Vaak wordt gedacht dat de kleur komt van mineralen in het water. Maar dit is niet waar. De oorzaak van de kleur is de lichtval. De kleur rood in het licht wordt geabsorbeerd, terwijl blauw en groen juist worden gereflecteerd.
Als het water schoon is worden de blauwe stralen gereflecteerd, waardoor het water blauw lijkt. Hoe dieper en groter het water is, hoe blauwer de zee lijkt. Dit komt doordat er midden in de zee bijna geen vervuiling is, waardoor de blauwe stralen helemaal terugkaatsen.
In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw. Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien.
'Hier zit dus geen zand in', vertelt Willem, terwijl hij het glas aan Kim laat zien. 'Het water neemt, doordat het helder is, makkelijker de kleur van de lucht aan. Vandaar dat de Middellandse Zee blauw is. '
Deze meren hebben een briljant blauwe kleur vanwege "keileem", een sediment dat door de erosieve werking van de gletsjer geproduceerd wordt. Dit fijne poeder mengt met het water en breekt zonlicht waardoor het water een melkachtige turkooise verschijning krijgt.
Blue Lagoon, Turkije
De plek heet toepasselijk Ölüdeniz, wat Blue Lagoon betekent, en claimt het blauwste zeewater van Europa in huis te hebben. Onze tip: ga paragliden.
Met stip op nummer één: Bora Bora. Daar hoeven we eigenlijk geen woorden aan vuil te maken, maar we zullen je toch wat vertellen over deze sprookjesachtige bestemming. Bora Bora is een klein eiland dat bij Frans-Polynesië hoort.
The Blue Lake in het zuiden van Nieuw-Zeeland wordt het helderse meer ter wereld genoemd. Het water is kristalhelder. Je hebt 70 tot 80 meter zicht maar duiken is strikt verboden.
Dat komt omdat het zeewater de kleur krijgt door de zon. Water zelf heeft helemaal geen kleur maar is doorzichtig. De kleur van de zee bestaat namelijk voor een deel uit licht dat via het wateroppervlak terugkaatst.
Middellandse Zee vier keer vuiler dan Noordzee: Dweilen met de kraan open. De Middellandse Zee blijft een van de meest vervuilde zeeën ter wereld.
Bora Bora – Frans-Polynesië
Bora Bora in Frans-Polynesië hoort zeker in de lijst thuis als het gaat om kristalhelder zeewater.
De Weddellzee wordt door veel wetenschappers ook wel gezien als het zuiverste zeewater ter wereld. Ondanks de nabijgelegen gyre blijkt het water bijzonder zuiver te zijn. Sterker nog, juist de dichtbijgelegen gyre zorgt ervoor dat er hier nauwelijks afval voorkomt in het zeewater.
Een onafhankelijke jury van smaakexperts heeft leidingwater uit verschillende steden en provinciën samen met bekend flessenwater blind geproefd en beoordeeld. Utrecht was de winnaar! In Nederland hebben we een hoge kwaliteit van ons leidingwater.
Waarom de Noordzee niet blauw is
Het zeewater voor de Nederlandse kust is troebel, omdat er veel algen in het water zitten. Dat maakt de Noordzee niet viezer dan bijvoorbeeld de Middellandse zee, maar wel minder blauw. En dan speelt ook het weer nog een rol in de kleur van het zeewater.
Het Blauwe Meer dankt zijn naam aan het tropisch blauwe water en het 300 meter lange witte zandstrand. Je bent hier niet op een Caraïbisch eiland, maar in het Drentse bos, waar deze plas ontstond als het gevolg van zandwinning. De helderblauwe kleur dankt het water aan de aanwezigheid van het mineraal glauconiet.
Om het vloed of eb te laten worden in de Middellandse zee moet er veel water uit de Atlantische oceaan langs Gibraltar stromen. De doorgang is tamelijk smal. Er is geen andere toegang. Er kan niet voldoende water langs stromen om om het zee niveau flink te laten dalen of stijgen.
Het schoonste zwemwater in Europa is te vinden aan de kust van Cyprus. Ook in Malta, Griekenland en Kroatië is het zeewater van "excellente" kwaliteit, evenals het water in de meren van Oostenrijk.
Een zee met weinig deeltjes erin, zoals bijvoorbeeld bij de Griekse eilanden, is daardoor helder blauw. Onze grijsblauwe Noordzee heeft veel zand, klei en algen. Die worden steeds omgewoeld door golven. Dat zorgt dus voor de kleur.
Het water van de Middellandse zee is helder omdat er weinig of geen sediment (zand en klei) in aanwezig is en dit in tegenstelling tot de Noordzee waar de zeebodem uit zand (en klei op sommige plaatsen) bestaat dat omgewoeld wordt door de golven. De kleur van het water reflecteert trouwens de kleur van de lucht.
De Galderse Meren werden altijd omschreven als een van de helderste zoetwaterplassen in Nederland met subtropisch blauw water en zicht tot wel 15 meter.
De verkiezing van het schoonste strand van Nederland werd in 2019 voor het vijftiende jaar gehouden. Katwijk is dit jaar gekozen tot het schoonste strand van Nederland. De stranden van Egmond, Bergen aan Zee en Schoorl, dichtbij vakantiepark Buiten Bergen, deden het ook erg goed in de verkiezen van dit jaar.
1. De Malediven. De Malediven zijn een synoniem voor paradijs: hagelwitte stranden met kristalhelder water. Een plek waar je alleen maar van kunt dromen!
Maw. hoe dieper de bodem ligt, des te minder rood de straal bevat. Blauwe stralen blijven veel langer schijnen en gaan daardoor dieper het water in. Wat er uiteindelijk terug kaatst, heeft een blauwe of blauwgroene kleur.
Dit zijn de mooiste stranden in Spanje
Spanje is het land van de mooiste baaien en stranden – daar is geen twijfel over mogelijk. Maar liefst zes stranden in Spanje hebben een plaats op deze lijst veroverd.