De brief wordt geschreven door degene die jou aanbeveelt en is in dit geval ook de afzender van de brief. Zo'n referentiebrief begint altijd met een nette aanhef, zoals geachte of beste.
Voorbeeld aanbevelingsbrief
Geachte [naam contactpersoon], In de afgelopen [aantal] jaar heb ik intensief samenwerkt met [naam]. [Naam] werkte in de functie van [functie] en ik was in deze periode zijn/haar leidinggevende. [Naam] heeft altijd een positieve bijdrage geleverd aan de organisatie.
Inhoud aanbevelingsbrief
In een aanbevelingsbrief staat wat de werknemer of stagiaire gedaan heeft, waar, wanneer en hoe hij bevallen is. Verder staat vermeld wat voor persoonlijkheid degene heeft. Vriendelijk, enthousiast, sociaal, proactief… Positieve persoonskenmerken worden genoemd.
In een officiële referentiebrief begin je vaak eerst met een omschrijving van je relatie met de persoon waar je over schrijft. Waar ken je hem/haar van? Daarna omschrijf je hoe hij/zij gepresteerd heeft in de omgeving waarin je deze persoon kent.
Stel geen vragen over persoonlijke omstandigheden. Zo mag je bijvoorbeeld niet informeren naar geaardheid, politieke voorkeur of godsdienst. Je mag formeel niet informeren naar het ziekteverleden van de sollicitant, maar je mag wel vragen naar zijn aanwezigheid en prestaties op het werk.
Zo heeft hij/zij [opsomming vaardigheden]. Dit blijkt bijvoorbeeld uit [voorbeelden uit de praktijk]. Tot slot beveel ik [naam] graag aan. Als hij/zij zich inzet op de manier waarop hij/zij dat heeft gedaan tijdens de werkzaamheden voor [organisatie], dan is [naam] een zeer goede aanwinst voor uw organisatie.
Wat is een aanbeveling en wanneer schrijf je die? In een aanbeveling geef je adviezen over het vraagstuk dat je hebt onderzoek. Je beschrijf hierin concrete oplossingen die mogelijk zijn op zowel kort als lange termijn die zij kunnen doen op basis van je onderzoek.
Veelgestelde vragen
In de aanbevelingen geef je je opdrachtgever adviezen over het vraagstuk dat je hebt onderzocht. Je beschrijft welke concrete oplossingen mogelijk zijn op de korte en/of lange termijn en welke maatregelen jij aanraadt op basis van je onderzoek.
Zet jouw naam en contactgegevens bovenaan de brief, of in de linkerhoek van de pagina. Vervolgens voeg je een witregel toe en zet je hier de bedrijfsgegevens waar je naar schrijft (daarover later meer). Daarna volgt weer een witregel en voeg je de plaats en datum toe.
Tik op het pictogram Berichten in de rechterbovenhoek. Tik op de link in het bericht Een aanbeveling schrijven voor [naam lid] op de pagina Berichten om de aanbeveling te schrijven. Tik in het scherm Ontvangen verzoeken op Aanbevelen. U kunt op Verwijderen tikken als u uw connectie niet wilt aanbevelen.
Als er in de vacaturetekst wordt gevraagd naar referenties, kun je deze opnemen in een apart onderdeel 'Referenties' op je cv. Vermeld dan per referentie het bedrijf, de naam van de referaat, telefoonnummer en e-mailadres. Eventueel neem je ook de functietitel van je referaat op.
De aanbevelingen hebben geen verantwoording nodig, omdat die afgeleid moeten zijn uit het verrichte onderzoek. Dus hou ze lekker bondig (maximaal twee pagina's).
Aanbeveling = Een aanbeveling is een mondelinge of schriftelijke verklaring; zie: ... Advies = Een beredeneerde aanbeveling om een bepaalde keuze te maken. ~ Zie ook: Adviesplicht, Adviseren. Advies = Een beredeneerde aanbeveling om een bepaalde keuze te maken.
Het geven van aanbevelingen wil zeggen dat je op basis van de resultaten en conclusie, adviezen geeft over wat de opdrachtgever kan gaan doen om de geformuleerde doelstellingen ook daadwerkelijk te behalen. Ook kunnen er aanbevelingen gegeven worden met betrekking tot vervolgonderzoek.
Als u echter een aanbeveling schrijft en later van gedachten verandert, hebt u de mogelijkheid om de door u gegeven aanbeveling te herzien of te verwijderen. Er is geen maximum voor het aantal aanbevelingen dat u kunt doen of ontvangen.
Schrijfstijl in je discussie
In de discussie schrijf je meer interpretatief en kleurend over de resultaten dan in de conclusie van je scriptie. Waar je het in de conclusie bondig hield, ga je er in de discussie dieper op in. Schrijf je discussie, net als de conclusie, hoofdzakelijk in de tegenwoordige tijd.
Wees gedetailleerd, specifiek en eerlijk. Het is natuurlijk toegestaan om in een paar woorden een review te schrijven, maar hoe specifieker je bent, hoe groter de kans dat anderen je review nuttig zullen vinden. Schrijf vanuit je eigen perspectief, blijf eerlijk en objectief. Help lezers je ervaring te begrijpen.
Een oud-werkgever is niet verplicht om een referentie te geven. Er staat namelijk geen enkele verplichting daartoe in de wet. Als werknemer is het dus verstandig om uw oud-werkgever te vragen of hij een referentie wil geven, mocht dat nodig zijn.
De heer/mevrouw [naam] heeft gedurende deze periode de volgende werkzaamheden uitgevoerd: [opsomming van werkzaamheden]. [Naam] heeft de werkzaamheden altijd naar volledige tevredenheid uitgevoerd, waarmee hij/zij een positieve bijdrage heeft geleverd aan onze organisatie.
Als je geen professionele referenties hebt, bied dan aan om zoveel mogelijk persoonlijke referenties te geven als je kunt. Een persoonlijke referentie kan zijn van iemand die je kent, maar nooit met je heeft gewerkt in een professionele omgeving.
Het uitgangspunt bij het geven van een referentie is dat zoveel mogelijk relevante informatie die van belang is voor het functioneren van de sollicitant, aan de 'potentiële werkgever' mag – en zelfs moet – worden verstrekt.
Sommige werkgevers kunnen je ook vragen om een gedetailleerde lijst van elke werkgever waar je de afgelopen vijf of tien jaar voor hebt gewerkt. In dit geval is het noodzakelijk dat je echt alles noemt, omdat het bedrijf waarschijnlijk al je referenties controleert.