Twee surfplanken is eigenlijk ideaal, bijvoorbeeld een allround board van 120 liter om te freeriden en een 90 liter board om freestyle, wave en slalom te kunnen doen. Belangrijk bij de keus voor je board is jouw gewicht en het formaat van je zeil.
Hiervoor kun je ongeveer 10 kilo voor rekenen bovenop je eigen gewicht. Dus stel we maken hier een optelsom van dan wordt het: Eigen gewicht: 80 kilo + gewicht van je set: 10 kilo + extra gewicht: ongeveer 30-40 kilo = 120-130 liter board.
Zorg ervoor dat het board minimaal 150 liter volume heeft. Dit is het drijfvermogen van de surfplank. Je kunt het ongeveer berekenen dat jou eigen gewicht (zeg 80 kg) + het gewicht van je zeil, mast en giek (zeg 10 kg) samen 90 liter is. Dus op een 90 liter board zou je dan net kunnen blijven drijven.
Tot en met windkracht 6 (25 knopen) is voor de meeste mensen goed te doen.
Het wereldrecord windsurfen ligt nog altijd onder de 50 knopen. Dit is ongeveer een snelheid van 91 km/h.
Een goede beginners surfplank is vrij groot, 280 cm lang en 75-95 cm breed. Als je op zoek gaat naar zo'n plank dan kun je natuurlijk online zoeken op sites zoals marktplaats. Let er dan wel goed op hoe de staat is van alle materialen. Beginnersplanken kun je natuurlijk ook aanschaffen in gespecialiseerde winkels.
De kosten van een groepsles windsurfen zijn €65,- per persoon. U krijgt hierbij 2 uur windsurfles van een ervaren instructeur. Bij de prijs zit professioneel materiaal en wetsuit inbegrepen.
Hoe groter je zeil is, hoe meer wind je vangt, hoe harder je gaat. Freeride zeilen zijn meestal wat groter (vanaf 4.0 m² ongeveer) dan beginnerzeilen. Ze hebben wat meer zeillatten om het profiel beter vast te houden. Sommige zeilen hebben ook “cambers”.
Beginners kunnen het beste oefenen als er weinig wind staat. De wind is bepalend voor de richting waarin je surft. Dit wordt de koersrichting genoemd. Voor het windsurfen heb je een surfplank, een zeil met mast en giek en een trapeze nodig.
Welk board en zeil zullen de surfers gebruiken bij 20 knopen wind: Formula: board 1 meter breed, vin 70 cm, zeil 10 vierkante meter. Slalom: board 70 cm breed, vin 36 cm, zeil 7 vierkante meter.
Het beste kijk je naar een Fish Surfboard of een Hybrid board. Deze boards hebben het voordeel dat ze dezelfde lengtes zoals shortboards hebben, maar doordat ze wijder en dikker zijn hebben ze nog een vrij hoog volume. Zo is de stap van een Mini Malibu/Funboard niet te groot.
Maat. Bij de dichte hiel vinnen kun je gewoon de normale schoenmaat aanhouden. De voet mag strak in de vin zitten maar natuurlijk niet te strak of te los.
Heuptrapeze. Een heuptrapeze is over het algemeen de meest gekozen trapeze. De trapeze zit zoals je al hoort om je heupen hierdoor zit de haak bij een heuptrapeze wat hoger dan bij een zittrapeze. Dit maakt het in en uit haken tijdens het windsurfen een stuk makkelijker.
Makkum beach is een hele goede plek voor beginnende windsurfers, je kunt hier bijna overal staan. Als je buiten de kom van Makkum beach vaart dan zit je op het Ijsselmeer. Wanneer er een sterke wind is richting het Noorden, Noordwesten of Zuidwesten is, is het mogelijk om naar de afsluitdijk te varen.
Bonaire is een heerlijk watersporteiland waar het ook mogelijk is om te surfen. Bonaire kent aan de zuidoostkant van het eiland een prachtige surfspot. Hier heeft de wind redelijk vrijspel en kunnen de golven aardig hoog worden. Maar metershoge golven hoeft u niet te verwachten tijdens uw surfvakantie op Bonaire.
Bekende namen op het inschrijfformulier zijn Kiran Badloe en Lilian de Geus die de overstap gemaakt hebben van de traditionele RS:X olympische windsurfer naar de nieuwe foilende klasse. Beide atleten vertegenwoordigden Nederland op de Olympische Spelen van Tokio nog geen jaar geleden.
Bij de vrouwen neemt Sara Wennekes een vijfde plaats in, van de meer dan 60 deelnemers. Kiran Badloe en Lilian de Geus, die Nederland vertegenwoordigden op de Olympische Spelen van Tokio, zijn er nog niet bij. Het evenement ging van start op 22 oktober.
Als je naar de hoogste snelheden die je kunt vinden kijkt op deze sites (de hoogste gemiddelde snelheid over 2 seconden) (kiten, windsurfen) dan zie je dat kiten harder gaat.
Om te kunnen surfen is minimaal een windkracht 5 – 6 nodig. Voor kiten/kitesurfen is een windkracht van 2 tot 3 al voldoende. Het wordt aangeraden om te surfen/kitesurfen tot maximaal windkracht zes.
De minimale wind om tegenwoordig een kite goed in de lucht te kunnen houden is 8 tot 9 knopen. Dit is nog niet genoeg om ook lekker te kunnen varen hiervoor heb je al snel 11+ knopen nodig zodat je voldoende kracht in je kite kan opbouwen om uit het water te komen.
Windsurfen is uitstekend voor je lichaam. Het is niet erg zwaar, maar wel een uitstekende training voor je rug, schouders en armen. Daarnaast is het ook goed voor je buikspieren en benen. Eigenlijk voor je hele lichaam dus.
Als je gaat beginnen met kitesurfen is de ideale windkracht tussen 14 – 21 knopen (windkracht 4 – 5). Zeer ervaren kitesurfers, die houden van de extremere kant van de sport, gaan rustig nog bij meer dan 27 knopen (windkracht 7) het water op.