U kunt het alarmnummer 112 bellen in alle landen van de Europese Unie (EU) en in een aantal andere landen.
Misbruik is strafbaar
Zonder noodzaak opzettelijk gebruik maken van een alarmnummer is als misdrijf strafbaar gesteld in artikel 142 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht. Maximale straf drie maanden gevangenisstraf of een geldboete van 8100 euro.
Het alarmnummer 112 is in principe altijd bereikbaar. Maar het is niet uit te sluiten dat u 112 soms even niet kunt bereiken.
U belt het alarmnummer 112 voor spoedeisende hulp. Bijvoorbeeld als u of iemand anders dringend medische hulp nodig heeft. Bij brand. Of als u getuige bent van een misdrijf.
Waarom is het noodnummer 112 ingevoerd in de Europese Unie? De Raad van de Europese Unie heeft de beslissing genomen om het noodnummer 112 in te voeren, zodat mensen die in Europa reizen niet alle lokale noodnummers moeten kennen.
Belt u in het buitenland naar 112? Dan wordt u doorgeschakeld naar de dichtstbijzijnde alarmcentrale. Bent u in het grensgebied tussen Nederland, Duitsland en België? Dan kan uw oproep in een ander land terechtkomen dan van waaruit u belt.
Landen met 112 als noodnummer in het buitenland
Je kunt 112 bellen in alle landen van de EU. Ook in deze landen buiten de EU is 112 het noodnummer: Zwitserland. IJsland.
Algemeen alarmnummer: 911.
In Engeland, Schotland en Wales kun je in geval van nood bellen met nummer 112 of met 999. Via beide nummers kun je zowel politie, brandweer als ambulance bereiken. Het gebruik van de nummers is gratis, maar ze zijn alleen bedoeld voor echte noodgevallen.
Het alarmnummer 06 - 11, waarmee mensen in een noodsituatie snel de politie, brandweer of ambulance kunnen bereiken wordt in de praktijk vaak misbruikt. Soms wordt een misbruikpercentage van 75 procent geregistreerd. Het percentage kinderen onder de misbruikers is hoog. Zij bellen vaak op de vrije woensdagmiddag.
112 voor ambulance en brandweer. 101 voor politie.
#4 Geen locatiegegevens zonder simkaart
Vervalt dan de verbinding dan kan de centralist je niet terugbellen.
1Vorm het nummer 112 voor de brandweer, een ambulance of de politie. In België vorm je het nummer 101 voor dringende politiehulp. 2Luister naar de boodschap en maak je keuze: « Noodcentrale.
101: Politie
Dit bel je voor dringende politiehulp: bij een ernstig ongeval met gewonden, bij een verdachte situatie, als je getuige of slachtoffer bent van een inbraak (voor niet-dringende politiehulp neem je contact met het plaatselijke politiekantoor).
Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen. 100 || Brandweer en ambulance: dit nummer bel je bij brand, bij een ernstig ongeval met gewonden en bij dringende hulp van medische aard.
Dit kan te maken hebben met veiligheid van het personeel (bijvoorbeeld bij steek -of schietpartijen) of omdat de politie veel sneller ter plaatse kan zijn en al handelend kan optreden (bijvoorbeeld door het beginnen met reanimeren). Bij meldingen op privé adressen wordt de politie (in principe) niet mee gestuurd.
Algemeen alarmnummer: 112. Politie: 110.
Algemeen alarmnummer: 112. Politie: 113. Brandweer: 115. Ambulance: 118.
Algemeen alarmnummer: 112. Politie: 17. Ambulance (SAMU): 15. Brandweer: 18.
Het is namelijk zo dat een korte onderbreking van de lijn ook kan worden aanzien als een '1', maar een slecht contact wat een '9' simuleert is wel héél onwaarschijnlijk. De twee cijfers '1' na de '9' zijn gewoon zo maar gekozen, mogelijk omdat een '1 bij een kiesschijf het minst tijd vraagt. Vandaar dus de '911' !
Algemeen alarmnummer: 112. Politie: 117. Ambulance: 144. Brandweer: 118.
Alarmnummers. Algemeen alarmnummer: 000.
Chat met de meldkamer via 112NL app
De 112NL app is een aanvulling op 112 bellen. Als u niet goed kunt horen, praten of een andere taal spreekt, maakt u via de 112NL app contact met de meldkamer.
Ja, dat kan. Bent u in het buitenland en hebt u de Nederlandse politie nodig? Bel dan naar +31-34 357 8844.
Kan ik een sms sturen naar 112? Ja. U mag de 112 sms-service alleen gebruiken als u niet of niet goed kunt spreken of horen. Om in een noodsituatie te kunnen sms'en naar 112 moet u zich eenmalig aanmelden bij 112.