die stoffen wel tot 5 uur in je huis blijven hangen en zich overal op vastzetten.
Naast de visuele waarneming van brandende sigaretten en rokende personen valt vaak ook de aanwezigheid van blauwachtige rook op in ruimten waar gerookt wordt. De rook die vrijkomt bij het smeulen van een sigaret ziet er blauw uit, maar als de rook uitgeademd wordt is hij wit van kleur (Glass, 2012).
Veel mensen denken dit, maar het klopt niet. De afzuigkap en het open raam halen maar een deel van de rook weg. De schadelijke deeltjes in de rook zijn het zwaarst. En die blijven in een band van 90 cm boven de grond hangen.
Gelukkig is er een eenvoudige manier om snel van die geur verlost te zijn. Hang een paar met azijn bevochtigde handdoeken in de kamer. De rook (en de dranklucht) zullen in de doeken trekken. Bespuit vervolgens nog eens de ruimte met een geurverdelger en al snel zal die sigarettengeur tot het verleden behoren.
Blaas de rook door een open raam naar buiten.
De meest gebruikelijke methode die gehanteerd wordt tijdens het stiekem roken van een sigaret binnenshuis, is de rook uit te blazen door een openstaand raam. De rook heeft nu een geschikte uitgang en de rook zal minder blijven hangen.
De halfwaardetijd van nicotine is ongeveer 2-3 uur. Nicotine zelf is daarom slechts een paar uur in het bloed te traceren en binnen ongeveer twee dagen uit het lichaam verdwenen.
De rookmelders zijn erop ontworpen dat deze niet zomaar afgaan door roken of koken. Gaat u vlak bij een rookmelder bijvoorbeeld gourmetten, schuren/zagen of behang afstomen, dan kan de rookmelder afgaan door rook, stof of stoom. Het is dan beter om de rookmelder tijdelijk af te dekken.
Zodra je gestopt bent met roken beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere rookoverblijfselen. In veel gevallen zullen de longen na 3 maanden weer in staat zijn zich zelf schoon te houden.
Meeroken, ofwel passief roken, is het inademen van tabaksrook uit de omgeving. Net als roken, is meeroken zeer schadelijk voor de gezondheid. In Nederland wordt de sterfte die kan worden toegeschreven aan meeroken, geschat op enkele duizenden personen door hartaandoeningen en enkele honderden door longkanker per jaar.
Als je de geur van sigarettenrook wilt maskeren, is het verstandig om een flinke voorraad geurkaarsen en wierook aan te leggen. Wierook is bij uitstek geschikt, zeker als je het regelmatig aansteekt, omdat het ook al naar rook ruikt.
De verbrandingsproducten van tabak blijven hangen in de omgevingslucht, zeker in overdekte en afgesloten ruimten. Dit wordt 'tweedehandsrook' genoemd. Honderden stoffen in deze rook zijn toxisch en schaden de gezondheid. Minstens 50 daarvan kunnen kanker veroorzaken.
Meeroken is met andere woorden altijd schadelijk. Afzuiginstallaties, ventileren of 'onder de dampkap' roken volstaan niet om de giftige deeltjes uit de lucht te verwijderen. Om de risico's op kanker en andere ziekten door meeroken te verminderen, is er maar één oplossing: tabaksrook volledig vermijden.
Welke luchtreiniger bij rooklucht
In het meest ideale geval wilt u een reiniger die naast een HEPA-filter ook een ionisator, een koolstoffilter en een plasma-filter heeft. Een ionisator zorgt ervoor dat de kleinste verontreinigingen uit de lucht worden gehaald. Dan weet u zeker dat alles grondig wordt gereinigd.
Rookmelders detecteren rook op basis van een infraroodsensor. Deze sensor ziet geen verschil tussen rook en een laagje stof. Ophopend stof kan er dus voor zorgen dat het alarm afgaat, terwijl er niets aan de hand is. Reinig daarom maandelijks de rookmelders die in huis hangen met de stofzuiger en een doekje.
Rookmelders gaan 's nachts piepen als de batterij bijna leeg is omdat de temperatuur op dat moment het laagst is. De batterijspanning die op dat moment al aan de krappe kant is, wordt door de kou 's nachts nóg iets lager.
Doordat rook altijd stijgt is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Dit is de plek waar de rookmelder het snelste alarm kan geven indien er een brand ontstaat. Hang de melder in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Het zou handig zijn als je zomaar terug kon naar één sigaret per dag, maar dat lukt eigenlijk geen enkele roker. Dat komt doordat de nicotine in sigaretten verslavend werkt. Je lichaam raakt eraan gewend en gaat steeds een bepaalde hoeveelheid nicotine vragen.
Na 24 uur: longen beginnen reinigen, vaak hoest je veel slijm op. Na 48 uur: alle nicotine is uit je lichaam en je smaak- en reukvermogen verbeteren. Na 72: je hebt (als het goed is) meer energie en ademen gaat eenvoudiger.
DE BADKAMER
Listige rokers nemen een hete douche, omdat ze veronderstellen dat de hete stoom na het roken de geur versluiert. Je kunt ook een luchtverfrisser gebruiken, of heet water met shampoo of badschuim in het bad laten lopen, zodat het weer lekker fris en fruitig ruikt als je klaar bent.
Als er in huis wordt gerookt, blijft de tabaksrook lang hangen. Roken bij een open raam of afzuigkap is niet afdoende.
Roken op de hotelkamer mag, als de uitbater van het hotel het toelaat. Hotelkamers worden niet beschouwd als openbare plaatsen, maar als private ruimten, beperkt tot de gezinssfeer.