Krieltjes Invriezen, ook wel krielaardappelen genoemd, is natuurlijk net zo goed mogelijk als het invriezen van aardappelen. Een goede methode om dit langer houdbaar te maken. Normaliter kopen veel mensen de krielaardappelen in de winkel uit de vriezer, en je kunt het eigenlijk goed vergelijken met ingevroren patat.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Als het aankomt op aardappels ben ik heel dubbel wat betreft het invriezen. Voorgekookte aardappeltjes uit de winkel, bijvoorbeeld bbq krieltjes of Provençaalse partjes of aardappelschijfjes uit de koeling vries ik gerust in.
Snijd grote aardappelen in twee stukken. 5 min koken en 2 min afkoelen in ijswater (blancheren) Aardappelen droogdeppen en in luchtdichte diepvrieszakken stoppen. Gebruik diepvriesetiketten en label de verpakking met datum en productnaam.
Re: Huishoudvraagje - invriezen aardappelschijfjes
geen probleem, als ze eerst gekookt zijn is het het makkelijkst. AArdappelschijfjes kun je ook bevroren kopen.
Krieltjes Invriezen, ook wel krielaardappelen genoemd, is natuurlijk net zo goed mogelijk als het invriezen van aardappelen. Een goede methode om dit langer houdbaar te maken. Normaliter kopen veel mensen de krielaardappelen in de winkel uit de vriezer, en je kunt het eigenlijk goed vergelijken met ingevroren patat.
Abonnee. Bij Cela Vita adviseren zij u de aardappeltjes niet in te vriezen omdat zij dan niet meer de kwaliteit kunnen garanderen welke u gewend bent. Invriezen heeft gevolgen voor de bak- en smaakkwaliteit.
Re: Kun je voorgekookte krieltjes invriezen? Ja hoor, krieltjes, partjes, schijfjes, het kan allemaal!
Dep de aardappels goed droog en vries ze in porties in. Bevroren aardappels hoef je niet eerst te laten ontdooien, maar kun je direct verwerken in een gerecht.
Aardappelen ontdooien en bereiden
Bij het invriezen hebben we de aardappelen slecht geblancheerd, of kort gekookt. Nu eerst in de koelkast laten ontdooien, dan in kokend water gedurende ongeveer 15 minuten koken. De ontdooide aardappelen hoef je niet verder te koken als je deze op de grill of barbecue legt.
Bevroren krieltjes, die voorgekookt zijn, kun je ook bakken maar dan in de oven. Zet de oven vast aan op 200 graden om deze voor te verwarmen. Doe de bevroren krieltjes in een kom en druppel er wat olie overheen. Je kunt er na het bakken wat peper en zout overheen doen.
Een aardappel bestaat namelijk voor 80 procent uit water. Wanneer een aardappel bevriest, scheidt het water zich van de zetmeelkorrels en andere voedingsstoffen. Na het ontdooien is je aardappel zowel zijn smaak als structuur helemaal verloren. Gebakken aardappels of stamppotten kunnen dan weer wel.
De aardappelen kunnen het beste bewaard worden op een koele en donkere plaats. Hier kunnen ze wel enkele weken bewaard blijven. Bewaar ze niet te lang, want dan kunnen uitlopers (spruiten) ontstaan.
Rijst invriezen ...
Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
Verschoon het water wel even voor je ze gaat koken. Schil je de aardappelen alvast voor een andere dag? Bewaar de geschilde (en gesneden) aardappelen in een afsluitbaar bakje en vul deze verder met flink water zodat ze helemaal onder staan. Deksel erop en klaar!
Als je aardappels gekookt hebt, zijn ze nog 2 dagen houdbaar in de koelkast en zo'n 3 maanden in de diepvries. Het aardappelras, kooktype en de kwaliteit bepalen waarvoor de aardappel geschikt is. Er zijn verschillende soorten aardappelrassen verkrijgbaar.
Na blancheren wordt het aanhangend water verwijderd door een droger aan de hand van hete lucht. Hierdoor kan de olie achteraf niet vervuild worden met water, blijven de frieten stevig en krijgt het oppervlak van de friet een stevige huid waardoor deze later krokanter zijn.
Aardappelen bewaren doe je daarom best op een koele (tussen 2 en 10 °C), donkere, droge en goed verluchte plaats (bv. kelder (kast)) in een geperforeerde papieren zak, een net of een open mand. Schud ze af en toe om. Bewaar aardappelen nooit in de koelkast.
Kun je aardappelsalade ook invriezen? Je kunt je aardappelsalade natuurlijk ook in de vriezer bewaren. Dan is de salade ongeveer drie maanden te bewaren. Ook in de vriezer geldt dat het nuttig is om de salade in een goed afgesloten bakje te bewaren en niet in een open verpakking.
Bewaren van koelverse aardappelen
De koelverse verpakte aardappelen hebben een houdbaarheid van ongeveer een week. De houdbaarheidsdatum staat altijd op de verpakking. Na opening van de verpakking wordt aangeraden om de inhoud binnen 1 dag te gebruiken.
Doe de 'gewone' voorverpakte krieltjes voordat ze de pan in gaan een paar minuten in de magnetron. Dit kan vaak door wat gaatjes te prikken in de verpakking of door ze in een magnetron bakje te doen met een klein beetje water. Zet ze ongeveer 5 minuutjes in de magnetron en bak ze daarna krokant in de pan.
Als je de aardappelen kookt, kun je ze gerust in de koelkast bewaren, maar dan smaken ze wel iets zoeter. Je kunt aardappelen het beste bewaren tussen de 8 en 10°C en op een droge plek, aangezien te veel vocht uitlopers en schimmels veroorzaakt.
Voorgekookte verse krieltjes uit de supermarkt bak je gemiddeld 10 minuten lang op 160 graden in een voorverwarmde Airfryer. Na 5 minuten even door elkaar husselen is wel aan te raden.
Krieltjes koken
Krieltjes moet je niet schillen: ze zijn zowel met als zonder schil overheerlijk. Staan er gekookte krieltjes op het menu, zet dan een kookpot met gezouten water op het vuur. Kook de krieltjes vervolgens gedurende ca. 15 minuten gaar.