− Sterk gekruid eten (kan zorgen dat het eten sneller door de darm gaat en de winderigheid toeneemt; vooral als u er niet aan gewend bent) − Voeding met veel eiwitten en suikers − Romige en vette voeding − Bonen (witte en bruine bonen) − Eieren − Erwten en linzen − Schaaldieren − Noten (vooral pinda's) − Melk en ...
Klachten van winderigheid kunnen veroorzaakt worden door: Teveel luchtslikken. Bij spanning en stress, roken, drinken door een rietje, veel kauwgom kauwen en een slecht zittend kunstgebit wordt veel extra lucht ingeslikt.
Wanneer winderigheid veel last veroorzaakt of gepaard gaat met andere klachten, is het verstandig dit te bespreken met de huisarts. Als bepaalde voeding de oorzaak is van winderigheid, kan een diëtist je helpen de oorzaak op te sporen en gezond te blijven eten.
Stinkbonen. Erwten, linzen, pinda's en bonen, alle peulvruchten hebben hetzelfde effect: gedonder in het vooronder. Want zij bevatten ook koolhydraten die in de dunne darm niet helemaal worden afgebroken en opgenomen. In de dikke darm gaan ze dus gisten, en dat zorgt voor gas.
Scheten zijn meestal gezond
Dat scheten soms een enigszins rottende geur hebben hoeft niets te betekenen. Af en toe een wind laten hoort namelijk bij een gezonde werking van het spijsverteringsstelsel en bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat uw winden viezer ruiken.
Overigens laten de meeste mensen vooral 's nachts winden. Het lichaam ontspant zich dan tijdens de slaap en het gas kan heel gemakkelijk naar buiten. Overigens kunnen maar weinig mensen het waarderen dat er in hun buurt winden worden gelaten. Dat heeft met twee dingen te maken: de stank en het geluid.
Via je bloedstroom komen de gassen in je longen terecht, waarna je ze uitademt. Als jij even dacht dat je door het inhouden van je scheet vieze luchtjes tegenging had je het mis, een ingehouden wind kan dus voor een slechte adem zorgen.
Jezelf hydrateren is enorm belangrijk en helpt ook om een opgezette buik tegen te gaan. Te weinig drinken zorgt voor meer risico op constipatie, dat op zijn beurt zorgt voor een verminderde passage van gassen. Wanneer je een opgeblazen gevoel hebt, drink dan 1 of 2 glazen water om de klachten te verminderen.
Probeer regelmatig en gezond te eten. Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Voedingsmiddelen die extra winderigheid veroorzaken zijn: peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit, lightproducten, bier, frisdrank, zuivelproducten en dierlijke eiwitten zoals vlees en kip. Let op hoe je eet. Eet rustig en kauw je eten goed, zodat er zo min mogelijk lucht mee naar binnen gaat. Voorkom stress.
Stille scheten
De lucht is niet te harden. De geur die je ruikt, wordt veroorzaakt doordat jouw lichaam de zwavel in deze producten afbreekt. Deze zwavellucht komt dan vrij en dit veroorzaakt de onaangename geur. De geur van jouw wind is onvoorspelbaar, het hangt af van de samenstelling van jouw darmflora.
Nu blijkt echter dat mensen je juist dankbaar moeten zijn als ze van jouw geur mogen 'genieten'. Uit onderzoek van de universiteit van Exeter blijkt namelijk dat waterstofsulfide, een van de stoffen die scheten hun kenmerkende geur geven, verschillende positieve effecten op de gezondheid heeft.
De scheten stinken als de bacteriën zwavel (rotte eieren lucht) uitscheiden. Zwavelgas ontstaat bij de afbraak van eiwitten, deze zitten in bijvoorbeeld vlees en kip en natuurlijk in eieren! De een stinkt meer dan de ander, maar dat komt omdat iedereen een unieke verzameling bacteriën heeft.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Pepermuntolie
Pepermuntolie is een extract van de pepermuntplant (Mentha piperita) en heeft een kalmerende werking op de darmen waardoor krampen (en pijn) verminderen en de spijsvertering verbetert.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Hiervoor heeft hij van zeil een scheet van maar liefst 7,40 meter laten maken. Het huidige record staat op 6,03 meter. Het scheetkussen ligt vandaag op de Stadhuisbrug in hartje Utrecht.
Als je een scheet te lang ophoudt, zal hij opnieuw opgenomen worden in je bloed. Na een hele reis door je lichaam en zonder andere uitweg, zal het pakketje lucht uiteindelijk ontsnappen via je mond.
Als je ademt, gaat de lucht via de neusholtes naar buiten. Daar zitten wel 396 geurreceptoren, die de geur doorgeven aan je hersenen. En daardoor kun je proeven. '
"Onderzoek heeft niet aangetoond dat gasproductie genderspecifiek is", vertelt Staller. Zowel dames als heren kunnen zo'n twintig scheten per dag laten en dat is volgens hem hartstikke normaal. Nu denk je misschien dat je écht niet zo veel scheten laat, maar dat kan nog eens vies tegenvallen.
Hoeveel scheten is 'normaal'?
De gemiddelde persoon heeft per dag ongeveer 0,5 tot 1,5 liter gas in zijn spijsvertering hangen, volgens gastro-enteroloog Kyle Staller. De werkelijke hoeveelheid gas die je er uit werkt, varieert echter, en artsen kunnen er moeilijk een exact aantal op zetten.
Iedereen laat scheten. Sterker nog: een mens laat gemiddeld zo'n tien tot vijftien scheten per dag. Heel normaal én gezond!
Het zal voelen alsof je je spieren aanspant bij het laten van een scheet, maar juist door je spieren te ontspannen kunnen de opgehoopte darmgassen je lichaam verlaten. Helaas verbrandt je er geen calorieën mee, maar je doet er goed aan je scheten niet in te houden.
LET OP JE KOOLHYDRATEN
Vooral vezelrijke kunnen voor aardig wat scheten zorgen. Hierbij moet je denk en aan pasta, rijst en aardappelen. Je krijgt ook last van (extra) stinkende windjes als je in een korte tijd dingen eet als winegums, kristalsuiker, ijs en drop.