Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood. Om dan maar meteen door te gaan: een mueslireep is ook niet gezond.
Als we kijken naar degene die de meeste vezels en minste suikers hebben zijn er drie varianten die goed scoren, namelijk: Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren. Peijnenburg Ontbijtkoek zero. Peijnenburg Ontbijtkoek lower cal.
Er zitten 169 kilocalorieën in 1 dikke plak (55 gram) kruidkoek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kruidkoek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Zowel suiker, glucosestroop, fructosestroop en kandij zijn allemaal geraffineerde suikers die je het beste kan mijden. Het gevolg: normale ontbijtkoek bevat per 100 gram ongeveer 305 kcal, waarvan 1,65 g vet, 2,5 g eiwitten, 69 koolhydraten (waarvan 40 gram suikers!) en 3,4 gram vezels.
Een Snelle Jelle van 70 gram bevat bijna 30 gram suiker, dit zijn 7,5 suikerklontjes! Een roze koek van 55 gram bevat bijna 23 gram suiker. Het voordeel van een roze koek is dat we weten dat die ongezond is. Zo ziet een roze koek er ook uit, en dat is lekker duidelijk.
Ingrediënten: ROGGEbloem, glucose-fructosestroop, suiker, specerijen, kaneel, zonnebloemolie, rijsmiddelen (natriumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat).
Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag.
In kruidkoek zitten vaak specerijen als kaneel, foelie, nootmuskaat en kruidnagel. Dus alles is ontbijtkoek, maar als er óók specerijen in zitten, is het kruidkoek.
Peperkoek is een bron van vezels
Ze dragen bij aan een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Per dag wordt geadviseerd zo'n 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten.
Elke 100 gram peperkoek bevat 39,3 gram suiker. Anders gezegd: 100 gram bestaat bijna voor 40% uit suiker! Tegelijk is het aandeel vezels relatief laag. Grote kans dat je bloedsuikerspiegel van een plak peperkoek dan ook omhoog schiet en je je even fit voelt.
Ontbijtkoek en dieet
Over het algemeen kan worden gesteld, dat alle varianten ontbijtkoek niet erg gezond zijn. Vooral wanneer men wil afvallen of een dieet volgt, mag een plakje ontbijtkoek niet gezien worden als geschikt tussendoortje. Ruim één derde deel, van een gemiddelde ontbijtkoek, bestaat namelijk uit suikers.
Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag te ontbijten. Het ontbijt levert belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, foliumzuur, vitamine B2, vitamine A en vezels. En ontbijten kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet.
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Ontbijtkoek is bijna altijd vegan. Je moet even opletten of er geen honing in zit, maar verder kan er weinig fout gaan. Apart verpakte repen zoals deze Snelle Jelle zijn handig om mee te nemen als tussendoortje.
Ontbijtkoek is bijna altijd vegan. Deze bijzondere ontbijtkoeken van Peijnenburg met karamel en chocola zijn er al weer een poosje, maar ik kwam er steeds niet aan toe om ze te posten.
Een plak ontbijtkoek (van 55 gram) bevat maar liefst 169 kcal. Hiervan bestaat ongeveer 20,5 gram uit suikers. Daarnaast bevat ontbijtkoek veel zout en weinig vezels. Hierdoor is het eigenlijk geen gezond tussendoortje.
Wat er wel veel in ontbijtkoek zit is suiker. Ook al staat er 'minder suiker' op de verpakking, er zit nog altijd 20 gram suiker per 100 gram in. Dat is ongeveer gelijk aan maar liefst vijf suikerklontjes.
De traditionele ontbijtkoek telde slechts 1,8 gram vezels per portie. De vezel-up! -variant - de zelfgemaakte volkoren ontbijtkoek - telt al gauw 4,3 gram vezels per portie! Zo behaal je gemakkelijk en snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-40 gram vezels.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.