Het land waar de meeste walnoten vandaan komen zijn de Verenigde Staten. Zij exporteren veruit de meeste walnoten vanuit California. Op de tweede plaats volgen Chili en Oost-Europa met vergelijkbare of zelfs beter kwaliteit. Overigens komen er de laatste jaren ook veel Europese origine op de markt (Frankrijk, Italië).
Het grootste deel van deze noten, zo'n 80%, komt uit Californië. Daarnaast vindt een deel van amandelen de herkomst in Spanje. Voornamelijk de Jordan en Valencia amandelen komen hiervandaan. Een amandel bestaat voor ongeveer 90% uit onverzadigde vetzuren en bevat daarnaast veel vitamine E.
Walnoten worden voornamelijk verbouwd in China, Iran, de VS, Turkije en Mexico. Zwarte en gewone walnoten kunnen in de Verenigde Staten en Zuid-Canada groeien.
Hoewel walnoten en hazelnoten ook in ons klimaat gedijen, groeien Europese noten vooral in het warmere zuiden. Spanje teelt amandelen, Frankrijk walnoten en in Italië vind je hazelnoten. De Europese productie is maar een peulschil in vergelijking met het aanbod uit de VS en China.
Het Coenen ras heeft een echter bestuiver nodig en is in veel opzichten het beste ras voor ons klimaat. Het geeft een goede productie, geeft zeer smakelijke noten, de walnoten bevatten veel olie en dus lang houdbaar, tenslotte geeft dit ras een vrij grote noot en is een forse groeier met open kroon.
Cholesterolverlagend. Uit een onderzoek van het Yale-Griffin Prevention Research Center blijkt dat het eten van 25 gram walnoten per dag goed is voor 90% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid essentiële vetten. Deze essentiële vetten verlagen de kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Dagelijks een handje noten is juist goed voor de gezondheid. Het zal duidelijk zijn dat 100 of 200 gram noten eten per dag niet aan te raden is vanwege de grote hoeveelheid calorieën.
Noten kweken is arbeidsintensief
Vele noten zijn bijvoorbeeld gekraakt, geroosterd, gezouten of gepeld. Al om al gebeurt er dus veel voordat de noten in de winkel liggen. Dit kost allemaal extra tijd en dat zit ook in de prijs van noten.
Van alle noten ter wereld, zijn macadamia noten de duurste per kilogram. Dit is het directe gevolg van de grote hoeveelheid tijd die gaat zitten in het rooien van de noten.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Het klopt dat er schimmels kunnen groeien op noten. In noten kunnen kleine hoeveelheden van de schimmelgifstof aflatoxine voorkomen. Het risico voor de gezondheid is erg klein.
Zelfs walnoten zijn eigenlijk helemaal geen noten. Dit komt omdat ze niet aan de officiële definitie van een noot voldoen. Die definitie luidt als volgt: een noot is een vrucht met 1 zaad waarvan het omhulsel hard wordt. Zo zijn pinda's ook geen noten, maar ook geen pitten.
Noten drogen snel uit, de periode dat je ze echt vers kan eten is dus heel kort. Verse walnoten zijn parelwit en hebben de vorm van 2 hersenhelften. Rond de noot zit een vliesje dat een heel bittere smaak heeft. Wil je van de zoete smaak van het witte vruchtvlees genieten dan kan je best dit bruin vliesje verwijderen.
Walnoten lijken niet alleen op de vorm van onze hersenen, ze zijn er ook nog eens ontzettend goed voor! Walnoten bevatten namelijk een hoge concentratie DHA. Dit is een type omega-3-vetzuur dat je hersenen beschermt en ziektes als Parkinson helpt voorkomen.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Noten bestaan voornamelijk uit vet, en dan vooral uit goede, onverzadigde vetzuren. Die heb je nodig in je dagelijkse voeding. Het is belangrijk dat je gezonde vetten kiest, zoals die uit noten. Noten en zaden worden gelinkt aan een lager LDL- cholesterolgehalte en een kleiner risico op bepaalde chronische ziekten.
Pistachebomen zijn moeilijk te verzorgen, ze zijn heel gevoelig. Om noten van goede kwaliteit te krijgen moet hard gewerkt worden. De grond bemesten, en zorgen dat de zon de noten niet verbrandt. Er is maar één oogst per jaar.
Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende.
Bij mannen die gedurende 12 weken walnoten aan hun dieet hadden toegevoegd was duidelijk waarneembaar dat hun sperma qua vorm, beweging en vitaliteit was verbeterd. De oorzaak van het verbeterde sperma zit hem volgens de onderzoekers in de omega-3 vetzuren die in de walnoot zitten.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten het LDL-cholesterol verlaagt. Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda's.
Walnoten zijn gezond, maar we kunnen niet zeggen dat walnoten gezonder zijn dan bijvoorbeeld amandelen. Alle ongezouten noten en pinda's hebben positieve effecten op onze gezondheid. Doordat alle noten net een andere samenstelling van voedingsstoffen bevatten, kunnen we niet zeggen dat de een beter is dan de ander.
Noten bevorderen de darmwerking
Naast dat noten rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, bevatten noten ook veel vezels. Zowel vetten als vezels kunnen de darmwerking bevorderen. Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting indikt en dat de darmen actief bewegen. Daarnaast dienen vetten als een smeermiddel voor de darm.
Bij gekraakte walnoten is de temperatuur het meest belangrijk. Je kunt ze in de koelkast of diepvries bewaren. Walnoten bewaren in de diepvries heeft de voorkeur, ze blijven een jaar goed. In de koelkast blijven de walnoten ongeveer 6 maanden goed.