Oplossing 1: installeer de nieuwste versie van de Camera Raw-invoegtoepassing die compatibel is met uw Adobe-toepassing. Oplossing 2: verwijder Photoshop of Photoshop Elements en installeer de toepassing opnieuw. Oplossing 3: Upgrade naar de nieuwste versie van Photoshop of Photoshop Elements.
RAW-bestand openen
Een RAW-bestand kun je niet in elk programma openen, al ondersteunen inmiddels steeds meer programma's RAW-bestanden. Een RAW-bestand kan je niet gelijk af laten drukken en zul je dus om moet zetten in JPEG. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Lightroom of Luminar.
Als u Camera Raw-afbeeldingen wilt importeren in Photoshop, selecteert u een of meer Camera Raw-bestanden in Adobe Bridge en kiest u Bestand > Openen met > Adobe Photoshop CS5. (U kunt ook Bestand > Openen kiezen in Photoshop en vervolgens naar de gewenste Camera Raw-bestanden bladeren.)
Eerst update u Photoshop naar de nieuwste versie. Zie Photoshop up-to-date houden. Tot slot, als het probleem niet is opgelost met de bovenstaande updates, verwijdert u alle grote aangepaste bestanden met voorinstellingen: Sluit Photoshop.
Indien je al met een foto in het 'normale' Photoshop scherm zit kun je in Photoshop CC via Filter –> Camera RAW filter toch nog met de foto in Camera RAW komen. Het belangrijkste deel van Camera RAW is te vinden aan de rechterzijde van de foto.
Bestandsgrootte. Het belangrijkste verschil tussen JPEG en RAW is de bestandsgrootte. RAW-bestanden zijn aanzienlijk groter dan JPEG- (en andere) afbeeldingsbestanden. Dat komt omdat ze alle onbewerkte en volledig ongecomprimeerde afbeeldingsinformatie bevatten die door de sensoren van de digitale camera is vastgelegd.
Open de foto's die in RAW-formaat staan in bijvoorbeeld Photoshop. Ga naar 'Bestand' en kies 'Opslaan als' (of 'Save') en kies uit de lijst JPG of JPEG. Kies een compressie tussen de 90 en 100%, anders leidt dit tot teveel verlies van kwaliteit. Compressie verlaagt tevens de bestandsgrootte.
Zorg ervoor dat Photoshop is bijgewerkt met de meest recente bugfixes. Zie Photoshop up-to-date houden. Zorg ervoor dat uw systeem voldoet aan de minimale vereisten voor de nieuwste versie van Photoshop. Als uw grafische hardware niet wordt ondersteund, kan het zijn dat u moet updaten naar modernere grafische hardware.
Reden. Dit probleem betekent dat de opstartschijf bijna vol is of onvoldoende beschikbare ruimte heeft. Opmerking: Photoshop Elements heeft minimaal 3 GB schijfruimte nodig om op te kunnen starten.
U ziet de volgende fout als u een bestand opent: "Kan uw verzoek niet uitvoeren, omdat het geen geldig Photoshop-document is." Deze fout kan optreden wanneer u een ander bestandstype opslaat, bijvoorbeeld een JPEG, met een . psd-extensie in de bestandsnaam (mydocument. psd).
CR2 omzetten naar JPG, JPEG. Merk op dat als u geen Adobe Photoshop of de Canon image viewer geïnstalleerd hebt, of als de image viewers/editors in Fix 1 de CR2 bestanden niet openen, probeer dan deze oplossing - Converteer CR2 naar JPG.
. CR2 (Canon RAW versie 2) is het bestandsformaat dat door een Canon digitale (spiegelreflex) camera wordt gebruikt om foto's in op te slaan. RAW betekent dat alle ruwe informatie van de foto wordt opgeslagen.
Hiervoor moet je het RAW bestand omzetten naar een JPG. Dit kan o.a. met Adobe Lightroom of Photoshop. In Lightroom doe je dit door middel van het exporteren, in Photoshop door de foto te openen met de RAW editor en daarna op te slaan als JPG. Verwijder na het omzetten de RAW-foto niet.
Wat is het verschil tussen RAW en C-RAW? Bij de komst van CR3-bestanden op Canon-camera's kun je er voor kiezen om je bestanden op te slaan als C-RAW in plaats van RAW. C-RAW is een compressed bestand. C-RAW is ongeveer 40% kleiner dan een RAW-bestand, bijvoorbeeld 15 MB in plaats van 25 MB.
Een werkschijf is een vaste schijf of SSD die wordt gebruikt voor tijdelijke opslag terwijl Photoshop wordt uitgevoerd. In Photoshop gebruikt u deze ruimte om gedeelten van uw documenten en hun staten in het deelvenster Historie op te slaan die niet in het geheugen of RAM-geheugen van uw computer passen.
Selecteer de tool Emmertje (G) in de werkbalk. Als u de tool Emmertje niet kunt vinden, klikt u op de tool Verloop en houdt u de tool ingedrukt om de andere bijbehorende tools weer te geven. Vervolgens selecteert u de tool Emmertje. In de optiebalk van de tool kunt u de selectie vullen met de voorgrondkleur.
Steeds meer fotografen kiezen voor een RAW bestand, maar veel foto-bewerkingsprogramma's kunnen een RAW bestand niet lezen. Je hebt er speciale software voor nodig: de RAW converter. Met een RAW converter kan je een RAW bestand bewerken en omzetten naar meer gangbare bestandsformaten zoals tif, psd of jpg.
RAW duidt op een methode om afbeeldingen, gemaakt met een digitale camera, op te slaan. Een RAW-bestand bevat de oorspronkelijke (ruwe en onbewerkte) gegevens zoals die van de beeldsensor zijn uitgelezen.
RAW is geen afkorting, maar betekent letterlijk 'ruw' of 'onbewerkt'. En dat is ook precies wat het is: de ruwe data die rechtstreeks afkomstig is van de beeldsensor van jouw camera. Momenteel is er nog geen algemene standaard voor het RAW-bestandsformaat.
Het belangrijkste voordeel van fotograferen in RAW en niet gelijk in JPG's is dat je je foto's helemaal zelf kunt optimaliseren. Hoewel je tegenwoordig zelfs in de software voor het maken van een fotoboek je beelden kunt nabewerken, kan het extra mooie resultaten opleveren als je RAW bestanden op een computer aanpast.
Kent RAW dan helemaal geen nadelen ? Het grote nadeel is dat je bestanden ongeveer net zo groot zijn als je sensor. Oftewel als je sensor 24 megapixels is, zal je RAW-bestand ongeveer 25 mb groot zijn, terwijl een JPEG-bestand dan ongeveer 7-8 mb zal zijn.
Je maakt 3 foto's met dezelfde compositie, maar zorgt er wel voor dat de belichting anders is. Met een fotobewerkingsprogramma voeg je de beelden samen, zodat je 1 foto krijgt waarin alle licht informatie zit. Op die manier kan je vervolgens wel een goed belichte foto krijgen.