binnenkant) of eentje met een coating (een laagje aan de buitenkant).
Gewatteerde regenjassen zijn waterdicht, houden je lekker warm en zitten comfortabel. Hoe handig is dat voor koude, gure dagen waarop het regent of misschien zelfs wel sneeuwt? Hierdoor is het de perfecte winterjas voor heren.
Geen enkel horloge is absoluut waterdicht. Vandaar dat de term 'waterproof' (waterdicht) sinds de jaren '60 officieel heeft plaatsgemaakt voor 'water resistant' (waterbestendig). In de praktijk worden beide termen echter nogal eens naast elkaar gebruikt.
Waterdicht maken jas, iedereen kan het
Het waterdicht maken met Outdoor Gear Protector is zoals gezegd, een fluitje van een cent. Zorg ervoor dat de te behandelen jas schoon en droog is en hang deze in een goed geventileerde ruimte of buiten op.
Geen zorg: een waterdichte jas kun je gewoon wassen. Daarbij is je waterdichte jas wassen – mits het op de juiste manier gebeurt – alleen maar goed. De poriën blijven dan schoon waardoor het ademend vermogen optimaal blijft. Om het maximale uit je jas te halen, is het dus belangrijk om deze regelmatig te onderhouden.
Waterkolom 1.000 - 5.000mm: bestand tegen lichte regen
Regenkleding met een waterkolom tot 5.000mm beschermt tegen lichte regenval. Draag je op deze kleding bijvoorbeeld een rugtas, dan krijg je te maken met extra druk op de stof met doorlekken tot gevolg.
De buitenstof van een donzen jas is het liefst waterafstotend, maar ademend. Bij regenachtig weer kun je het best een waterdichte jas over je donsjas dragen.
Een goede regenjas is waterdicht en ademend. Het ademende vermogen komt door het membraam hierdoor kan water niet naar binnen doorsijpelen, maar je zweet wel afgevoerd worden. Bekend membranen zijn: Gore-Tex, Sympatex (milieuvriendelijk) en eVent.
Een jas die waterdicht is houdt altijd water tegen. Dus het maakt niet uit hoeveel het regent, of hoe lang je al door de regen loopt, je blijft droog. Ook waterdichte jassen houden de wind tegen.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter. De coating op elke garenstreng in de stof beschermt het polyester en zorgt ervoor dat het water niet doordringt in de vezels.
Het mooie en goede merk Jack Wolfskin wordt ontwikkeld in Duitsland, dit is natuurlijk de beste omgeving om de kleding uit te proberen gezien alle bossen en bergen. Dus dan kan je er wel vanuit gaan dat deze producten zeer goed getest zijn en super goed zijn voor outdoor activiteiten.
Of een regenjas waterdicht is, is niet alleen van de stof, maar ook van de naden en de ritsen afhankelijk. Regen kan door de naden van een regenjas heenkomen, daarom zijn de meeste regenjassen voorzien van naden die getapet zijn. Dit voorkomt doorlekken van de regen door de naden.
Licht, winddicht en ademend
Bij langere wandelingen is een speciale outdoor jas een aanrader, maar ook bij andere activiteiten is dit type jas handig. Zo'n jack is gemaakt van licht, winddicht materiaal en is meestal ook waterdicht en ademend. Outdoorjassen zijn er in verschillende soorten en maten.
Het materiaal wordt getest op waterdichtheid met een 'waterkolom'. Dit is niet meer dan een buis (ook wel kolom) met een diameter van ongeveer 2,5 cm. Deze buis wordt op het materiaal geplaatst en hier wordt water in gegoten. Dan wordt gekeken bij welke hoeveelheid water het materiaal begint te lekken.
Ga in zo'n geval voor een jas met een waterkolom van 15.000 tot 20.000 mm. Die biedt goede bescherming tegen (langdurige) regen. Wanneer je zware tochten maakt, heb je behoefte aan een robuuste jas die je dagenlang droog kan houden. Een jas met een waterkolom boven de 20.000 mm is in zo'n geval de juiste keuze.
Wat betekent een waterkolom van 20.000 mm (20K)?
Hetzelfde principe geldt voor een stof van 20K of 20.000 mm. Dit betekent dus dat er een waterkolom van 20.000 mm hoog op de stof kan worden geplaatst voordat er water door begint te sijpelen. Hoe hoger dit cijfer, hoe beter de waterdichtheid van de stof.