Fish & Chips is een typisch Britse maaltijd die bestaat uit in (bier)beslag gedoopte en gefrituurde vis in combinatie met gefrituurde, vrij dikke frieten. Het is vrijwel overal te koop in Groot-Brittannië, maar ook populair in andere landen.
Fish and chips is een typisch Britse afhaalmaaltijd die bestaat uit in beslag gedoopte en gefrituurde vis in combinatie met gefrituurde, vrij dikke frieten.
Over de fish wordt vaak nog wat zout gestrooid en over de friet een paar druppels azijn. Daarnaast wordt er vaak “mushy peas” en “tartaresauce” oftewel erwtenpuree en tartaarsaus, bij geserveerd.
In 1839 verwees Charles Dickens naar een “gebakken vis warehouse” in zijn roman, 'Oliver Twist'. De bevolking had al snel besloten dat gebakken vis en patat samen een zeer smakelijke combinatie was en dus werd het nationale Britse gerecht fish and chips geboren.
Zowel de vis als de friet hebben een knapperig vet korstje waarbij ronde, witte wijnen als Pinot Blanc, Weissburgunder, Rhône en Chardonnay prima passen. Als je wat meer frisheid naast de frituursmaak wilt, is een sappige, rijpe Sauvignon Blanc uit Chili, Californië of Australië een goede keus.
Over het paneren van de vis valt nog wel te discussiëren maar over de friet zijn alle Britten het eens: daar hoort zout en een paar druppels azijn overheen. Moutazijn (malt vinegar) om precies te zijn.
Bij gefrituurde snacks zijn frisse wijnen het lekkerste. Een glas Sauvignon Blanc gaat prima bij friet. Nog beter: champagne! Het zuurgehalte van mousserende wijn snijdt lekker door het zout en vetgehalte heen.
Wie kent het niet? Fish & Chips is een typisch Britse maaltijd die bestaat uit in (bier)beslag gedoopte en gefrituurde vis in combinatie met gefrituurde, vrij dikke frieten. Het is vrijwel overal te koop in Groot-Brittannië, maar ook populair in andere landen.
In 1853 bakte de Amerikaanse kok George Crum bij toeval de allereerste chips in het Moon's Lake House Hotel in Saratoga Springs in Amerika. Dat ging zo: een gast vond zijn gebakken aardappels te dik en stuurde ze steeds weer terug naar de keuken.
102miljoen gezinszakken van 250 gram, zoveel chips eten we samen per jaar. Daarmee kroont de Belg zich tot Europese kampioen chips eten.
De Amerikaanse kok George Crum, chef in Moon's Lake House in Saratoga Springs, maakte in 1853 per toeval chips toen een ontevreden klant, miljonair Cornelius Vanderbilt, zijn gebakken aardappelschijfjes terugstuurde omdat hij ze te dik, te klef en niet zout genoeg vond.
Omdat ook de Benelux-afdeling in januari 2001 aan deze wereldwijde standaarden voldeed, veranderde de merknaam voor aardappelchips van Smiths naar Lay's. De naam Smiths blijft bestaan als merknaam voor chips met speciale vormpjes (zoals Grills, Bugles, Ringlings, Mama Mia's…).
Bereiding, Specerijen en Sauzen. Bij een malse en sappige biefstuk is de ideale begeleider een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon.
Bij een hamburger is een Italiaanse rode wijn van de Primitivo een goede keuze. Ook een Merlot of Cabernet Sauvignon doet het goed. Wilt u liever in de Amerikaanse sferen blijven? Kies dan voor een Amerikaanse Zinfandel.
Chips & Chardonnay
Zin om je in de zetel te ploffen met een zak chips? Schenk dan ook meteen een Chardonnay in, want de zuurtegraad van die wijn maakt een mooi contrast met het vet en het zout in aardappelchips.
GENT (ANP) - Mensen die thuis patat bakken, kunnen de rauwe frietjes beter eerst tien minuten in heet zout water leggen met een scheutje azijn en dan afdrogen. Dat vermindert de kankerverwekkende stoffen acrylamiden met ongeveer 60 procent.
Bereiding van het vlees
Rode wijn en vlees passen goed bij elkaar. Dat heeft er ook vooral mee te maken dat de eiwitten in het vlees de tannines van een rode wijn verzachten en de wijn soepeler maken.
Bij een beenhammetje past over het algemeen een niet al te zware, frisse en fruitige rode wijn. Als je je beenham in een zoete saus met bijvoorbeeld honing bereid, kun je beter kiezen voor een rijpe witte wijn, en die mag dan een zoete toon hebben.
De diamanthaas is een stuk vlees van een rund dat zich bevindt rondom de schouders van een koe. Dit vlees heeft een langwerpige vorm en heeft meestal een gewicht van tussen de 350 en de 500 gram.
De reep werd in 1929 ontwikkeld door Frank Mars en zijn echtgenote Ethel Mars, en werd in sommige landen tot 1990 verkocht onder de naam Marathon.
In januari 2001 wijzigde de Smiths Food Group de merknaam Smiths voor chips in Nederland en België in Lay's omdat deze naam in de rest van continentaal Europa al gebruikt werd. De naam Smiths bleef echter gebruikt worden voor zoutjes zoals Hamka's, Wokkels en Nibb-it.
In een Amerikaanse stad, Nashville, begint Herman Lay zijn eigen bedrijfje dat chips distribueert in de regio. Vijf jaar later heeft hij al 25 medewerkers in dienst. Niet lang daarna besluit hij zelf chips te gaan produceren, dit is het begin van H.W. Lay & Company, nu beter bekend als Lay's.
Het merk Croky zag het levenslicht in 1966 in Nieuwkerke, toen de West-Vlaamse familie van hoteluitbaters Huyghe op het idee kwam om chips te verkopen. Als eerbetoon aan hun familiepapegaai die toen net overleden was, gaven ze hun bedrijf de naam "Croky". De papegaai werd de mascotte van het chipsmerk.
Chipsmerk Lay's verandert na veertig jaar de naam van een de favoriete soorten chips, de ribbelchips. De Superchips heten vanaf april namelijk MAX. Met de rebranding wil het chipsmerk ervoor zorgen dat de chips een duidelijkere identiteit krijgt.
Heerlijke knapperig gebakken aardappelchips met een intense paprika smaak. Lay's Superchips® Naturel is nu Lay's MAX® Original. Heerlijke knapperig gebakken aardappelchips met een beetje zout voor de smaak en zorgen in combinatie met de ribbels voor een harde kraak!