Nederland ligt in het midden van de Euraziatische plaat en dus niet op de goede plek voor een botsing.Bergen kunnen verder ontstaan door wind, ijs, water en slijtage.
Omdat we geen bergen hebben in Nederland. De meest aangenomen en simpele aanduiding van heuvels en bergen ligt op de grens van vijfhonderd meter. Daaronder spreken we over een heuvel, daarboven over een berg. Wij Nederlanders zijn geologisch en aardrijkskundig bergloos.
"We hebben twee vulkanen, een daarvan is de Zuidwalvulkaan in de Waddenzee en de ander ligt in de Noordzee." De twee vulkanen waren zo'n 150 miljoen jaar geleden actief, maar zijn nu dood.
Nederland kent heel wat bergen, als we op de naam afgaan. De Vaalserberg (322 meter) is als hoogste punt van het land nog relatief indrukwekkend. Maar andere 'reuzen' als de Wageningse Berg en de Lochemse Berg reiken nog niet eens tot vijftig meter.
De vulkaan is de tweede van Nederland. Vijftig jaar geleden werd de eerste gevonden, in de Waddenzee. Daarnaast zijn er nog twee actieve vulkanen op Nederlands grondgebied, op de eilanden Saba en St. Eustatius.
Bij vulkaanuitbarstingen kunnen flinke hoeveelheden lava worden uitgestoten. Raakt dat spul dan niet op? Het korte antwoord op de vraag of lava kan opraken, is: nee, niet zolang de aarde is zoals ze nu is.
Het vulkanische gesteente is in de Noordzeeboring aangetroffen op zo'n 1660 meter diepte, maar de harde gesteentelaag en de vulkaanvorm iets ten westen daarvan liggen op zo'n 3300 meter diepte.
Een van hoogtepunten van Zuid-Limburg is het drielandenpunt bovenop de Vaalserberg. De Vaalserberg is de belangrijkste toeristische trekpleister van de gemeente Vaals. Bovenop de Vaalserberg vindt u namelijk, op 322 meter boven NAP, het hoogste punt van Nederland.
8.848,86 meter hoog, of 86 centimeter hoger dan het vorige officiële cijfer. Zo hoog is de Mount Everest volgens de laatste metingen.
Amerikaanse vulkanologen en mariene onderzoekers hebben vastgesteld dat de Pūhāhonu, een onderzeese vulkaan in Hawaï, de grootste en heetste vulkaan op aarde is. Tot nu werd gedacht dat die eer de Mauna loa te beurt viel, een actieve vulkaan op Hawaï.
Het gaat om één van de grootste en gevaarlijkste vulkanen ter wereld: de Campi Flegrei, een zogenaamde caldera. Door een uitbarsting van zo'n supervulkaan kunnen zich nieuwe bergen vormen. Vesuvius maakt deel uit van het ondergrondse stelsel van de vulkaan.
Ongeveer 1.600 km ten oosten van Japan, in de Stille Oceaan, ligt de grootste vulkaan ter wereld.
De Malediven staan in het Guiness Book of Records vermeld als het vlakste land in de wereld. Het hoogste punt is minder dan 3 meter boven de zeespiegel en het laagste is minder dan 2 meter boven de zeespiegel.
Nederland is, op wat heuvels in Zuid-Limburg na, zo plat als een dubbeltje. De oorzaak hiervan is dat wij een sedimentatiebekken zijn, het zogenaamde Noordzeebekken. Een bekken is de geologische benaming voor een diep en langzaam wegzinkend stuk aardkorst.
Denemarken lijkt zowel wat betreft land als cultuur veel op Nederland. Meer nog dan Zweden en Noorwegen. Het zijn beide nuchtere, egalitaire, sociaal democratische landen met gedeelde normen en waarden.
Zwitserland is in bezit van de meeste hoge bergen van Europa. Ook de berg die de tweede plaats inneemt in deze lijst. De Dufourspitze is 4634 meter hoog en onderdeel van het Monte Rosa-massief.
De Vaalserberg was een onderdeel van de Ardennen, en die bergen zijn wel 300 miljoen jaar oud. Ze zijn niet meer zo puntig: ze zijn al afgesleten. Het zand bij Zandvoort was vroeger onderdeel van de Alpen. 'Nederland zit niet op de rand van een aardplaat en dus hebben we geen bergen.
Het dak van de wereld
De Mount Everest ligt in de Himalaya. Dat is een heel groot berggebied dat zich uitstrekt over Pakistan, India, Nepal en Tibet. Het is het hoogste gebergte ter wereld en wordt daarom ook wel 'het dak van de wereld' genoemd.
Rusland: Elbrus
De hoogste berg van Europa kan hier natuurlijk niet ontbreken. De Elbrus ligt in de Kaukasus in Rusland en is 5642 meter hoog.
Magma is het vloeibare gesteente dat zich onder het aardoppervlak bevindt. Magma in de Aarde heeft meestal een temperatuur tussen de 650 °C en 1200 °C. Wanneer magma tot aan het oppervlak omhoog komt wordt het gesmolten gesteente geen magma maar lava genoemd.
Graven met een schop niet dieper dan 40 cm
Dan mag je direct aan de slag gaan en hoef je geen toestemming te vragen. Wel wordt het geadviseerd kabels en leidingen informatie te raadplegen. Zo voorkom je ook dat je mogelijk een glasvezelkabel of elektriciteitskabel raakt die ondiep kan liggen.
Er staat geen maximale diepte tot waar je mag graven in eigen tuin in het wetboek. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid van kabels en leidingen. Deze kabels en leidingen bevinden zich vaak op een diepte van minimaal 30 centimeter tot maximaal enkele meters onder de grond.