Zorg ervoor dat je een laken of een doek tussen het pak en het strijkijzer legt. Zo voorkom je schade en glinstering aan de stof. Om hardnekkige kreukels te verwijderen kun je het pak vanuit de binnenkant strijken. Ook hier is het van belang dat je een laken of doek tussen het pak en de strijkijzer legt.
In plaats van geld uit te geven om je colbert chemisch te laten reinigen kun je hem zelf thuis strijken om hem er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Het strijken van een colbert is een vrij eenvoudig proces, als je het strijkijzer maar op de juiste stand instelt en elk gedeelte voorzichtig perst.
Stomen is meestal een betere (en veiligere!) manier om kreukels uit polyester te halen. Hang het vochtige polyester overhemd op en behandel het met de kledingstomer, waarbij je direct contact met het materiaal vermijdt. De hete stoom zal kreukels verwijderen en je kledingstuk binnen een paar minuten laten drogen.
100% polyester wassen en strijken: voorzichtig zijn
Strijk dit materiaal alleen als het echt nodig is. De meeste kreukels verdwijnen al tijdens het drogen. Soms kun je ze er zelf uitwrijven.
Tule nooit strijken
Deze stof kan niet tegen de warmte van een strijkijzer en mag je dus ook niet zelf strijken. Wanneer hij toch erg gekreukeld is kun je met de stoom van je strijkijzer om de stof heen blazen, zo zakt het door de warmte toch uit.
In de wasmachine
Was daarom je colbert of pak op een mild programma, zoals het wolwasprogramma op 30 graden. Gebruik in combinatie met het wolwasprogramma ook een wolwasmiddel om krimp te voorkomen. Laat de wasmachine vervolgens niet centrifugeren.
Ook je föhn kan wonderen verrichten als het gaat om kreukels. Hier kun je het best wel meteen de plantenspuit gebruiken om water op de kreuken te krijgen. Vervolgens föhn je ze eruit. Het water zorgt voor stoom en die stoom zorgt dan weer dat de kreuk verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Als je kreukels hebt in polyester kan je deze op een lagere temperatuur (tot 110°C) strijken. Om jezelf strijkwerk te besparen, raden we je aan om je kleding op te hangen. Je hoeft polyester dan niet te strijken, omdat het een kreukvrije stof is.
Stoffen met synthetische vezels zoals acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Deze kunt u na het wassen gewoon op een hanger drogen en hebben geen strijkbeurt nodig. Was de stoffen niet warmer dan 40 graden om krimpen te voorkomen.
Belangrijk wel is dat je het kledingstuk niet gaat strijken! Door de warmte van het strijken vervormd als het ware de stof en is de plissé voorgoed verdwenen! Belangrijke eigenschap van plissé: Doordat plissé rondom in de plooi zit, zit er heel veel rek in de stof.
Het is geen goed idee de jas te strijken. Door de warmte van het strijkijzer kan de jas namelijk smelten. Je waterdichte jas is dan niet waterdicht meer, en onherstelbaar beschadigd. Dat is natuurlijk zonde.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
De AirDresser voorkomt schade aan en krimpen van kleding en droogt op een lage temperatuur met JetAir van bovenaf en een warmtepomp van onderen. Die bevorderen de luchtcirculatie en drogen kleding gelijkmatig en mild.
Strijkmat of -deken
Ben je klaar met strijken, dan vouw je het op en stop je het in de kast. Je kunt de mat of het deken gebruiken op eender welke stevige ondergrond. Je bureau of een tafel is ideaal, maar je kunt het ook op de wasmachine of droogkast leggen.
Tule is een prachtige, ragfijne, vloeiende stof. Helaas kunnen er in je kledingkast kreukels in de stof komen. Om de kreukels uit de stof te krijgen behandel je de stof met vocht in de vorm van stoom om de tule te laten ontspannen.
Heb je geen stomer dan kun je de sluier ook strijken. Wees wel heel voorzichtig. Leg er altijd een theedoek of handdoek tussen, zet het strijkijzer op de laagste stand en probeer het voorzichtig op een klein stukje.
Het stomen van satijn is de beste optie voor het wassen van de stof. Op deze manier kun je zorgen dat alle vervelende geurtjes en kleurtjes die in de stof trekken terwijl jij lekker aan het genieten bent op een feestje of tijdens een diner er weer uit worden gehaald zonder de stof te beschadigen.
1. Philips Steam&Go Plus GC365/80. De Philips Steam&Go Plus GC365/80 is uit ons onderzoek gekomen als de beste kledingstomer van 2022. Dit is een zeer handzaam apparaat voor zowel thuisgebruik als op reis.
#3 Warme stijltang
Niet alleen haren strijk je ermee glad; ook kreukels uit kleding verdwijnen als sneeuw voor de zon. De stijltang werkt het beste op kleine oppervlaktes zoals een kraag. Zorg er wel voor dat de stijltang op een lage hittestand, anders brand je er misschien wel een gat in.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.