Je kunt ook beginnen met de pil als je niet ongesteld bent. Het nadeel is dat de anticonceptiepil dan de eerste 7 dagen nog niet veilig is. Wanneer je in die periode gemeenschap hebt moet je een aanvullend voorbehoedsmiddel gebruiken, zoals een condoom.
Begint u de pil te slikken op de eerste dag van de menstruatie, dan bent u meteen tegen zwangerschap beschermd. Als u op een andere dag begint, werkt de pil nog niet meteen. Dit duurt dan 7 dagen. In deze 7 dagen moet u dan een extra voorbehoedmiddel gebruiken, zoals een condoom.
Je weet dat je, voor zover mogelijk, de pil elke dag moet innemen en dat liefst op hetzelfde tijdstip. Als je vergeet de pil in te nemen op het gebruikelijke tijdstip, is het zeer belangrijk dat het tijdsverschil niet groter is dan 12 uur. Alleen dan ben je nog beschermd.
Wil je de stopweek niet overslaan? Dan kan je in de 3e week vervroegd aan je stopweek beginnen. De dag waarop je de eerste pil bent vergeten telt dan als eerste dag van de stopweek. Een stopweek duurt 7 dagen.
Gebruik je geen voorbehoedmiddel met hormonen? Dan kan je tijdelijk een hormoon (progestageen) slikken om je ongesteldheid uit te stellen. Neem bijvoorbeeld lynestrenol of norethisteron. Je huisarts schrijft dit voor.
Wanneer je klachten ondervindt tijdens een stopweek, zoals veel bloedverlies, hoofdpijn of buikpijn kan de pil zonder stopweek gebruikt worden. Wel wordt dan geadviseerd een stopweek in te lassen wanneer er een doorbraakbloeding (zonder onderliggende oorzaak) optreedt.
√ Starten met de pil
Je kunt op iedere dag van de week beginnen met een strip. Je hoeft niet te wachten tot je ongesteld wordt. De eerste 7 dagen is het nog onveilig: je moet dan geen seks hebben. Als je toch seks hebt, gebruik dan een condoom.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
'Als er geen vloeistof aanwezig is in de maag waarin de pillen kunnen oplossen, dan gaat een groot deel ervan via het maag-darmkanaal zo weer naar buiten. De werkzame stof is niet eens vrijgegeven. Op die manier medicatie slikken heeft weinig tot geen effect.
Val je af als je stopt met de pil? Het is niet met zekerheid te zeggen of je afvalt door te stoppen met de pil. Ieder lichaam reageert namelijk anders op een plotselinge verandering in de hormoonhuishouding. Sommige vrouwen merken niets en andere vrouwen merken fysieke en/of mentale veranderingen.
Als je 1 dag te laat gestart bent met een nieuwe pilstrip ben je niet beschermd tegen zwangerschap. Het enige wat je dan kan doen is: Gebruik naast de pil ook een condoom de volgende 7 dagen dat je seks hebt.
Onderzoekers waarschuwen voor het breken en in stukjes doorslikken van pillen. Bij bepaalde types kan dat de samenstelling en de werkzaamheid van de pil ernstig aantasten.
Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis. Een aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking voor anticonceptie.
Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen. Je kunt nu verder gaan met het normale schema. De werkzaamheid van je pil is niet verminderd. Kortom, je bent voldoende beschermd en loopt geen risico om zwanger te worden.
Wanneer je met je eerste pilstrip begint: Begin met de pil op de 1e dag van je ongesteldheid. Dan ben je meteen beschermd tegen zwangerschap.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.
De menstruatie komt meestal na 2 tot 3 dagen na het innemen van de laatste anticonceptiepil op gang. Bij sommige pilsoorten is er geen stopweek, je maakt de strip af en begint zodra die op is met een nieuwe pilstrip. Je kunt ook beginnen met de pil als je niet ongesteld bent.
De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft. Als je stopt met het gebruik van de minipil kun je onmiddellijk daarna zwanger worden.
Ook in de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap. Met dit type pil kun je incidenteel de stopweek en dus je menstruatie overslaan. Dit doe je door na de vorige pilstrip meteen met de volgende strip te beginnen. Ook is het met dit type anticonceptiepil mogelijk om de stopweek te verschuiven.
Vanaf het eerste moment dat je als meisje begint met de anticonceptiepil krijg je het advies na drie weken een zogenoemde 'stopweek' in te lassen. In Groot-Brittannië is dit advies nu aangepast: de pil mag elke dag van de maand worden geslikt. Stoppen zou geen enkel gezondheidsvoordeel opleveren.
In theorie: ja. De praktijk wijst echter uit dat veel vrouwen last krijgen van krampen en een opgeblazen gevoel wanneer ze 'm langer dan drie maanden doorslikken. Luister daarom vooral naar je lichaam en slik de pil door zolang 't voor joú goed voelt.