Een leeftijdsverschil van twee of drie jaar zorgt ervoor dat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen van de bevalling. Een periode tussen de 12 en 18 maanden tot je volgende zwangerschap zorgt er ook voor dat kans op zwangerschapscomplicaties beperkt blijft.
De ideale periode tussen twee zwangerschappen
Volgens de wetenschap is 12 tot 18 maanden ideaal. Binnen een jaar opnieuw zwanger raken, raden de onderzoekers af. Een zwangerschap is een zware beproeving voor je lichaam, dat heeft tijd nodig om goed te herstellen.
Vaak zie je een leeftijdsverschil van zo'n 2 à 3 jaar tussen kinderen. De oudste heeft zijn ouders een tijd 'voor zichzelf' gehad en moet zijn vader en moeder nu met een broertje of zusje gaan delen.
Vier jaar verschil ideaal, volgens onderzoekers
Theoretisch, inderdaad. Want los van of je al dan niet zwanger raakt als je dat wilt, zijn er allerlei redenen te bedenken om snel voor een volgend kind te gaan of juist langer te wachten. Je gevoel, maar ook je gezondheid en financiën zijn bepalend voor je keuze.
Meestal is je tweede of volgende bevalling korter dan je eerste, omdat je baarmoederhals en bekken al een keertje opgerekt zijn geweest. Het is dus voor je lichaam makkelijker om je baby erdoor te laten.
Hoeveel pijn de bevalling doet, verschilt per vrouw en per bevalling. De geboorte van het eerste kind kan best pijnlijk zijn, terwijl de tweede meevalt. De pijn tijdens het persen is voor iedereen anders.
Verschil tussen fysiek zwaar en mentaal zwaar. De moeilijkste leeftijd bij kinderen? Volgens Amerikaans onderzoek is dat 12 tot 14 jaar. Waar kleine kinderen vooral fysiek veel van hun ouders eisen, wordt het op die leeftijd eerder mentaal zwaar.
Groot geluk
Wat blijkt: mensen met vier of meer kinderen scoorden het allerhoogst op het gebied van tevredenheid. Het klopt wel dat een groter gezin meer drukte en kosten met zich meebrengt dan een klein huishouden, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het geluk dat elk kind bijdraagt.
Met een eerste zwangerschap is alles natuurlijk nieuw, en weet je eigenlijk niet wat je te wachten staat totdat je baby er is. Een voordeel dat je hebt bij een tweede kindje, is dat je veel kennis over de verzorging, voeding en het leven met een baby al hebt, wat je dus veel stress, onzekerheid en zorgen bespaart.
Als je geen borstvoeding geeft, kun je al vanaf 3 weken na de bevalling weer vruchtbaar zijn.
Gegevens in een tabel
In 2021 heeft de Nederlandse vrouw gemiddeld 1,62 kinderen. Hoewel het gemiddeld aantal kinderen van Nederlandse vrouwen al jaren daalt, is er in 2021 weer sprake van een lichte stijging. In 2020 was het gemiddelde aantal kinderen 1,54. Tien jaar eerder was het gemiddelde 1,79 kinderen.
Van de deelnemers aan de enquête gaf 40 procent aan dat drie tot vier jaar het ideale leeftijdsverschil is als koppel. Voor 30 procent mag het nog iets meer zijn, namelijk vijf tot zes jaar. De grote meerderheid vindt het belangrijk dat zijn of haar partner niet even oud is.
schommelde na de eeuwwisseling rond 1,75. De laatste decenia is het vruchtbaarheidscijfer weer verder gedaald tot 1,49 in 2022. In 2021 zagen we voor het eerste weer een toename van het vruchtbaarheidscijfer naar 1,62. In de jaren voor 1965 lag het gemiddeld kindertal per vrouw nog boven de 3.
Extra vruchtbaar na de bevalling? Ja, sommige vrouwen kunnen na de bevalling extra vruchtbaar zijn. Dit komt omdat de ovulatie snel kan hervatten na de bevalling en soms zelfs al tijdens het borstvoeding geven. Je lichaam is extra vruchtbaar omdat het net zwanger is geweest.
Een vrouw blijft dan tijdens haar zwangerschap ovuleren, waardoor er in een nieuwe cyclus een nieuw eitje bevrucht kan raken. Dit bevruchte eitje ziet vervolgens kans zich in de baarmoeder te installeren. En zo kan het dus voor komen dat een vrouw twee zwangerschappen tegelijkertijd heeft.
Een tweede zwangerschap is in feite heel erg anders dan een eerste. Naast dat je fysiek veel veranderingen doormaakt tijdens een zwangerschap, doe je dat mentaal ook. In tegenstelling tot de eerste zwangerschap, heb je nu al een kindje waar je voor moet zorgen. Dit kan wat extra stress met zich mee brengen.
Je hebt nog energie: Als je nog vol energie zit en je eerste kind nog niet te oud is, is dit een goed teken dat je nog klaar bent voor nog een kind. Als je je nog sterk voelt en vol energie zit, is het waarschijnlijker dat je opnieuw aan de slag kunt gaan met het verzorgen van een baby.
Twee kinderen kosten gemiddeld 25 procent van het inkomen, drie kinderen 29 procent en vier kinderen 35 procent. Voor een eenoudergezin zijn die percentages hoger: één kind kost gemiddeld 23 procent, twee kinderen 31 procent, drie kinderen 37 procent en vier kinderen 42 procent.
Tot ongeveer 1 jaar noemen we kinderen een baby. Een dreumes is een kind van ongeveer 1 tot 2,5 jaar en een kind tussen de 2,5 en de 4 jaar is een peuter. In de periode van 0 – 4 jaar ontwikkelen kinderen zich snel en deze ontwikkeling is een ononderbroken proces.
Ze ondervroegen 2.116 ouders met twee tot vier kinderen onder de 16 jaar. De conclusie? Gezinnen met twee dochters zijn het gelukkigst, daarna volgen ouders met een dochter én een zoon, en op de derde plek komen ouders met twee zoons.
Nederlandse kinderen zijn het meest tevreden, gevolgd door Mexico en Roemenië. In Turkije zijn kinderen, met 53 procent, het minst tevreden, gevolgd door Japan en Groot-Brittannië. Pesten en het gebrek aan hulp van familie spelen hierbij een grote rol.
Een leeftijdsverschil van twee of drie jaar zorgt ervoor dat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen van de bevalling. Een periode tussen de 12 en 18 maanden tot je volgende zwangerschap zorgt er ook voor dat kans op zwangerschapscomplicaties beperkt blijft.
Voor een vrouw is het biologisch gezien het beste om een kind te krijgen tussen 20 en 25 jaar. Dan ben je als vrouw het meest vruchtbaar en is je lichaam volgroeid. Boven de 30 jaar vermindert de vruchtbaarheid langzaam, vanaf 35 jaar snel en na het veertigste jaar is de kans om zwanger te raken erg klein.
De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden. Na je 35ste is de kans per maand nog 10%.