Hoe water beweegt, is mede afhankelijk van de temperatuur. De meeste materie zet uit wanneer het wordt verwarmd, en krimpt als het afkoelt. Voor water geldt dit alleen bij temperaturen tussen 4°C en 100°C (kookpunt). Tussen het vriespunt (0°C) en 4°C zet water uit, wanneer het wordt afgekoeld.
kubieke uitzettingscoëfficiënt van water is ongeveer 0,00021 per oC. Dat betekent dat 1m³ water dan ongeveer 1,00021 m³ wordt. In een vat met een bodem van 1 m² en een hoogte van 1 m stijgt het water dan met ongeveer 0,2 mm.
Uitzetting van vloeistoffen
De beste benadering is het gebruik van de kubieke uitzettingscoëfficiënt. Bij gassen is dit een constante, maar voor vloeistoffen is die afhankelijk temperatuur. Hoe warmer de stof, hoe groter of kleiner de uitzettingscoëfficiënt kan worden.
Water stolt als we het afkoelen onder de 0 °C en smelt als we het verwarmen boven de 0 °C. We noemen 0 °C daarom het smeltpunt of het stolpunt van water. Verschillende stoffen hebben een verschillend smeltpunt. Als een vloeistof in een gas verandert, dan noemen we dit verdampen.
Omdat water niet goed geleid wordt alleen het water aan de onderkant warm.Door het verwarmen zet dit water uit en als gevolg daalt de dichtheid.
In vloeibaar water was deze lege ruimte er niet. Daarom zet het water uit als het bevriest en ijs wordt. De beker zat tot aan de rand gevuld met water. Als het water uitzet, dan past het niet meer in het glas en komt het ijs boven de rand uit.
In superschoon water gaat dat heel moeilijk, en dat bevriest daarom pas rond de min 40 graden (het smelt altijd bij nul graden). Water dat bij temperaturen onder het vriespunt nog vloeibaar is, wordt onderkoeld water genoemd.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Als de watertemperatuur rond het vriespunt zit zal het slachtoffer slechts enkele minuten bij bewustzijn blijven. Snel ingrijpen bij een drenkeling is dan ook van levensbelang. Afhankelijk van de fase van onderkoeling heeft een slachtoffer de juiste behandeling nodig.
Hoe lang in koud water zwemmen? Begin met maximaal een minuut of twee. Luister naar je lichaam en verlaat het water eerder als dat nodig is. Zeker in het begin is het beter langzaam het water in te lopen dan erin te springen.
Ten opzichte van andere metalen zoals staal en RVS heeft aluminium een relatief hoge lineaire uitzetting. Zo zet aluminium bij een gelijk temperatuurverschil meer uit dan staal.
De vloeistof die het sterkst uitzet, heeft de grootste waarde van γ. Voor ether is dat 0,0017 1/K. De factor waarmee het volume toeneemt, is 1+γ×Δt.
Elk materiaal (staal, koper, PE, PVC, etc.)heeft zijn eigen specifieke uitzettingscoëfficiënt. Ondanks dat metalen leidingen onderhevig zijn aan thermische bewegingen, wordt algemeen erkend dat kunststof materialen meer uitzetten en krimpen dan metalen varianten.
Door de uiterst fijne structuur ervan kan de keramiek heel gelijkmatig uitzetten en krimpen. Daardoor is de kans op scheurtjes klein. Toch kan het gebeuren dat er een scheurtje ontstaat.
Zeewater bevriest pas bij gemiddeld -1.9 graden.Zoet water – dat nooit geheel schoon is – heeft ook een stolpunt dat iets lager ligt dan 0,0 graden Celsius, bijv.bij -0,2. Dat zijn verschillen die u niet snel zal opmerken en zeker niet als er een aantal nachten met matige of strenge vorst plaatsvinden.
Aanbevelingen voor buiten zwemmen
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven.
Het ijskoude water is te gevaarlijk, het risico op een hartaanval te groot, vindt de organisatie.
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen.
Water dat bij temperaturen onder het vriespunt nog vloeibaar is, wordt onderkoeld water genoemd. Onderkoeld water is bijvoorbeeld water in wolken, dat ondanks een temperatuur van ver beneden de nul graden toch vloeibaar blijft.
Maar omdat de afstand tussen de watermoleculen groter is geworden door het binnendringen van de zoutdeeltjes, krijg je vloeibaar water dat toch heel koud wordt. Het vriespunt van zout water ligt dan ook lager dan 0 °C. Voor op de winterse weg geldt het belangrijkste: zolang het maar geen ijs is!
Zolang het water stroomt, is er aanvoer van niet bevroren water dus met een hogere temperatuur dan 0° Celsius, logisch want als het water onder de 0° Celsius komt, wordt het ijs, en ijs is bij mijn weten niet vloeibaar. Hieruit meen ik te mogen concluderen dat stromend water, de facto, niet bevroren kan zijn.