In natuurwater, zoet én zout, komen bacteriën voor.Ziekteverwekkende bacteriën komen in het water via bijvoorbeeld de urine van besmette ratten. Maar ze kunnen ook in het water terecht komen door rioolwater. En bij warm weer kunnen er veel giftige blauwalgen in het water zitten.
Het verhoogt de bloeddruk en zout dehydrateert het lichaam. Je kunt er hoofdpijn van krijgen of duizelig worden. Blijf je zoutwater drinken, dan kan nierfalen zelfs een van de effecten zijn.
Zwemmen tussen de poepbacteriën en de tampons. Op 50 stranden aan zee, meren en rivieren in ons land is de afgelopen twee jaar een te hoog gehalte aan poepbacteriën gemeten. Daar kun je flink ziek van worden - zoals overgeven en diarree. Voor kinderen en ouderen kan het zelfs gevaarlijk zijn.
“Als je via een slok een bacterie binnenkrijgt, kan je kort erna - in de namiddag of 's avonds - beginnen overgeven of ernstige diarree krijgen. Dat is een reactie van je lichaam. Het zet zich schrap tegen de bacteriën uit het zeewater komen. Deze klachten drogen het lichaam bovendien extra uit.
"Het punt is alleen: zee bestaat niet enkel uit zout." Zeewater is bij lange na niet steriel. Honderden soorten bacteriën en virussen komen erin voor. Die kunnen vaak helemaal geen kwaad, zegt Van Aalsburg. Maar een bepaald klimaat en sommige bacteriën kunnen tot problemen leiden.
"De Noordzee is een zeer gevaarlijke zee", zegt duiker Johan Rycx. "De temperatuur van het water is nu amper 13°C en heel vaak is het koude water de hoofdoorzaak de problemen. Daarbij komen ook nog andere gevaarlijke factoren, zoals de sterke stroming, de wind en ook de verraderlijke stand van de zee, eb of vloed.
Vroeger werd zout water al als huismiddeltje gebruikt bij verkoudheid. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat dit nog niet zo gek is. Er is namelijk gebleken dat een spray met een zoutwateroplossing (gemaakt van zeewater uit de Atlantische Oceaan) voor de neus heel goed werkt tegen verkoudheid bij kinderen.
Water dat gebruikt wordt voor drinkwater kan allerlei soorten ziekteverwekkers (bacteriën, virussen, protozoë parasieten) bij zich dragen. Deze moeten verwijderd worden, alvorens mensen het water gebruiken, omdat ze anders ziek kunnen worden. Het water kan besmet zijn middels de ontlasting van mensen of dieren.
Als je hebt gezwommen in water met blauwalgen, kun je last krijgen van jeuk en huiduitslag. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, diarree, koorts, een zere keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. De klachten gaan na ongeveer 5 dagen vanzelf over.
Ziek word je van virussen
Een griepje, een verkoudheid: ziek worden we van een virus of een bacterie. Niet omdat we in een badpak in de regen aan de waterkant staan. Sterker: als je regelmatig in koud water gaat zwemmen, ben je minder vatbaar voor griepjes en verkoudheid.
Niks lekkerder dan op warme dagen in de zee of een meertje plonzen. Maar op flink wat zwemplekken in Nederland zijn de afgelopen twee jaar té veel poepbacteriën gevonden. 'Ga lekker zwemmen', adviseert zwemwaterexpert Anniek de Jong.
Verschillende onafhankelijke studies tonen aan dat zwemmen in zee heel wat voordelen heeft voor je gezondheid. Zo is het goed voor je immuunsysteem, verzacht het pijn en huidaandoeningen, verlicht het allergieën én geeft het een boost aan je seksleven.
Via de slijmvliezen of kleine huidwondjes kan de bacterie uit het water in het lichaam terechtkomen. Ook botulisme kan in het water voorkomen. Besmetting van mensen is zeer zeldzaam. Als u in aanraking komt met blauwalg kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid.
Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost. Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit. Doe dit maximaal 3 keer per dag.
Hoe vaak drink je Sole? Vul een groot glas met koud water. Voeg een theelepel Sole toe en meng met een lepeltje. Eén glas per dag is voldoende.
Wat ik wel heb kunnen vinden is dat zout water op bepaalde huidaandoeningen een positieve werking heeft (zoals psoriasis). Zout kan de waterhoudende capaciteit van de huid verhogen; het zoute water zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag (stratum corneum) niet teveel water verliest.
Van 'droge verdrinking' is sprake wanneer je kind bij het zwemmen water binnenkrijgt waarvan hij eerst geen last lijkt te hebben, maar waarvan hij 24 uur later toch nog kan stikken.
Uiteindelijk heeft deze ontregeling ook invloed op de bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen. Deze vliezen bevinden zich direct onder de schedel. Prikkeling van de bloedvaten en zenuwen hierin leidt tot hoofdpijn en ontregeling van de hersenschors.
Het eenmalig inademen van chloor kan aanleiding geven tot irritatie van de bovenste luchtwegen met tranende ogen, neusloop, een prikkelende keel en hoest. Als u de plaats van het ongeval onmiddellijk verlaat, zullen over het algemeen de symptomen spontaan verdwijnen na enkele uren.
De e-coli staat ook wel bekend als de poepbacterie. Vanochtend werd bekend dat deze bacterie in het Vlaardingse drinkwater is aangetroffen. Er zijn enkele typen e-coli die een voedselinfectie veroorzaken. Deze typen kunnen voorkomen op rauw vlees, rauwe groente en rauwe melkproducten.
In het kort
De meeste mensen worden niet ziek van de legionella-bacterie. Wordt u wel ziek dan begint dat meestal een week na de besmetting met koorts, hoest en spierpijn. Behandeling is met antibiotica.
Heel soms veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking. Dat heet ook wel veteranenziekte of legionellalongontsteking. Deze longontsteking kan zo ernstig verlopen dat mensen eraan kunnen overlijden. Er bestaat geen vaccin tegen de legionellabacterie, de behandeling met antibiotica is wel mogelijk.
Nee. Er is geen enkel onderzoek te vinden waarin aangetoond wordt dat zeewater acne verbetert. Wel verstoort zeewater bij langdurige blootstelling de barrièrefunctie van de huid, waardoor deze uitdroogt. Uitdroging zal ten gevolge van een verhoogde talgproductie uiteindelijk de acne verergeren.
Spoelen met zout water reinigt het slijmvlies en voert overtollig slijm, korsten en/of pus, af. Door regelmatig de neus schoon te maken, verkleint u de kans op een infectie. Ook bevordert u hiermee het herstel. Het spoelen zorgt er voor dat u vrijer kunt ademhalen.
'Kan geen kwaad' Volgens Wytske Fokkens, KNO-arts van het Amsterdam UMC, is de neusdouche een prima middel. "Spoelen met zout water is een uitstekende therapie. Voor een gewone verkoudheid is niet bewezen dat het helpt, maar het kan geen kwaad."